Faculteit Recht en Criminologie geeft maatschappelijke valorisatie ferme boost

(20-05-2022) Op 17 mei 2022 organiseerde de faculteit Recht en Criminologie een onderzoeksdag. Het thema: maatschappelijke valorisatie. Zo wil de faculteit de band met externe stakeholders versterken.

Hoe valoriseer je als onderzoeker je wetenschappelijke bevindingen en projecten, zodat ze kunnen leiden tot maatschappelijke impact? Die uitdaging legden we voor aan onderzoekers uit de criminologische wetenschappen en rechten. Op de onderzoeksmarkt konden de onderzoekers hun werk op uiteenlopende manieren voorstellen. Sommigen maakten een poster, anderen werkten met een podcast, een stembus of foto’s.    

De opkomst in de majestueuze Pacificatiezaal van het Gentse Stadhuis was groot: meer dan 140 onderzoekers uit 25 onderzoeksgroepen bezochten de onderzoeksmarkt. Ook professionals waren aanwezig. De aanwezigen konden in een ontspannen sfeer kennis uitwisselen, elkaar inspireren en bijleren over maatschappelijke valorisatie: dat was meteen ook het hoofddoel van de Research Day Law and Criminology 2022. 

Uit de inzendingen voor de ‘Best Presentation Award’ koos de jury, bestaande uit leden van de facultaire valorisatiegroep en onderzoeksdirecteur Prof.  Tom Vander Beken, drie presentaties die de doelstelling van maatschappelijke impact het best beogen.

Seksueel geweld tegen vluchtelingen

Lore RoelsOnderzoekster Lore Roels kreeg de eerste prijs voor haar presentatie 'Rape mythology applied to credibility assessments of sexual or gender based violence (SGBV)-related European asylum applications'.

Roels slaagde er met haar poster in om toevallige voorbijgangers meteen aan te grijpen door de fraaie lay-out en de opvallende quote van een slachtoffer. 

Digitale inmenging in je relatie

Janneke SchokkenbroekDe tweede prijs ging naar Janneke Schokkenbroek.

Haar presentatie nodigt de kijker uit om mee na te denken over haar lopende onderzoeksproject: via vragen over jouw relatie en jouw omgang met digitale tools kon je suggesties geven.

Geweld tegen politieagenten

Isabo GoormansIsabo Goormans ontving de derde prijs voor haar visueel sterke poster over een relevant en onbelicht onderwerp: fysiek geweld tegen agenten.

Haar poster geeft helder aan wat de maatschappelijke doelstellingen zijn van haar onderzoek, op korte en lange termijn.