Annelies De Boever

Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumna Annelies De Boever, Junior Consultant voor Global Trade Advisory bij Deloitte licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.

Junior Consultant voor Global Trade Advisory bij Deloitte

Rechten 2009 - 2015, ManaMa Master of Science in Maritime Science 2015 - 2016

Annelies De Boever - Junior Consultant voor Global Trade Advisory bij DeloitteIk werk voor de business Unit Global Trade Advisory bij Deloitte België, waarbij ik voornamelijk bezig ben met douane en handel. Dat wil zeggen dat ik klanten help bij het opzetten van douaneprocessen, bij het aanvragen van vergunningen, bij vragen rond export controles, enz. Wij houden ons bezig met alles wat import en export aangaat. Daarnaast helpen wij ons consulting team bij het opzetten van douanesystemen. Wij geven input over hoe dat op een correcte en legale manier kan gebeuren.

Een dag ziet er voor mij altijd anders uit. Als ik niet bij een klant moet zijn heb ik op kantoor altijd diverse taken. Vandaag bijvoorbeeld behandel ik ‘export controle’, want tegen sommige banken worden sancties opgelegd door Europa en de VS. Wij moeten dan uitleggen aan klanten wat er wel nog mogelijk is met deze banken, bijvoorbeeld afhankelijk van de sanctie mag je geen directe transacties uitvoeren maar de banken wel nog als doorgeefluik gebruiken. Naast klantenwerk, hebben wij ook veel trainingen binnen ons team over nieuwe topics en wetgeving binnen de douane. Wanneer de wetgeving verandert is het belangrijk te weten wat de implicaties daarvan zijn. Tenslotte krijgen wij ook veel opleiding over alles wat douane aangaat, want wij leren als junior veel ‘on the spot’ via onze seniors en managers.

Nadat ik afstudeerde stelde ik vast dat er maar weinig advocatenkantoren waren in de maritieme industrie. Nochtans lagen mijn interesses in die sector, reden waarom ik na mijn Rechten opleiding nog de ManaMa Maritime Science volgde. Toen iemand mij erop wees dat men nog mensen zocht bij Deloitte heb ik meteen gesolliciteerd. Van douane wist ik nagenoeg niets en dus werd ik eigenlijk voor de leeuwen gegooid. Maar ik werd goed getraind en ik leer nog elke dag bij. Dat wordt verwacht van een junior de eerste drie jaar. Pas vanaf senior ga je zelf een junior begeleiden en vanaf manager beheer je zelf projecten. Momenteel voel ik me hier goed, dus ik waag me niet aan voorspellingen rond de toekomst. Maar sowieso ga ik verder in deze sector.

"Mijn opleiding Rechten heeft me een methodiek bijgebracht die ik nog elke dag aanwend. Dat gaat om hoe je het recht moet lezen. Waar ga je zoeken en welke stappen neem je? Het maritieme gedeelte van mijn opleiding helpt me ook nog altijd, want de ManaMa omvat naast een rechtsgedeelte, ook een economisch en een technisch luik."

Wat me in douane en handel fascineert is hoe je bedrijven kan laten optimaliseren door soms kleine import- of exportregels toe te passen. Het gebruik van deze of een andere wetgeving zorgt voor kostenbesparing en dus groei van een bedrijf. Ook ga je naar klanten toe, niet zelden in het buitenland, ook een boeiend aspect van de job. Tenslotte is het ook een hedendaagse job die zelfs politiek gerelateerd is. Denk maar aan de aardappelen en peren kwestie die we gekend hebben met Rusland.

Mijn opleiding Rechten heeft me een methodiek bijgebracht die ik nog elke dag aanwend. Dat gaat om hoe je het recht moet lezen. Waar ga je zoeken en welke stappen neem je? Het maritieme gedeelte van mijn opleiding helpt me ook nog altijd, want de ManaMa omvat naast een rechtsgedeelte, ook een economisch en een technisch luik. Je krijgt onder meer zicht op de toevoerketen en op hoe bedrijven werken. Dus de achtergrond die ik tijdens de ManaMa heb meegekregen helpt me om bedrijven beter te kunnen interpreteren en bijgevolg om mijn werk beter te kunnen doen. Je snapt het volledige plaatje veel beter.

"En toch adviseer ik iedereen om - net als ik - naar de Open Lessen te gaan, want je weet toch nooit of het echt je ding gaat zijn. Grijp dus die kans. Ben je geboeid, dan weet je dat Rechten iets voor jou kan zijn. In het andere geval, durf ook je conclusies te trekken."

Waarom bovenop Rechten nog eens de ManaMa Maritime Science? Heel eenvoudig, omdat ik tijdens mijn bachelor al geïnspireerd raakte door een lesgever die dat ook had gestudeerd. Tijdens mijn tweede master ging ik bovendien via een keuzevak mee naar Londen op studietrip om alle maritieme instituten te zien, ook dat sprak me enorm aan. Ook trok het technische en het economische van de ManaMa me aan.

Maar Rechten studeren, dát was letterlijk een meisjesdroom wat ik al verkondigde vanop de lagere school. Ik ben niet meer van het idee afgestapt. En toch adviseer ik iedereen om - net als ik - naar de Open Lessen te gaan, want je weet toch nooit of het echt je ding gaat zijn. Grijp dus die kans. Ben je geboeid, dan weet je dat Rechten iets voor jou kan zijn. In het andere geval, durf ook je conclusies te trekken.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.