Gentse studenten schrijven beste memorie in internationale mensenrechten-pleitwedstrijd in Washington DC en bereiken halve finale

(25-06-2019) Een team van de UGent heeft in Washington DC op de 24e editie van de “Inter-American Human Rights Moot Court Competition” een glansprestatie neergezet.

Een team van de Universiteit Gent, bestaande uit de masterstudenten Sarah Schoentjes en Lien Stolle (pleiters), Charlotte Declercq, Jolien De Troyer en Céline Driessen (observers), heeft in Washington DC op de 24e editie van de “Inter-American Human Rights Moot Court Competition”, een internationale pleitwedstrijd die doorgaat aan het American University Washington College of Law, een glansprestatie neergezet.

Een ijzersterke prestatie tijdens de internationale voorrondes van de prestigieuze wedstrijd leverde het team meteen een vijfde plaats op in de rangschikking, die dit jaar bestond uit een honderdtal teams uit alle werelddelen. Deze teams pleiten in het Engels, het Spaans of het Portugees en vertegenwoordigen ofwel de staat, ofwel de klagers. Het Gentse team, dat de klagers vertegenwoordigde, mocht als enige Engelstalige team door naar de halve finale. Daarmee liet het alle universiteiten uit de VS en Europa achter zich.

Als kers op de taart leverden de Gentse studenten ook de beste memorie van alle deelnemers af. Deze memorie, die voorafgaand aan de eigenlijke pleitwedstrijd wordt ingediend, bevat in een veertigtal pagina’s de juridische analyse waar teams vaak maandenlang op zwoegen. Het Gentse team mocht voor zijn memorie niet alleen de prijs voor beste Engelstalige memorie voor de klagers in ontvangst nemen, maar kreeg ook nog eens de hoogste score toegekend van alle deelnemers. Dat de Belgische studenten als enige laureaten niet in de eigen landstaal mochten pleiten en schrijven, maakt dit wapenfeit nog buitengewoner.

Met de beste memorie en een plaats in de halve finale gaat het Gentse team bovendien alle teams van VS-universiteiten vooraf in de eindrangschikking en eindigt het als enige universiteit van buiten de Amerika’s in de top twintig. Daarmee haalt de Universiteit Gent voor de tweede keer de halve finale en blijft het de enige Belgische universiteit die het zover brengt in de wedstrijd.

Het Gentse team, dat tijdens het voorbije academiejaar werd klaargestoomd door Prof. Dr. Yves Haeck en coach meester Martijn Vermeersch, moest tijdens de pleitwedstrijd in Washington DC een fictieve zaak pleiten over de mensenrechten van migranten voor het ‘Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens’, dat toeziet op de naleving door staten van de Amerikaanse tegenhanger van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.