Diner-causerie met gastspreker Frederik Dhondt

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni
Wanneer
14-11-2019 van 19:00 tot 23:30
Waar
Kasteel Coninxdonk, Koningsdonkstraat 118, 9050 Gentbrugge
Voertaal
Nederlands
Door wie
Alumni Rechten Gent
Contact
alumnirechtengent@ugent.be

 

 Frederik Dhondt

 

Prof. dr. Frederik Dhondt is alumnus van onze faculteit en is Frankrijk-kenner en rechtshistoricus aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen).  Zijn gespreksthema gaat dan ook over het Franse politieke systeem

 

Vijfde, zesde of derde republiek ? Macron en de evoluties van het Franse politieke systeem

Emmanuel Macron komt weldra aan de helft van zijn ‘quinquennat’ (2017-2022). De Franse president heeft een imago van overtuigd Europeaan en centristisch hervormer. Dit levert hem in het buitenland lof op. Tegelijk krijgt hij een golf van zeer heterogeen verzet over zich heen, van identitair, nationalistisch tot radicaal links en groen. Zoals met alles in Frankrijk, kan dit niet begrepen worden zonder de geschiedenis. De president voorziet een hertekening van de gaullistische instellingen van de Vijfde Republiek (1958-heden). Op papier is dit regime ‘semi-presidentieel’, maar Macron benadrukt vooral de enigszins eufemistische ‘verticaliteit’. Nochtans ligt net dit aspect van het regime al lang onder vuur. Bracht de gele hesjes-crisis de President tot inkeer of niet ? We bekijken de voorliggende plannen en openen het debat voor de rest van de avond. 

Deelname

Leden Alumni Rechten Gent        40 euro pp.
Niet-leden Alumni Rechten Gent : 50 euro pp.
(inbegrepen in de prijs: aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert met bijpassende drank)

Inschrijving

Inschrijven kan door overschrijving van het deelnamebedrag via rekeningnummer BE83 7350 5409 9615 (IBAN: KREDBEBB) met melding: Diner-Causerie 14/11   +  namen deelnemers'.  Indien gewenst kunnen wij per mail een betalingsbewijs overmaken na de activiteit.

Inschrijvingsformulier