Studentennieuws

Redactie: Afdeling Communicatie, tel. 09 264 82 55 of communicatie@UGent.be

Gratis tickets voor Gent Jazz

(13-06-2017) Als partner van het festival Gent Jazz geven we gratis tickets weg.

Wat moet je doen voor die gratis tickets? Stuur vóór vrijdag 16 juni je studentennummer door naar , en leg uit waarom je graag wil gaan.

Programma

Van 6 tot en met 15 juli verwelkomt het muziekfestival Gent Jazz een indrukwekkend aantal bekende artiesten zoals Trixie Whitley, Herbie Hancock, Kamasi Washington, Wayne Shorter Quartet en Einstürzende Neubauten. 

Bekijk het volledige programma

Gratis vieruurtjes op 31 mei en 7 juni

(29-05-2017) Blokken is belangrijk, maar een gezond moment van ontspanning is dat zeker ook. De Stad Gent biedt op 31 mei en 7 juni gratis vieruurtjes aan in de stijlvolle tuin van de Sint-Pietersabdij.

Als vieruurtje kan je zowel fruit als een boterham met kaas krijgen. Profiteer er ook van om als ontspanning tussen het blokken door eens rond te lopen in de tuin van de Sint-Pietersabdij, want het is een van de mooiste plekjes van Gent.

Praktisch

 • Woensdag 31 mei en 7 juni 2017, tussen 15.30 tot 17.00 uur

Veel succes met de blok!

Samen studeren in de Therminal (vergrote weergave)

Samen studeren in de Therminal

(23-05-2017) Het is weer die tijd van het jaar: de examens komen eraan. Courage!

Zit je de hele dag te suffen aan je bureau? Heb je in plaats van je syllabus de Facebookposts van UGent Confessions uit het hoofd geleerd? Misschien heb je dan wel iets aan onze bloktips.

Heb je last van verlammende faalangst? In de nieuwe Durf Denken vind je nuttige tips om te studeren zonder stress.

Wie nog een geschikte plek zoekt om in Gent te studeren: op de website van de Stad Gent staan de laatste updates over de bloklocaties. Ook aan Campus Kortrijk vind je rustige plekjes om te studeren.

#Blokingent

Post je frustraties en overwinningen op Twitter of Instagram met #blokingent en krijg een extra duwtje in de rug.

Tips voor informatieveiligheid aan de UGent

(23-05-2017) Het Wannacry-virus heeft de UGent geen schade toegebracht, maar dat mag geen vals gevoel van veiligheid geven. We geven enkele tips mee om de risico's zo klein mogelijk te houden.

Informatieveiligheid is een zaak voor iedereen. Een paar cruciale punten die je zelf in acht kan nemen:

 • Houd je IT-systemen up-to-date (zowel besturingssysteem als toepassingen). Systemen die niet up-to-date zijn kunnen gemakkelijk besmet raken met malware.
 • Houd je antivirusprogramma actief en up-to-date.
 • Zorg ervoor dat er steeds een reservekopie is van je data.  Op de schijfruimte aangeboden door DICT worden er automatisch back-ups gemaakt.  Maak dus gebruik van die centraal aangeboden middelen.
 • Er doen af en toe verraderlijke e-mails de ronde die je willen verleiden om een link of bestand aan te klikken zodat je systeem besmet geraakt met malware. Blijf alert en ga er niet op in!
 • Houd je UGent-wachtwoord geheim en goed beveiligd.

Meer info over deze en nog andere beveiligingstips vind je terug via de pagina’s van de helpdesk.

Weetjes

(23-05-2017) Vestrock, Dirk Bryssinck, Studente wordt CEO, Willem I-fietstocht, Oxfam Trailwalk, Wetenschapstalent 2017, satelliet

