Nascholing bemiddeling: specialisatie ouderschapsbemiddeling

Wanneer
16-01-2020 07:30 tot 20-06-2020 16:30
Waar
VCOK, Raas van Gaverestraat 67a, 9000 Gent
Door wie
GPV
Contact
gpv@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/re/nl/diensten/gandaius/activiteiten-gpv/bemiddeling
Voeg toe aan mijn agenda

Steeds vaker wordt beroep gedaan op een ouderschapsbemiddelaar: wanneer ouders apart gaan wonen en bij een gerechtelijke procedure. Deze nascholingssessie biedt een doorgedreven training voor de bemiddelaar.

Als ouders apart gaan wonen doen ze vaak een beroep op jou als ouderschapsbemiddelaar om het ouderschap te reorganiseren. Bij een gerechtelijke procedure verwijzen rechters meer dan vroeger door naar een ouderschapsbemiddelaar.

Maar als bemiddelaar zit je misschien met vragen: Betrekken we kinderen rechtstreeks in bemiddeling of beter niet? Wat als een kind zegt dat het één van beide ouders niet meer wil zien? Hoe kunnen we ouders helpen om ook het perspectief van hun kinderen mee te nemen? Wat doe je in geval van hoog conflict tussen ouders? Betrekken we nieuwe partners bij de ouderschapsbemiddeling of niet? Wat als één van de ouders zich niet coöperatief opstelt? Wat zijn aandachtspunten voor de bemiddelaar indien de advocaten ook aanwezig zijn? Wat kan er allemaal opgenomen worden in een ouderschapsplan? Hoe kunnen we de onderhoudsbijdrage berekenen?

Deze driedaagse biedt je een doorgedreven training om te kunnen inspelen op de complexiteit van ouderschapsbemiddeling. Je leert hoe je een bemiddelingscontext opzet met aandacht voor de unieke ouder-kindrelatie. Je bekijkt hoe je ouders kunt helpen om hun kind opnieuw in het vizier te krijgen door hen te laten zoeken naar de bekommernissen van hun kinderen en deze mee te nemen in de besprekingen. Ten slotte oefen je op specifieke interventies bij een gerechtelijke bemiddeling: hoe buig je een strijdcontext om naar een samenwerkingscontext?

Lesdata

16/01/2020, 31/01/2020 en een nader te bepalen datum (ipv 20/02/2020)