Studiedag 'Het burgerlijk proces opnieuw hervormd'

Wanneer
13-09-2018 van 13:30 tot 17:30
Waar
auditorium Jeanne Wiemer, Campus Blandijn (Blandijnberg 2, 9000 Gent)
Voertaal
Nederlands
Door wie
Gandaius Permanente Vorming
Contact
gpv@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/re/nl/diensten/gandaius/activiteiten-gpv/2018-burgerlijk-procesrecht.htm
Voeg toe aan mijn agenda

Met de Potpourri I-wet van 2015 onderging het burgerlijk procesrecht zijn belangrijkste wijziging sinds 2007 en sindsdien zijn er alweer tal van wijzigingen in de rechtspleging aangebracht, zodat deze update voor practici dringend nodig is.

In 2015 zorgde minister van Justitie Koen Geens met de Potpourri I-wet voor wellicht de belangrijkste wijziging van het burgerlijk procesrecht sinds de wetten van 2007. Sindsdien heeft de wetgever echter niet stilgezeten. Met Potpourri IV, Potpourri V en de Wet Werklastvermindering heeft de wetgever alweer tal van nieuwe wijzigingen in de rechtspleging aangebracht en daarenboven ook een aantal zaken uit Potpourri I bijgeschaafd. Maar daar blijft het niet bij, want ook door de reeds goedgekeurde hervorming van het ondernemingsrecht zijn er een aantal opmerkelijke wijzigingen van het Gerechtelijk Wetboek. Op de koop toe staan er op datum van publicatie van deze folder nog tal van wetsontwerpen in de stellingen, die naar alle verwachtingen tegen het einde van de zomer door het Parlement zullen worden geloodst. De hervorming van het Burgerlijk Wetboek op het vlak van het bewijsrecht, het nieuwe bankbeslag en de hervorming van de bemiddeling zijn de meest spraakmakende in dit rijtje, maar er is nog meer, te veel om op te noemen…

Voor de gemiddelde rechtspracticus wordt het allemaal wat veel om nog bij te houden. Wie evenwel verrassingen in de rechtbank wil vermijden, doet er goed aan op de hoogte te blijven. Daarom organiseren de instituten voor procesrecht van de KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VUB opnieuw samen een reeks studiedagen over deze hervormingen.

Op vier verschillende data stellen zij de nieuwe wetgeving aan u voor en analyseren zij de impact ervan op de burgerlijke rechtspleging. De sprekers zijn experten in het vakgebied: prof. Benoît Allemeersch (KU Leuven), prof. Karen Broeckx (UGent), prof. Bruno Maes (VUB), prof. Stefan Rutten (UAntwerpen), prof. Piet Taelman (UGent), prof. Beatrix Vanlerberghe (UAntwerpen) en prof. Stefaan Voet (KU Leuven).

De studiedag te Gent vindt plaats op 13 september 2018.