Professor Luc Lavrysen wordt Nederlandstalig voorzitter bij ‘bewakers’ van Grondwet

Luc Lavrysen - aanstelling Nederlandstalig voorzitter van Grondwettelijk hof (vergrote weergave)

Luc Lavrysen - aanstelling Nederlandstalig voorzitter van Grondwettelijk hof

(01-10-2020) Op 25 september trad prof. Luc Lavrysen aan als Nederlandstalig voorzitter van het Grondwettelijk Hof. Honderden Gentse studenten kennen prof. Lavrysen van het vak Milieurecht.

Op 25 september trad prof. Luc Lavrysen aan als Nederlandstalig voorzitter van het Grondwettelijk Hof. Honderden Gentse studenten kennen prof. Lavrysen van het vak Milieurecht. Hij was tegelijk sinds 2001 één van de 12 rechters bij het Hof. Dat Grondwettelijk Hof waakt over de naleving van de Grondwet door de verschillende federale en regionale wetgevers in België.

UGent-professor Lavrysen volgt als voorzitter André Alen op, die ook verbonden was aan de UGent van 1984 tot 1994. “Het zijn de rechters die onderling hun voorzitter kiezen. Ik ben blij met het vertrouwen dat ik van hen gekregen heb”, aldus prof. Lavrysen.

Altijd UGent gecombineerd met praktijk

Prof. Lavrysen kent een rijk gevulde loopbaan aan de UGent en onze faculteit Recht en Criminologie.

• Hij behaalde in 1979 er het diploma van licentiaat in de rechten.
  • Na een eerste werkervaring bij de vzw Woonfonds in Gent en bij de vzw Federatie van Buurtwerken in Brussel, keerde hij in 1983 terug naar de UGent als wetenschappelijk medewerker.
  • Nadat Luc Lavrysen in 1997 aan de UGent het doctoraat behaalde, stelde de UGent hem aan als docent. Ondertussen is hij deeltijds hoogleraar aan de faculteit. Hij doceert er nog steeds het milieurecht.

Prof. Lavrysen bouwde een indrukwekkende ervaring uit in milieurecht vanuit de verschillende academische functies die hij opnam. Tegelijk ondersteunde hij als referendaris bij het Grondwettelijk Hof (van 1985 tot 2000) de rechters van het Hof, voor hij er zelf rechter werd.

Internationaal erkend expert milieurecht

Ook buiten de UGent en internationaal groeide hij uit tot een referentie in Milieurecht. Zo is prof. Lavrysen voorzitter van het EU forum of Judges for the Environment. Hij is ook betrokken bij de werkzaamheden van UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties.