8ste Alumni Studie Dag - Gastsprekers
Prof. dr. Bart PEETERS is als voltijds docent verbonden aan de faculteit rechten van de Universiteit Gent. Hij behaalde in 2010 aan de UA de graad van doctor in de rechten met een proefschrift rond fiscale transparantie in een grensoverschrijdende context, waarvoor meerdere academische prijzen werden toegekend. Vervolgens werd hij gedurende enkele jaren aangesteld aan de toenmalige HUB. Hij startte in oktober 2015 aan de universiteit Gent. Zijn onderzoek en publicaties situeren zich in hoofdzaak in de nationale, Europese en internationale inkomstenbelastingen, waarover hij ook regelmatig spreekt op binnenlandse en buitenlandse seminaries.
Hij is redactielid van Fiscoloog internationaal, de deelredactie buitenlandse fiscale rechtspraak van het Tijdschrift voor fiscaal recht en het tijdschrift Fiscale jurisprudentie/jurisprudence fiscale. Hij vertegenwoordigt België in het academic committee van de European association of tax law professors.
Hij behaalde de diploma’s van licentiaat in de rechten en geaggregeerde voor het secundair onderwijs in de rechten in 1998, het jaar waarin hij tot voltijds assistent werd aangesteld en de Prijs won voor de Beste Scriptie (optie Burgerlijk recht en strafrecht). In 2005 promoveerde hij aan de UGent tot doctor in de rechten. Midden 2005 werd hij aangesteld als voltijds doctor-assistent en eind 2005 benoemd tot deeltijds docent in het vakgebied familierecht. In 2006 werd hij voltijds docent en verantwoordelijk voor het basisvak Inleiding tot het privaatrecht, dat hij tot 2012-13 doceerde. In 2010 werd hij hoofddocent en in 2014 bevorderd tot hoogleraar.
Hij is momenteel verantwoordelijk lesgever voor drie verplichte opleidingsonderdelen in de basisopleiding rechten, met name Basisbegrippen van recht (Ba1), Familierecht (Ba3) en Onderhandelen en bemiddelen (Ma1) en één keuzeopleidingsonderdeel, met name Grondige studie personen- en familierecht (Ma1 of Ma2). Hij is opleidingsverantwoordelijke (OC-voorzitter) voor de opleidingen bachelor en master in de rechten aan de UGent en daarnaast lid van talrijke facultaire en interfacultaire commissies.
Gerd Verschelden fungeert als directeur van het Instituut voor Familierecht van de Universiteit Gent. Daarnaast was/is hij promotor van door het IWT in het raam van Strategisch Basisonderzoek (SBO) gefinancierde onderzoeksprojecten, meer bepaald het Interdisciplinair Project voor de Optimalisering van Scheidingstrajecten (IPOS, van 2007 tot 2011) en Families in Transition – Transition in Families (FiTTiF, van 2015 tot 2019). Hij is wetenschappelijk actief als hoofdredacteur van de “Artikelsgewijze Commentaar Personen- en Familierecht” en de “Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht”, is medewerker van de “Juristenkrant” en redactielid/reviewer van diverse juridische tijdschriften zoals “TBBR”, “T.Vred”., “T.Fam”. en “TJK”. Tot slot is hij hoofdauteur van het vijfjaarlijkse “Overzicht van rechtspraak Familierecht” in het “TPR” en medeoprichter van het Belgisch-Nederlandse open acces forum Familie&Recht.
Prof. dr. Frederik Vandendriessche is professor aan de Universiteit Gent, waar hij verantwoordelijk is voor de vakken "bestuursrecht" (2e Bach) en “Energierecht” (1-2e Master).
Onderzoeksgebieden
Frederik Vandendriessche specialiseert zich binnen de vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht in het bestuursrecht en het energierecht, met een bijzondere focus op lokale besturen en het economisch publiekrecht (overheidsopdrachten, gereguleerde sectoren en overheidsbedrijven). In 2003 doctoreerde hij over het onderwerp "Publiek- en private rechtspersonen".
Bijkomende informatie
Frederik is redactielid van het Tijdschrift voor Gemeenterecht, CDPK, NJW, Recht in de Gemeente, e.a. Hij is tevens lid van het Centrum voor Milieu- en Energierecht en van Energhentic (de interdisciplinaire onderzoeksgroep van de UGent inzake energie). Frederik Vandendriessche is in de sector van het bestuursrecht en het energierecht tevens werkzaam als advocaat.
Het faillissement van natuurlijke personen: Vijf vragen in de zoektocht naar kwijtschelding
Het insolventierecht onderging in 2018 een grondige hervorming. Eén van de speerpunten daarbij was de betere verankering van de "fresh start"-gedachte. Daartoe werd onder meer het concept van de kwijtschelding geïntroduceerd in opvolging van de verschoonbaarheid. De nieuwe regeling roept evenwel heel wat nieuwe vragen op, niet in het minst in het licht van de spectaculaire uitbreiding van het personele toepassingsgebied van het insolventierecht.
ij begon zijn academische carrière als assistent bij Willy Calewaert en promoveerde tot geaggregeerde voor het Hoger Onderwijs in 1981 met een proefschrift over de Exegetische School.
In 1982 werd hij benoemd tot docent aan de Universiteit Gent, in 1991 tot gewoon hoogleraar. Tussen 1998 en 2000 was hij decaan van de faculteit Rechten.
Aan de UGent doceerde hij "Algemene Beginselen van het Recht", "Rechtseconomie", "Eigendomsrecht" en "Economisch Recht" aan studenten economie en rechten. Bij aanvang van het academiejaar 2011-2012 nam hij ook het vak "Politieke en Rechtsfilosofische Stromingen" over van de overleden Koen Raes. Sinds 9 november 2012 is Boudewijn Bouckaert met emeritaat.