Starten op de arbeidsmarktJe staat aan de start van je professionele loopbaan, maar je weet niet goed hoe je de zoektocht naar een eerste job best aanpakt? Enkele tips om op verkenning te gaan … https://www.ugent.be/student/nl/na-je-studies/starten-arbeidsmarkt.htmhttps://www.ugent.be/logo.png
Starten op de arbeidsmarkt
Je staat aan de start van je professionele loopbaan, maar je weet niet goed hoe je de zoektocht naar een eerste job best aanpakt? Enkele tips om op verkenning te gaan …
Ken jezelf
Het beste vertrekpunt in de zoektocht naar een job? Dat ben jij zelf! Neem de tijd om jezelf in vraag te stellen en te reflecteren over hoe jij als persoon in elkaar zit. Hoe beter je voor jezelf kunt definiëren 'wie je bent' en 'wat je wil', hoe gerichter je op zoek kan naar een job die bij jou past.
Probeer een antwoord te formuleren op volgende vragen:
Wie ben ik? Wat wil ik?
Waar liggen mijn interesses? Wat zijn mijn talenten?
Waar hecht ik belang aan?
Wat zijn mijn sterktes? En mijn zwaktes?
In welk soort omgeving voel ik me het best?
Hoe ben ik in contact met anderen?
Vind je het moeilijk om jezelf correct in te schatten?
Welke rol neem je doorgaans op in een groep (vrienden, kotgenoten, medestudenten ...)?
Werk je graag aan individuele opdrachten of heb je een voorkeur voor groepswerk? Wat zijn voor jou de pro's en contra's van beide?
Reflecteer over eerdere vakantiejobs, stages of andere werkervaringen. Ze leren je waar je goed in bent. Waren er taken die je toen opnam en die je in de toekomst opnieuw zou willen doen? Wat trok jou daarin aan?
Ook uit tegenvallende ervaringen kun je veel over jezelf leren: wat was de oorzaak dat je afknapte? Hoe ging je daar op dat moment mee om?
Je zal merken dat vrienden of familie soms competenties van jou aanhalen die je zelf niet eerder zag. Ze kunnen je bovendien vertellen of het beeld dat je van jezelf hebt correct is.
Wat zien zij jou doen?
Welke talenten schrijven zij jou toe?
In welke context of rol zien zij jou functioneren op werkvlak?
Er zijn tal van online persoonlijkheids- en competentietesten. Maak jezelf niet de illusie dat zo'n test de volledige 'zelfreflectie' in jouw plaats kan doen. Toch kan het zinvol zijn enkele testen in te vullen en daarna met de resultaten aan de slag te gaan:
Bekijk de analyse kritisch om te zien of je jezelf in de resultaten kan vinden?
Herken je je in de interesses en vaardigheden die eruit springen?
Van welke resultaten sta je versteld?
Welke waarden en competenties ontbreken volgens jou?
Er zijn diverse sectoren, tal van bedrijven en oneindig veel functies... maar wat maakt dat jij volledig zal opgaan in die ene job en minder zal aarden in een andere? Alles begint met een goed zelfinzicht, maar ook een grondige verkenning van het werkveld zal jou meer duidelijkheid brengen.
Welke jobs kan je uitvoeren met jouw diploma en jouw vaardigheden?
Heb je zicht op waar jouw voorkeur ligt?
In welk soort organisatie zou je graag werken?
Weet je welke bedrijfscultuur bij jou past?
Welk takenpakket spreekt jou aan?
Schuilt er een ondernemer in jou?
Verschillende tips en tools kunnen je helpen in jouw zoektocht naar antwoorden:
Wil je weten in wat voor werkomgeving jij het best functioneert? Ga dan kritisch na hoe jij in elkaar zit en hoe je het liefst aan de slag gaat. Spreekt een klein of een groot bedrijf tot jouw verbeelding? Heb je voorkeur voor de profit of non-profit sector? Wil je 's morgens graag weten wat de dag brengt of hou je van onverwachte wendingen? Werk je graag op een plek waar veel vrijheid is of waar duidelijke afspraken en procedures zijn?
Hoe ontdek je welke bedrijfscultuur binnen een bedrijf heerst?
Check online: hoe omschrijft/profileert het bedrijf zichzelf? Wat straalt hun website uit?
Vraag eens rond: wat is de ervaring van mensen die er werken?
Weet jij welke functies er zoal bestaan en welke inhouden daarmee samenhangen? Hoe meer je te weten komt over beroepen, hoe beter je kunt inschatten of die iets voor jou zijn.
Op bijna elke vacaturesite kan je een eigen profiel invoeren en regelmatig geschikte jobaanbiedingen ontvangen. Zo krijg je snel zicht op het soort vacatures dat aansluit bij jouw profiel. Lees die vacatures kritisch en wijzig indien nodig je criteria om een beter passend jobaanbod te krijgen.
Vacatures bekijken gericht op afstuderende UGent-studenten? Via het UGent Career Center kom je in contact met bedrijven die specifiek op zoek zijn naar masters en PhD's. Tip: vul na het aanmelden met je UGent-account ook je persoonlijk mailadres in, zo behoud je ook na het afstuderen de toegang tot dit platform.
Er zijn natuurlijk nog andere goede jobsites maar die zijn doorgaans gericht op een breder publiek, dus niet enkel op jonge universitairen.
Er zijn heel wat UGent-opleidingen die getuigenissen van afgestudeerden verzamelen op hun facultaire website. Zo kom je te weten waar je voorgangers terecht kwamen en wat hun ervaringen zijn.
Ook in jouw omgeving zijn er ongetwijfeld wel vrienden en kennissen die graag over hun werk willen vertellen.
Onbekend is onbemind, toch? Ga op zoek naar sectoren of functies die minder voor de hand liggen. Je kan op verrassende maar interessante mogelijkheden botsen die aan jou voorbij zouden gaan als je je beperkt tot jobs met een duidelijke link met je vertrouwde vakgebied.
Goed om weten
Pas afgestudeerd: hoe zit dat praktisch?
Kom je pas van school en woon je in Vlaanderen? Schrijf je snel in bij VDAB als werkzoekende.