Gentse rechtenstudenten winnen prestigieuze ELMC pleitwedstrijd

(01-07-2021) Op 26 juni brachten rechtenstudenten van de UGent de trofee van de ELMC-wedstrijd mee naar huis. Onder de deelnemers bevinden zich rechtenfaculteiten van de beste universiteiten ter wereld.

Deze pleitwedstrijd - of moot court - wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze in zijn genre. De rechtenfaculteit van de UGent nam de voorbije vier jaar deel aan de ELMC en kwalificeerde zich steevast voor de regionale finales. En dit jaar won ons team de grote finale van deze wedstijd.

Overwinning all the way

Het ELMC-team van de UGent won niet alleen de regionale finale als beste team, maar ook als beste Commission Agent. Nadien wonnen ze ook nog de Grand Finale op beide vlakken. De studenten gaven blijk van evenwicht, toewijding en intellectuele rijpheid bij het uitwerken van hun juridische argumenten

Het team bestond uit Sophie Devogele, (gemachtigde voor de verwerende partij), Jarne De Geyter (gemachtigde voor de verzoekende partij), Natallia Mastsepan (gemachtigde voor de Europese Commissie), Pauline Thiry en Kristof Nouillé (raadslieden).

"Alle lof en gelukwensen aan onze studenten. Uiteraard benadrukken we ook de toewijding van de coaches Joyce De Coninck en Femke Gremmelprez die het studententeam professioneel bijstonden" zegt pro.f Inge Govaere, coördinator van dit opleidingsonderdeel.

Deelnemers van Europese en Amerikaanse universiteiten

De ELMC Competition is een internationale en tweetalige pleitwedstrijd. Hij wordt sinds 19988 georganiseerd door de ELMC Society. Die krijgt de actieve steun van de Europese Gemeenschap en en van grote advocatenkantoren in verschillende landen. Deelnemende universiteiten komen uit heel Europa en de Verenigde Staten. De ELMC Competition wordt beschouwd als de meest prestigieuze pleitwedstrijd op het gebied van EU-recht. Dit jaar werd het online georganiseerd, als gevolg van covid-19.

De casus van dit jaar betrof het EU-beleid inzake grensbeheer, asiel en migratie, alsook de concurrentiegerichte kwesties inzake farmaceutische producten bij de bestrijding van een dodelijke pandemie.