Studieavond 'Boek 8 "Bewijs" van het nieuw Burgerlijk Wetboek'

21-11-2019 van 19:00 tot 21:00
Faculteit Recht en Criminologie, Campus Aula (Universiteitstraat 4, 9000 Gent)
Door wie
Gandaius Permanente Vorming
gpv@ugent.be
Website
Voeg toe aan mijn agenda

Bij wet van 13 april 2019 werd een nieuw Burgerlijk Wetboek in het Belgisch recht ingevoerd, dat uit negen boeken zal bestaan, maar voorlopig is enkel boek 8, "Bewijs", effectief ingevoegd; het treedt in werking op 1 november 2020.

Bij wet van 13 april 2019 werd een nieuw Burgerlijk Wetboek in het Belgisch recht ingevoerd, dat uit negen boeken zal bestaan. Voorlopig werd echter nog maar één van deze boeken effectief in dit nieuw Burgerlijk Wetboek ingevoegd, namelijk Boek 8 “Bewijs”, dat op 1 november 2020 in werking treedt. Dit Boek brengt geen revolutie in het bewijsrecht teweeg, maar houdt voornamelijk een codificatie in van de in de wet en de rechtspraak aanvaarde oplossingen, met enkele verduidelijkingen, versoepelingen en vernieuwingen.

Boek 8 “Bewijs” bestaat uit drie hoofdstukken: een eerste hoofdstuk met algemene bepalingen, een tweede hoofdstuk over de toelaatbaarheid van de bewijsmiddelen en een derde hoofdstuk over de bewijsmiddelen zelf. Op deze studieavond zal professor Joke Baeck (hoofddocent Centrum voor Verbintenissen- en Goederenrecht UGent) deze drie hoofdstukken grondig bespreken. Daarnaast zal ze ook aandacht besteden aan de toepassing in de tijd van de nieuwe bewijsregels.