FAQ SIDin

Is het aangeraden om op kot te gaan?

Dat hangt af van jouw situatie en veel factoren:

• wat is er financieel voordeliger: op kot gaan of te pendelen?
  • Wat is de afstand tot jouw thuis en kan je studeren op de trein?
  • Heb je de nodige zelfdiscipline om te studeren als je de vrijheid hebt door "op kot" te zitten?
  • Heb je veel "springuren" tussen je lessen of zijn jouw lessen vooral in "blokken" voorzien?
    Kijk in de brochures van de opleidingen die je voor ogen hebt.
  • Kan je op tijd in Gent geraken en geraak je nog thuis na jouw laatste les?
    Kijk in de brochures van de opleidingen die je voor ogen hebt.

Wanneer begin ik met mijn zoektocht naar een kot?

Voor de Universitaire homes (en ook voor huisvesting aan andere hoger onderwijsinstellingen) ben je er best vroeg bij.
Voor de UGent Homes specifiek vraag je best zo snel mogelijk aan (dit kan vanaf de eerste seconden van 1 maart) door ons prioriteitensysteem.
Je kan deze nog altijd gratis annuleren tot halverwege juni. Vind alle info rond een kameraanvraag op www.ugent.be/kameraanvraag

Op de private markt zoek je best nog niet voor halverwege juni.
Ervoor heeft geen nut: de examens zijn dan nog bezig (en de herexamens nog niet eens begonnen) en de huidige bewoners (en dus ook kotbazen) weten niet of ze het kot het jaar erop aan iemand anders kunnen/moeten verhuren.
Start je zoektocht via kotatgent.be, maar bekijk zeker onze tips op onze webpagina www.ugent.be/huisvesting.

Wat is het verschil tussen een home van de Universiteit en de private markt?

De huurprijs

(all-in: water, elektriciteit, gas) voor de private markt is gemiddeld 399 euro voor een kamer en 511 voor een studio.
Op de Universitaire homes is dat 306 euro en 473 euro. Beursstudenten krijgen echter ook voorrang én een maandelijkse korting, wat deze respectievelijk op 181 en 350 euro brengt.)

De waarborg

In de homes is er een beperkte waarborg van 160 euro in plaats van max. 2 maanden huur op de private markt.

De faciliteiten

De UGent zet hard in op faciliteiten voor de bewoners: een 24/7 permanentiedienst, wassalons, een eigen gratis hersteldienst, studeerzalen, ontspanningszalen met tv, pooltafel, pingpong, ... Internet inbegrepen in huurprijs, schoonmaak van gemeenschappelijke delen, ...
Zie voor meer info www.ugent.be/huisvesting

Waar zoek ik best een kot?

Daar is Gent een buitenbeentje voor, zeker als je studeert aan de Universiteit. De UGent heeft immers zeer veel campussen waar je les kan hebben.
Zeker in de eerste studiejaren, zal je les hebben op verschillende plaatsen, verspreid in Gent. Een fiets is zeker geen overbodige luxe, maar zorg voor een goed slot!

Baseer je dus niet op de locatie om een kot te zoeken, noch als je opteert voor een Universitaire home, noch als je zoekt op de private markt.
Zoek een kot die bij jouw persoonlijkheid past!

• Heb je al veel sociale contacten, verkies je om op te gaan in de massa, zoek dan een kot met veel studenten op dezelfde gang.
  • Heb je nog niet veel sociale contacten, vrees je vereenzaming, zoek dan een kot met een kleiner aantal studenten.
  • Ben je bereid sanitair en/of keuken te delen met veel of weinig studenten?
  • Heb je wel nood aan sociale controle door kotgenoten en/of kotbaas?

Op de private markt zal je vaker kleinere panden terugvinden, met een beperkt aantal huurders. Ook binnen grotere complexen zijn er duidelijke verschillen.
Ook in onze homes. ugent.be/bezoekdagenhomes

Wat zijn interessante brochures voor mijn zoektocht naar een kot?

• Gids voor kotstudenten
  • Wonen aan de UGent