Taal en Recht

Wanneer
19-09-2023 van 18:00 tot 20:30
Waar
Auditorium F, Campus Aula, Universiteitstraat 4, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Gandaius Academy
Contact
gandaius@ugent.be
Website
https://gandaiusacademy.ugent.be/programma/rechtsdomeinen/2022-2023/taal-en-recht

Taal en recht zitten overal. Taal zit in recht. En recht zit in taal. Gandaius Academy wil onderzoeken belichten die (al dan niet uitdrukkelijk) zowel taalaspecten als juridische aspecten bevatten.

Op het programma staat een brede waaier van interessante onderzoeken: van het recht op vertaling in strafzaken (door Sara Delva) tot meertalige rechtsbijstand voor asielzoekers (Marie Jacobs) en talige strategieën bij niet-begeleide minderjarigen (Lotte Remue); van sprekersrollen van mannelijke partners van cliënten die een abortus beogen (Ella van Hest) tot de brede seksuele identiteit in Belgische asielprocedures en de bijhorende narratives (Liselot Casteleyn).

Gandaius Voorsprong

Onder het label “Gandaius Voorsprong-serie” geven wij graag het woord aan nieuwere namen in de onderzoekswereld, met name aan (jonge) onderzoekers van de faculteit Recht en Criminologie. Zij delen de resultaten van inzichten die ze opdeden in het kader van hun lopend doctoraatsonderzoek, met bijzondere aandacht voor de praktische toepassing ervan in het werkveld. 

  • 17.30 - 18.00 u: Ontvangst met broodjes
  • 18.00 - 18.30 u: Het recht op vertaling in strafzaken - Sara Delva
  • 18.30 - 19.00 u: Meertalige rechtsbijstand voor asielzoekers - Marie Jacobs
  • 19.00 - 19.30 u: Communicatie en talige strategieën tussen niet-begeleide minderjarigen en hun voogd - Lotte Remue
  • 19.30 - 20.00 u: Sprekersrollen van mannelijke partners van vrouwen die een abortus beogen (en waarbij die vrouwen geen enkele taal met de hulpverlener delen) - Ella van Hest
  • 20.00 - 20.30 u: De brede seksuele identiteit in Belgische asielprocedures en de bijhorende narratives - Liselot Casteleyn
Registreer online