Online informatie criminologische wetenschappen

Infodag

Op 12 maart 2022 organiseert de opleiding criminologische wetenschappen een infodag. Wil je er bij zijn, dan kan je jou hier inschrijven.

Voorstelling van de opleiding

Je kunt geen krant openslaan en geen nieuwsbericht beluisteren of je wordt geconfronteerd met één of andere vorm van 'crimineel' gedrag. Denk hierbij niet alleen aan de traditionele misdrijven, maar ook aan allerlei vormen van 'grensoverschrijdend en sociaal afwijkend' gedrag.

Als criminoloog ben je geboeid door het menselijke gedrag in conflictsituaties, niet alleen van een individu, maar ook van een groep of van de volledige samenleving. Je wilt begrijpen hoe grensoverschrijdend gedrag tot stand komt, welke factoren dit gedrag beïnvloeden en binnen welk juridisch kader het geplaatst kan worden.

Het studiegebied van de criminologische wetenschappen beperkt zich daarbij niet tot de daders van strafbare feiten, maar omvat alle facetten die op een of andere manier bij misdadigheid of sociaal afwijkend gedrag aan bod komen. Denk hierbij aan de maatschappelijke reacties op grensoverschrijdend gedrag, de sociale oorsprong van strafwetten, de werking van politie, parket, magistratuur en administratie, het lot van de slachtoffers van misdrijven, de rol van de (nieuwe sociale) media in de beeldvorming over criminaliteit...

Hoe ziet de opleiding er uit?

Je verneemt het van de voorzitter van de opleidingscommissie criminologische wetenschappen.

Vakken van de eerste bachelor criminologie

Leer de proffen en de vakken van de eerste bachelor Criminologie kennen! Elke prof stelt zijn of haar vak voor in een kort filmpje van ongeveer 2 minuten.

Bekijk de filmpjes.

Leermateriaal

Snuister eens in de cursussen en boeken van de eerste bachelor Criminologische wetenschappen! Klik op de afbeelding om het leermateriaal te openen.

.

Lesfragmenten

Benieuwd hoe het er aan toe gaat in de les? We geven jou een kijkje in enkele lessen.

Stage

In de master loop je 300u stage. De stage is hét moment om jouw kennis, vaardigheden en professionele attitudes aan te scherpen.

De stageplaatsen worden in 4 grote sectoren verdeeld en als student kies je zelf in welke sector je stage wenst te lopen:

Politie

lokale politiezones, federale gerechtelijke politie, bewakings- en private veiligheidsbedrijven, compliance afdelingen in financiële instellingen, …

Justitie

strafuitvoeringsrechtbank, drugbehandelingskamer, onderzoeksrechter, jeugdrechtbank, parket, gevangenis, herstelbemiddeling, justitiehuis, advocatenkantoor, …

Sociale sector

bijzondere jeugdzorg, (drug)hulpverlening, straathoekwerk, forensische psychiatrie, sociaal cultureel werk, …

Onderzoek en beleid

stedelijke preventiediensten, inspectiediensten (bv. douane), federale overheidsdiensten (bv. voetbalcel bij FOD Binnenlandse Zaken), Vlaamse overheidsdiensten, centra voor wetenschappelijk onderzoek (bv. NICC), media, NGO’s, …

Je wordt door ons begeleid bij het zoeken naar een geschikte stageplaats en het voorbereiden van jouw stageplan. Met hoor- en werkcolleges ondersteunen we je verder tijdens het uitvoeren van de praktijkstage op de stageplaats. In een stageverslag bespreek je de stageplaats en jouw eigen rol als stagiair.

Wie reeds een beroep uitoefent binnen het criminologisch werkveld, kan een vervangende opdracht uitvoeren.

Internationale ervaring

In het derde jaar van de bacheloropleiding of in de masteropleiding kan je op uitwisseling.

Een uitwisseling duurt 1 semester of 1 jaar en je betaalt hiervoor geen extra inschrijvingsgelden. Dit biedt studenten de kans om een semester of een jaar aan een gerenommeerde instelling in het buitenland te studeren zonder er hoge inschrijvingsgelden voor te betalen.

De faculteit Recht en Criminologie heeft verschillende akkoorden met partners in tal van Europese landen. Zo krijgen alle studenten die graag een buitenlandse ervaring opdoen tijdens hun opleiding criminologie, de kans dit te realiseren.

Een uitgebreid overzicht van de bestemmingsmogelijkheden vind je hier.

Graag nog meer weten over mogelijke uitwisselingen tijdens jouw studies?

Beroepsmogelijkheden

Wat zijn de jobperspectieven voor criminologen?

Waar kun je aan de slag met je diploma Criminologische Wetenschappen?
Afgestudeerden van onze faculteit vertellen je over hun beroep en wat hen daarin boeit. Ze geven ook enkele tips die je kunnen helpen bij je studiekeuze.

Voorkennis en ondersteuning

Net als de meeste studierichtingen in de menswetenschappen is er geen specifieke voorkennis vereist.

Dat betekent echter niet dat de opleiding op het gebied van moeilijkheidsgraad voor andere opleidingen moet onderdoen. De opleiding Criminologische Wetenschappen is een academische, theoretische opleiding die een grote inzet en zelfstandigheid van jou verwacht.

Je staat er echter niet alleen voor. De studie-en trajectbegeleiders van het monitoraat nemen initiatieven om het studeren vlotter en efficiënter te laten verlopen. Maak kennis met hun aanbod:

Studenten aan het woord

We onderwierpen onze studenten aan enkele vragen...

Waarom kozen ze voor de opleiding? Hoe hebben ze hun eerste dag op de universiteit beleefd? Aan welke studeertip hebben ze het meeste gehad? ...

Een dag in het leven van een eerstejaarsstudent

Handig om weten

Veelgestelde vragen

Verkorte studietrajecten

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkorte bachelor.

Studeren als werkstudent

Wens je jouw studies te combineren met een job? Neem dan hier een kijkje.

Leslokalen

Illustratief lesrooster

Student zijn is meer dan studeren alleen

De studentenvertegenwoordigers (StuVers) verdedigen de belangen van de studenten in de opleiding en de faculteit. Elke student van de faculteit is ook automatisch lid van StuReC, de Studentenraad voor Rechten en Criminologie.

Lombrosiana is de faculteitskring van de opleiding Criminologie. Ze bieden een gevarieerd aanbod van fuiven, cultuur, sport, studie en dit alles aan studentikoze prijzen.

Gent kent een divers (studenten)verenigingsleven. Ga via Durf Doen op zoek naar de vereniging waar jij je thuis zal voelen.

Diversiteit

Het credo van de Universiteit Gent is ‘Durf Denken’. De universiteit daagt haar studenten en personeel dan ook uit om een kritische blik op de maatschappij te ontwikkelen.

De Universiteit Gent is een maatschappelijk geëngageerde pluralistische universiteit, een universiteit die open staat voor iedereen, ongeacht levensbeschouwelijke, politieke, culturele, sociale en andere achtergronden. Toegankelijkheid, evenredige en evenwaardige participatie zijn een prioriteit.

#durfdiversdenken

Faculteit Recht en Criminologie

Onze faculteit is gelegen in het hart van de stad Gent, tussen de Universiteitstraat en de Voldersstraat.

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding? We beantwoorden ze graag!

Stuur een mailtje naar .