Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen? Dankzij giften is meer onderzoek mogelijk.

(17-06-2022) Er zijn naar schatting 35.000 parkinsonpatiënten in ons land. Een cijfer dat jaarlijks stijgt. Het is de snelst groeiende neurodegeneratieve ziekte, terwijl we er nog maar weinig over weten.

Steeds meer mensen krijgen de ziekte van Parkinson, een neurodegeneratieve ziekte waardoor zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. Hoewel we het vooral kennenProf. Roosmarijn Vandenbroucke en prof. Patrick Santens als een ouderdomsziekte – de kans op de ziekte stijgt met de leeftijd – treft het vaak jongere mensen onder de vijftig jaar.

Er zijn nog bijzonder veel vraagtekens rond de ziekte. Op de vraag naar de oorzaak is bijvoorbeeld nog geen sluitend antwoord. Wetenschappers denken nu meer en meer aan combinaties van genetische risicofactoren en omgevingsfactoren, zoals voeding. Een ontdekking die in die richting wijst, is dat het microbioom van de darmen bij parkinsonpatiënten anders is dan die van niet-patiënten. Ligt daar de sleutel tot antwoorden? Professoren Roosmarijn Vandenbroucke en Patrick Santens onderzoeken het.

Ik doe een online gift aan Fonds Parkinsononderzoek