Informatie voor nieuwe studenten criminologie

Wegwijs aan de UGent

Infosessie

Op 21 september organiseert de opleiding infosessies op de campus. De verschillende lesgevers uit 1ste bachelor heten jullie welkom en lichten hun vakken toe en ook het monitoraat en de studentenvertegenwoordigers geven meer uitleg bij hun werking.

Waar en wanneer je precies verwacht wordt, vind je binnenkort op de Uforasite 'Bachelor in de criminologische wetenschappen'  (je vindt deze terug onder 'infosites')

Ay corona

Les volgen in een groot auditorium met al je medestudenten is jammer genoeg niet mogelijk. Je wordt daarom bij de start van het academiejaar ingedeeld in een groep. Samen met de andere studenten van die groep zal je de lessen soms on campus volgen en soms online.

Alle 1ste bachelor studenten criminologie worden in 8 groepen verdeeld: van groep 11 tot en met groep 18.

We organiseren alles Corona-proof: dat wil zeggen dat je in onze gebouwen ten allen tijde 1,5 meter afstand dient te bewaren, handen moet ontsmetten bij het binnenkomen en een mondmasker draagt van zodra je onze gebouwen betreedt. Breng zelf je mondmasker mee!

Study-OO  

De UGent voorziet voor alle studenten 1ste bachelor een Study-OO (Study Online On Campus), een vaste studieplek in Gent waar men op vaste momenten samen kan studeren.

Elke studiegroep krijgt ook een eigen StudyCoach, een persoonlijke begeleider en mentor die je op weg helpt en waarbij je terecht kan met jouw vragen.

Wanneer en waar heb ik les?

Het academiejaar start op maandag 21 september. Je vindt een algemeen lessenrooster terug in Oasis door in de linkerkolom te klikken op 'kalender'.

Oasis staat voor 'Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem' en bevat alle persoonlijke informatie in verband met jouw inschrijving.

Jouw persoonlijk lessenrooster (waarbij wordt aangeduid wanneer jij de les on campus volgt dan wel online) kan je vanaf 16/9 terugvinden op de Uforasite 'Bachelor in de criminologische wetenschappen'

Waar haal ik mijn cursusmateriaal?

De studentenvereniging Lombrosiana organiseert de boekenverkoop. In de 1ste les verneem je welk cursusmateriaal je nodig hebt. Je kan dit vervolgens online bestellen via de bestelpagina . Het is dus niet nodig om jouw cursussen al te hebben wanneer de lessen starten.

Eens het cursusmateriaal dat jij bestelde voorhanden is, kan je dit afhalen bij de cursusdienst in de Universiteitstraat 4. Hoe en wanneer dit kan, verneem je via de website van de cursusdienst.

Cursusdienst

Let op! Cursusmateriaal bestellen kan tot en met 12 oktober, cursusmateriaal afhalen kan tot en met 30 oktober.

Heb ik een laptop nodig?

Ja, je hebt een goed werkende basislaptop nodig.

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be) . Volg deze mails dus zeker op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres als je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Handige tip: Wil je dat alle mails automatisch worden doorgestuurd naar een ander e-mailadres? Stel dan een 'forward' in.

SIMON zegt

De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Een tijdje na het invullen van de test krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor jouw opleiding. Je krijgt ook een overzicht van hoe je jouw slaagkansen kan maximaliseren en via welke begeleidingsactiviteiten je dit kan doen.

SIMON zegt nog niet ingevuld? Klik hier.

Wegwijs op de faculteit

Onze faculteit maakt deel uit van de Campus Aula en bevindt zich in hartje Gent. Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

De faculteit herbergt verschillende grote en kleinere leslokalen met elk een eigen benaming.

Reeds gestudeerd in het hoger onderwijs?

Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

Als je reeds één of meerdere credits hebt behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, kom je misschien in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

Bij wie kan ik terecht?

Monitoraat (studie- en trajectbegeleiding)

De overstap naar een universitaire opleiding is niet altijd even gemakkelijk. Je kan echter rekenen op de steun van de studie- en trajectbegeleiders. Neem deel aan de workshops en/of kom langs voor een individueel gesprek. Het aanbod van het monitoraat zal in de loop van het academiejaar bekend gemaakt worden via Ufora.

Facultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

Sociale dienst

Met vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

Universitair Centrum voor Talenonderwijs

Wil je jouw talen wat opfrissen? Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs, kortweg UCT, kan je een uitgebreid aanbod aan andere taal- en gerelateerde cursussen volgen.

Bijzondere studeeromstandigheden

Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters,…

Overweeg je om werken en studeren te combineren?

Wil je, als statutair federaal ambtenaar, in het kader van een bevorderingsprocedure, enkele mastervakken opnemen?

Voor en door studenten

Lombrosiana

Lombrosiana is de studentenvereniging van en voor studenten criminologie. Naast de boekenverkoop organiseren zij het hele jaar door activiteiten. Meer info over de werking en activiteiten via lombrosiana.be

StuReC

StuReC is de Facultaire Studentenraad voor Rechten en Crimiologie.  StuReC werkt samen met de facultaire studentenvertegenwoordigers en staat in contact met de faculteitskringen (VRG en Lombrosiana).

#Durfdiversdenken

De UGent is meer dan studeren alleen!

Honger?

Op verschillende locaties in Gent kan je een UGent resto of cafetaria vinden. Ook onze eigen faculteit heeft een cafetaria waar je terecht kan voor wat lekkers. Omwille van de huidige coronamaatregelen wordt er gewerkt met take away. Meer info vind je hier.

Sportaanbod

Zin om te sporten? Klik hier voor een overzicht van het aanbod.

Wil je werken als jobstudent?

De jobdienst helpt je graag verder.

 

Lees verder ook alles over de ruim 100 UGent-verenigingen, de Therminal, Schamper en UGent-fm op student.ugent.be.