'Glazen bol’ voor politie Zennevalei? Predictive policing levert nominatie op.

Foto Wim Hardyns (vergrote weergave)

Foto Wim Hardyns

(04-11-2020) Predictive policing in Belgie? Een wetenschappelijk begeleide test in de politiezone Zennevalei krijgt een nominatie voor een OSPA.

‘Glazen bol’ voor politiezone Zennevalei levert UGent nominatie op

Wat als de politie op voorhand de plaats en tijdstip kent van een misdaad? De politiezone Zennevallei test of predictive policing de criminaliteit helpt verminderen. Die voorspellingen zijn het werk van professor Wim Hardyns en onderzoekster Anneleen Rummens van de Gentse faculteit Recht en Criminologie. Het project is nu genomineerd voor een politie-OSPA. De OSPA’s zijn de Oscars in de veiligheidssector.

Nee, we pakken nog niet de dader op vóór die de missdaad pleegde”, lacht professor Hardyns. En dat is niet het enige verschil met de gekende film Minority Report. In die film voorkomt acteur Tom Cruise misdaden op basis van visioenen. “Ons model is gebaseerd op statistiek. We brengen data samen en ontdekken patronen die zelf een ervaren politierot niet kan vermoeden. Op basis daarvan zet de politie bijv. gerichter patrouilles in.” zegt Wim Hardyns.

Dit project is één van de 3 genomineerden voor de Outstanding Security Performance Awards (OSPA) in de categorie Politie & Ordehandhaving.

Dubbel genomineerd

Prof. Wim Hardyns is ook genomineerd in de categorie ‘Young professional’. Die categorie geeft erkenning aan iemand die al vroeg in een carrière uitzonderlijke resultaten voorlegt in de sector van veiligheid.

De OSPA’s zijn een initiatief voor en door securityprofessionals in de publieke en private sector. Op 24 november weten we wie wint.