Informatie voor nieuwe studenten rechten

Studietraject

Via een laattijdige inschrijving is het mogelijk om in te stromen in het 2de semester. 

Schrijf je bij voorkeur zo snel mogelijk in, de lessen starten immers op 12 februari. Omdat de procedure voor laattijdige inschrijving een aantal dagen in beslag neemt, raden we aan om uiterlijk op 27 februari in te schrijven. Vanaf 1 maart is inschrijven sowieso niet meer mogelijk.

Jouw curriculum zal enkel 2de semestervakken bevatten. Volgend jaar combineer je dan 1ste semestervakken en het jaarvak van de 1ste bachelor met 2de semestervakken van de 2de bachelor, enz. Het monitoraat kan jou bij start van volgend academiejaar helpen met de samenstelling van jouw vakkenpakket.

Programma 1ste bachelor, 2de semester:

  1. Inleiding tot het internationaal en Europees recht, 4 stp

  2. Ethische en rechtsfilosofische stromingen, 5 stp

  3. Politicologie, 4 stp

  4. Staatsrecht, 7 stp

  5. Verbintenissenrecht, 6 stp

Mocht je aan te weinig opgenomen studiepunten komen om het statuut van student te kunnen behouden (bv. omdat je in het 1ste semester geen opleiding volgde), gelieve dan contact op te nemen met het monitoraat.

Heb je al een vooropleiding, start je met het schakelprogramma, het voorbereidingsprogramma of de verkorte bachelor, en heb je vragen over jouw vakkenpakket? Neem dan contact op met het monitoraat.

Wanneer en waar heb ik les?

Je kan jouw lesrooster van het eerste semester raadplegen via Oasis . Oasis staat voor 'Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem' en bevat alle persoonlijke informatie in verband met jouw inschrijving.

Klik in Oasis op 'kalender' (linkerkolom) en filter op jouw vakken.

Lesrooster 1ste ba rechten, 2de semester

Jouw eerste les, Inleiding tot het internationaal en Europees recht, gaat door op maandag 12 februari om 13u in Auditorium 5 Jeanne Wiemer, Blandijnberg 2.

Hoe geraak ik aan mijn cursusmateriaal?

Een groot deel van het cursusmateriaal kan je bij de start van het 2de semester online bestellen bij de studentenvereniging VRG

De lesgevers die hun cursusmateriaal via een andere weg aanbieden, zullen jou daarover informeren tijdens de eerste les. 

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be) . Volg deze mails dus zeker op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres wanneer je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Handige tip: Wil je dat alle mails automatisch worden doorgestuurd naar een ander e-mailadres? Stel dan een 'forward' in.

Wifi?

Eduroam is het wifi-netwerk voor studenten (niet UGentGuest). Om in te loggen:

  1. geef jouw UGent e-mailadres
  2. geef jouw UGent wachtwoord
  3. accepteer het certificaat (indien gevraagd)

Heb ik een laptop nodig?

Ja, je hebt een goed werkende basislaptop nodig.

Office 365, met toegang tot OneDrive for Business, is gratis beschikbaar voor alle studenten van de UGent.

Ufora

Ufora is de naam van de digitale leeromgeving van de UGent. Je vindt er de cursussites van elk vak (aankondigingen van de lesgevers, powerpoints,...), infosites met info bv. over de faculteit, en non-oasissites zoals deze van het monitoraat.

We raden jou aan om via 'meldingen' aan te geven dat je van elke aankondiging ook een mail ontvangt (hoe doe je dit?).

Bijzondere studeeromstandigheden

  • Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters, etc. Wie in aanmerking denkt te komen, vraagt best tijdig een bijzonder statuut aan. 
  • Studenten die werken en studeren willen combineren, kunnen het statuut van werkstudent aanvragen. 

Bij vragen over bijzondere studeeromstandigheden, contacteer het monitoraat.

Bij wie kan ik terecht?

Monitoraat (studie- en trajectbegeleiding)

De overstap naar een universitaire opleiding is niet altijd even gemakkelijk. Je kan echter rekenen op de steun van de studie- en trajectbegeleiders. Neem deel aan de workshops en/of kom langs voor een individueel gesprek. Het aanbod van het monitoraat zal in de loop van het academiejaar bekend gemaakt worden via Ufora.

Facultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

Studentenpsychologen

  • Zit je met iets, wil je erover praten? Via deze link kan je een individuele afspraak maken met een van onze studentenpsychologen.
  • Onze studentenpsychologen organiseren ook groepstrainingen rond diverse thema's, zoals faalangst, uitstelgedrag, slaapproblemen,... 

Sociale dienst

Met vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

Taaladvies academisch Nederlands

Ontdek het aanbod aan taalbegeleiding- en advies aan de UGent.

Universitair Centrum voor Talenonderwijs

Wil je jouw talen wat opfrissen? Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs, kortweg UCT, kan je een uitgebreid aanbod aan andere taalcursussen volgen.

Wegwijs op de faculteit

Onze faculteit maakt deel uit van de Campus Aula en bevindt zich in hartje Gent. Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

De faculteit herbergt verschillende grote en kleinere leslokalen. Het eerste nummer van het lokaal verwijst naar het nummer van de ingang. Je vindt deze op onderstaand campusplan in het geel. De verschillende diensten vind je hieronder in het oranje.

Verken de faculteit door met je cursor over het campusplan te gaan.

SIMON zegt

De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Kort na het invullen van de test krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor jouw opleiding. Ontdekt de verschillende begeleidingsactiviteiten en grijp je kans om jouw slaagkansen te maximaliseren.

Reeds gestudeerd in het hoger onderwijs?

Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

Heb reeds één of meerdere credits behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, dan kom je mogelijks in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

    Voor en door studenten

    Discord server voor 1ste, 2de en 3de bachelor rechten

    Vragen? Problemen? Of gewoon informatie delen met medestudenten?

    Discord server voor studenten 1ste, 2de en 3de bachelor rechten

    Vlaams Rechtsgenootschap Gent

    Het Vlaams Rechtsgenootschap Gent (VRG) is de studentenvereniging van en voor studenten rechten. Naast de boekenverkoop organiseert het VRG het hele jaar door activiteiten. Meer info over de werking en activiteiten vind je op hun website.

    StuReC

    StuReC is de Facultaire Studentenraad voor Rechten en Criminologie. StuReC werkt samen met de facultaire studentenvertegenwoordigers en staat in contact met de faculteitskringen (VRG en Lombrosiana).

    #Durfdiversdenken

    De UGent is meer dan studeren alleen!

    Honger?

    Op verschillende locaties in Gent kan je een UGent resto of cafetaria vinden. Ook onze eigen faculteit heeft een cafetaria waar je terecht kan voor wat lekkers. Meer info vind je hier.

    Sportaanbod

    Zin om te sporten? Bekijk het aanbod.

    Wil je werken als jobstudent?

    De jobdienst helpt je graag verder.

    Student.ugent.be

    Lees alles over de ruim 100 UGent-verenigingen, de Therminal, Schamper en UGent-fm op student.ugent.be.