Nascholing bemiddeling: Gerechtelijke bemiddeling: een aparte aanpak

Wanneer
23-01-2020 07:30 tot 13-02-2020 14:30
Waar
VCOK, Raas van Gaverestraat 67a, 9000 Gent
Door wie
GPV
Contact
gpv@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/re/nl/diensten/gandaius/activiteiten-gpv/bemiddeling
Voeg toe aan mijn agenda

Gerechtelijke bemiddeling is een specifieke context die dus ook om een specifieke aanpak vraagt, wat in deze nascholingssessie wordt aangeboden.

Gerechtelijke bemiddeling is een specifieke context die dus ook om een specifieke aanpak vraagt.

Vaak stappen mensen mee in de doorverwijzing onder druk van de omstandigheden. Maar een ‘ja’ aan de rechter op de zitting betekent niet per definitie een echte ‘ja’. Aangezien vrijwilligheid één van de fundamenten is van bemiddeling moet er vaak extra werk worden geleverd door de bemiddelaar om op zoek te gaan naar wat voor beide betrokkenen zinvol zou kunnen zijn. Door de nieuwe bemiddelingswet waarbij de rechter één van de twee partijen kan verplichten om mee te stappen in bemiddeling als de andere partij ja zegt, staat vrijwilligheid nog zwaarder onder druk. Vaak gaat het in gerechtelijke bemiddeling ook om hoog conflictueuze situaties die slepend zijn. Terzelfdertijd biedt deze context ook heel wat kansen.

We ontwikkelden een manier van werken die met deze grote complexiteit rekening houdt. We starten met een gesprek met elke betrokkene afzonderlijk. We bekijken de rol van de advocaat en hoe die kan meewerken tijdens de bemiddeling. We doorlopen een volledige procedure en leggen telkens de nodige klemtonen. We oefenen in de specifieke interventies die nodig zijn om van een gerechtelijke bemiddeling een echte samenwerkingscontext te maken.

lesdata

23/01/2020 en 13/02/2020