Studieavond 'Nieuwe technieken in verkeersmiddelen'

30-05-2017 van 17:00 tot 19:00
Waar
auditorium B van Faculteit Rechtsgeleerdheid (Campus Aula, Universiteitstraat 4, 9000 Gent)
Door wie
Gandaius Permanente Vorming
gpv@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Op dinsdag 30 mei 2017 vindt de studieavond 'Nieuwe technologie in verkeersmiddelen: regulering, aansprakelijkheid en verzekering' plaats aan de Gentse Rechtsfaculteit.

Ten geleide

De zelfsturende en afstandsgestuurde verkeers- en vervoermiddelen behoorden tot voor kort tot de science fiction, maar werden onlangs concrete realiteit. Dit zowel in de lucht met "drones" als op de weg met "robotcars". De juridische omkadering volgt echter niet steeds de technologische ontwikkelingen. Dit maakt een doorlichting van het statuut van deze tuigen op het vlak van (aansprakelijkheids)verzekering bijgevolg relevant.

Er duiken alsmaar meer nieuwe (vormen van) vervoers- en voortbewegingsmiddelen op in het straatbeeld: van snelle tot super snelle elektrische fietsen, zelfrijdende éénwielers, extravagante skateboarden, segways... In de uiteenzetting proberen we deze vormen van nieuwe mobiliteit in te passen in de bestaande juridische context, met aandacht voor vragen omtrent al dan niet helmplicht, minimumleeftijd, rijbewijs, inschrijvingsplicht, verzekeringsplicht onder de WAM (versus familiale verzekering),...

'Big brother is watching you'. In het verkeer wordt onze handel en wandel op verschillende manieren gemonitord. De automatisch werkende toestellen gebruikt door de politie, hebben een specifieke juridische omkadering. Maar wat met andere toestellen, middelen of klikspanen die informatie over het rijgedrag, een ongevalsgenese, snelheid e.d. kunnen geven? In de uiteenzetting gaan we nader in op de mogelijkheden die de hedendaagse techniek ons biedt, en wordt hun bewijswaarde bekeken. Dit alles aan de hand van praktische voorbeelden.

Programma en inschrijvingen

zie www.law.ugent.be/gandaius/gpv/170530-verzekeringen.html