Theatermonoloog Cannabis Sativa: proces van een plant

Door wie
Herman Wolf
Herman.Wolf@Ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Advocaat Walter Damen stapt in uniek onderwijsinnovatieproject met theatermonoloog: “Cannabis Sativa: proces van een plant"

“Omdat het noodzakelijk is dat studenten en mensen blijven nadenken en zaken in vraag durven te stellen. Ook ik moet dat constant doen” (advocaat Walter Damen over zijn motivatie om zich als acteur te engageren voor de monoloog “Cannabis Sativa: proces van een plant”)

“Cannabis Sativa: proces van een plant” is een theaterstuk, uitgeschreven als een slotpleidooi van een strafpleiter (m/v/x), die de jury (in dit geval het studentenpubliek) wil overtuigen van de onschuld van zijn cliënt (in casu de cannabisplant). Als acteur voor deze monoloog werd meester Walter Damen aangezocht, die het als een uitdaging beschouwt om de criminologen en juristen in spe aan het denken te zetten over een aantal vakinhouden. Eerder dit jaar werd het concept goedgekeurd als facultair onderwijsinnovatieproject. Vanaf 20 november 2019 wordt het zes maal opgevoerd voor alle bachelor- en masterstudenten van de faculteit Recht en Criminologie. (zie speellijst onderaan).

Innovatief in verband met het voorgestelde theaterstuk is vooral de alternatieve manier om de verwerking van de stof en kritische houding van de studenten te stimuleren, t.o.v. de loutere kennisoverdracht of het opzoekingswerk in functie van een paper. De studenten nemen deel aan het proces, zij vormen als het ware de jury en kunnen op het einde van de voorstelling via het voorhanden zijnde stemsysteem oordelen over de zogenaamde “schuldvraag”. Door deze meer creatieve aanpak en de actieve betrokkenheid hebben studenten een bijkomende tool in handen wat inzicht en nuancering betreft.

Een toneelvoorstelling is als medium in het algemeen geschikt om de sectoren “onderwijs” en “cultuur” met elkaar te verbinden. Meer specifiek leent theater er zich uitstekend toe om de integratie van kennisinhouden te verwezenlijken en daardoor de toepassing van bijvoorbeeld theoretische modellen te concretiseren in een (weliswaar fictieve, maar) realistische situatie.

De voorstelling zelf duurt ongeveer een uur. Studenten van andere faculteiten en geïnteresseerden van buiten de universiteit krijgen de mogelijkheid om na aanvraag een opvoering bij te wonen.

Voor verdere informatie en vragen: Herman.Wolf@Ugent.be (projectuitvoerder)

Toekomstige voorstellingen “Cannabis Sativa: proces van een plant”

WO 11/12/19 van 17u30 tot 19u (Campus Aula, NB III))

WO 04/03/20 van 14u30 tot 16 u (UFO AUD 1 Leon De Meyer)