Puike prestatie van Jessup-team in Washington DC

(26-04-2018) Ook in 2018 pleitte het Gentse Jessup team de sterren van de hemel en behaalde wederom schitterende resultaten in Washinton D.C.

Dit jaar bestond het team voor de Jessup Moot Court uit Marlies Vanhooren, Michiel Vervliet, Kiana Verschraegen, Anne Oloo (LLM) en Andrés Velèz (LLM).

Na een uiterst spannende nationale ronde trok het Gentse team naar de internationale rondes van de 59ste Philip C. Jessup International Law Moot Court in Washington D.C. Dit jaar namen meer dan 500 universitaire teams verdeeld over meer dan 80 landen deel aan de nationale selectieronden. In de internationale ronde namen 121 teams deel (135 met “exhibition teams” inbegrepen).
In de voorrondes nam de UGent het op tegen de Universiti Teknologi MARA (Maleisië), de Westminster International University in Tashkent (Oezbekistan), de Hertie School of Governance (Duitsland) en Universidad de Puerto Rico, Rio Piedras (Puerto Rico).

Het Gentse team werd opnieuw, voor het derde jaar op rij, gekwalificeerd voor de “advanced rounds” – een eer die slechts 32 teams te beurt valt. Na een spannende match tegen MGIMO University (Rusland) kwamen ze uiteindelijk terecht op een schitterende 18de plaats!

De “Jessup World Champion” werd uiteindelijk de University of Queensland (Australia) na een spannende finale tegen de National Law School of India University, Bangalore (India). De finale “bench” bestond dit jaar uit drie rechters van het Internationaal Gerechtshof: Ronny Abraham, Kirill Gevorgian en Julia Sebutinde.

Ook dit jaar werden de vijf studenten begeleid door Prof. Dr. Frank Maes, Laurence Lambert en Joyce De Coninck in het kader van de Grondige studie moot court internationaal publiekrecht. Daarnaast kwamen tal van experten de “bench” versterken tijdens de oefensessies om het team inhoudelijk verder uit te dagen. Dit jaar handelde de zaak over arbitrage, internationaal zeerecht, nucleaire ontwapening en het gebruik van geweld.