Dreigingsanalist OCAD bekroont indrukwekkende masterproef Sarah Byttebier

(30-11-2020) Gentse Rechten-studente wint thesisprijs van dreigingsanalist OCAD met haar haar analyse van rechten van de kinderen van Belgische "Foreign Terrorist Fighters'

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in België, duidde een studente van onze faculteit aan als winnaar van haar thesisprijs. Laureaat is Sarah Byttebier. Haar masterproef vertrekt vanuit de provocerende vraag: ‘Eigen schuld, dikke bult?’.

Wat als het niet jouw keuze is, maar die van je ouders? En wat als je kind bent? Kinderen kunnen juridisch niet burgerlijk of strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor de keuzes van hun ouders. Het zijn vragen die opkomen bij de situatie van kinderen van Belgische ‘Foreign Terrorist Fighters’. Studente Sarah Byttebier onderzocht 8 rechten van deze kinderen. Daarbij confronteerde ze de theorie met de Belgische praktijk.

180 minderjarigen

“Ongeveer 180 minderjarigen met een Belgische insteek bevinden zich vandaag in het Syrische conflictgebied. Een 100-tal daarvan zijn geboren in de regio van het kalifaat”, schetst Byttebier de situatie.

Het lot van deze Belgisch-Syrische kinderen is al langer een politiek en juridisch hangijzer. Een analyse als die van Byttebier helpt alle betrokkenen. Byttebier bevestigt: “Mijn studie toont een discrepantie tussen de bestaande rechtsregels en de realiteit. Ik stel vast dat de Belgische staat bij sommige rechten verzuimt aan haar internationale verplichtingen. Tegelijk analyseer ik opties om dat alsnog te realiseren.

“Felicitatie voor het werk van uw studente”

OCAD was onder de indruk van het werk. “Het onderzoek heeft ons verrast met een analyse die uitgebreid de situatie en de achtergrond van het probleem schetst” zegt Gert Vercauteren, directeur a.i. van OCAD. “Tegelijk gaat het ook diepgaand in op hoe die zich verhouden tot de rechtspraktijk. Ik wil u dan ook van harte feliciteren met het indrukwekkende werk van uw studente.”.

Prof. dr. Wendy De Bondt was promotor van deze masterproef.