UGent-studenten in de prijzen op interuniversitaire bemiddelingswedstrijd

(27-05-2021) De UHasselt organiseerde- op 19 mei de 5de editie van de interuniversitaire bemiddelingswedstrijd. In deze online editie kaapten onze Gentse rechtenstudenten (alweer) enkele prijzen mee.

De wedstrijd werd uit de grond gestampt door prof. Eric Lancksweerdt. Studenten leren er niet alleen het belang kennen van bemiddeling als prioritair conflictoplossingsmodel. Ze oefenen ook grondig de verschillende professionele rollen die binnen een bemiddelingscontext bestaan. Naast de bemiddelaar zelf is er een belangrijke rol weggelegd voor de advocaten of juristen die de cliënten ondersteunen binnen het bemiddelingsproces.

Training in de 2 bemiddelingsrollen

• De bemiddelaars krijgen dus veel informatie tegelijk te verwerken. Ze worden uitgedaagd om ondertussen evenwicht en structuur te bewaken. Tegelijk moeten ze escalatie te vermijden. Zij helpen cliënten ook out of the box te denken. Zo zoeken ze oplossingen die hun beider belangen dienen i.p.v. simpelweg het eigen standpunt door te drukken.
  • Partijondersteuners worden uitgedaagd om de belangen van hun cliënten te bewaken zonder zelf op de voorgrond te treden. Ze pleiten niet zoals in een rechtbank maar focussen op ondersteuning van het bemiddelingsproces. Dat doen ze om een win/win-oplossing te bereiken.

Beide rollen vergen empathisch vermogen. Student worden uitgedaagd in hun talent om vragen te stellen. Ze trainen hun vaardigheid om veel negatieve informatie van partijen samen te vatten in een bondig en positief verwoord verhaal.

En dat deden onze Gentse studenten zeer goed.

Prijzen voor het team

Het Gentse team bestond uit Frauke De Saever, Lallie Sautier, Anna Melnitchenko, Julie De Berlanger, Camille Desmet, Merel Balcaen, Chiara Kerckhof en Eva Deknudde. Ze bleken zeer geëngageerd, net als hun coaches, meester Marie-Anne Devenyn en praktijkassistente en bemiddelaar Nadja Delbarre. Prof. Sabien Lust zorgde voor de inhoudelijke feedback bij de gebruikte cases uit het publiekrecht.

Hoewel slechts 4 studenten actief een rol vervulden tijdens de wedstrijd, was het hele team van het prille begin tot de laatste seconde betrokken.

Camille en Merel traden op als bemiddelaar. Ze wisten een moeilijke bemiddelingssituatie goed onder controle te houden. Ze benaderden elke hindernis met onverstoorbare glimlach en positiviteit.
Eva en Chiara traden op als partijondersteuner in een andere casus en bleken zeer capabele escalatieontmijners. Ze boden ook actieve ondersteuning aan de bemiddelaars bij het structureren van de het bemiddelingsgesprek.

Vanuit het pleitlokaal van onze faculteit volgde de rest van het team de gebeurtenissen.

De UGent kaapte de prijs weg van beste partijondersteuners-team.

Bovendien kreeg Eva Deknudde van de jury een eervolle vermelding voor haar opvallende empathisch vermogen. De toekomst van bemiddeling ziet er rooskleurig uit.

Ook bemiddelen?

Uiteraard ben je welkom in onze opleiding Rechten om te leren bemiddelen. Al kan je ook de postacademische opleiding Bemiddeling volgen aan ons instituut voor levenslang leren Gandaius Academy.