 • Vestrock - We kondigden eerder al aan dat je onder meer Karel van Acoleyen aan het werk kan zien op Vestrock, maar nu hebben we nog beter nieuws: we geven zes gratis tickets weg. Het enige wat je moet doen is zo snel mogelijk mailen naar met je studentennummer. Bekijk de line-up.
 • Dirk Bryssinck - Alumnus Dirk Bryssinck is door de Gentse Alumni Psychologie (GAP) verkozen tot psycholoog van het jaar. Een mooie bekroning van zijn inzet voor Villa Voortman. Lees meer.
 • Studente wordt CEO - Charlotte Belliard, studente industrieel ontwerpen, wordt voor 1 maand CEO van The Adecco Group Belgium. Straf! Lees meer.
 • Willem I-fietstocht - Het sportieve hoogtepunt van 200 jaar UGent wordt ongetwijfeld de fietstocht op zaterdag 16 september 2017, waarbij vanaf de start aan het rectoraat van de UGent een afstand van maar liefst 200 km fietsen naar Luik. Interesse om mee te doen? Lees meer.
 • Oxfam Trailwalk - Binnenkort komt er nóg een sportief hoogstandje bij voor 200 jaar UGent. Medewerkers van de vakgroep Politieke Wetenschappen en de vakgroep Landbouweconomie doen in augustus mee aan de Oxfam Trailrun. Met twee teams leggen ze 100 kilometer af. Lees meer.
 • Wetenschapstalent 2017 - Stijn Baert, Maarten Boudry, Els Consuegra en Hetty Helsmoortel maken kans op de titel 'Wetenschapstalent 2017'. Stem voor hen tot en met 5 juni! Lees meer.
 • Satelliet - Het overkomt ons niet vaak, maar mocht je een goed commercieel idee hebben dat gebruikmaakt van satelliettechnologie: doe dan mee aan de European Satellite Navigation Competition 2017. Dat is de grootste ideeënwedstrijd ter wereld die prijzen uitreikt voor commerciële toepassingen van satelliettechnologie in het dagelijks leven. Lees meer.

 

 

Nomineer een UGent'er voor de onderscheidingen

(23-05-2017) Heeft een personeelslid zich op een uitzonderlijke manier ingezet voor onderzoek, onderwijs of de maatschappij? Dan kan je hem of haar nomineren voor een van de UGent-onderscheidingen:

 • de Minervaonderscheiding voor onderwijs
 • de Prometheusonderscheiding voor onderzoek
 • de Hermesonderscheiding voor maatschappelijke en wetenschappelijke dienstverlening.

 

De laureaten worden in de bloemetjes gezet tijdens een plechtigheid in december.

 

Weetjes

(10-05-2017) TEDxGhent, estafetteloop, Vestrock

 • TEDxGhent - We geven vijf tickets weg voor TedxGhent. Wat je daarvoor moet doen? Niet meer dan je naam en studentennummer mailen naar .
 • Estafetteloop - Omdat zowel de UGent als de Université de Liège 200 jaar worden, organiseerden beide universiteiten een estafetteloop van Gent tot in Luik (200 kilometer). De lopers vertrokken op zaterdag 6 mei om 19 uur, en kwamen pas zondagmiddag 7 mei aan.  Bekijk de foto's.
 • Vestrock - UGent-fysicus Karel Van Acoleyen staat op het festival Vestrock. Hij zal er niet zingen of gitaarspelen, maar de relativiteitstheorie uitleggen aan de hand van VR-technologie. Terwijl je in een bootje rondvaart met de zus van Einstein, krimpt en kromt de wereld rondom jou. Je moet het zien om het te geloven. Lees meer.

Reuzenaronskelk 'Anne' in bloei

(10-05-2017) In de Gentse Plantentuin bloeit momenteel een zeldzame reuzenaronskelk open. Wie de bloei wil zien én ruiken moet zich haasten, want het schouwspel duurt maar een tweetal dagen.

De reuzenaronskelk (Amorphophallus Titanum, voor de liefhebbers) kreeg in dit feestjaar van de UGent de voornaam van onze rector: 'Anne'.

Ze werd opgekweekt uit vruchten die rechtstreeks vanuit Sumatra (Indonesië) werden opgestuurd. Uit de knol van deze regenwoudbewoner komt na elke rustperiode één nieuw blad of één bloeikolf tevoorschijn. De bloeikolf heeft ongeveer 1 maand nodig om volledig te ontwikkelen.  Op de kolf zitten kleine bloemen, omgeven door een groot schutblad. De grootste gemeten bloeikolf van de Reuzenaronskelk is waargenomen in de botanische tuin van Bonn en had een hoogte van 2,74 m (vanaf bodemniveau).

De reuzenaronskelk 'Anne' heeft de afgelopen week een groeispurt doorgemaakt en is momenteel 244 cm hoog.  Je kan haar vinden in de tropische kas van de Plantentuin, die voor de gelegenheid langer open blijft. Je kan de bloei ook volgen via een livestream.

Have a break, share a cake

(10-05-2017) Doe mee aan de Fairtrade Challenge aan de UGent en maak kans op een cake van Madam Bakster!

Bak en eet een faire cake met je medestudenten, deel een foto met jouw ‘piece of cake’ op de Fairtrade facebookpagina van de UGent (of stuur een fotootje naar ) en win een faire cake voor 10 personen van Madam Bakster.

Ook door jouw recept van een faire cake te delen maak je kans op een cake van Madam Bakster!

De Fairtrade Challenge is een jaarlijkse internationale campagne die in ons land georganiseerd door Fairtrade Belgium. Dit jaar loopt de actie van 10 tot 14 mei.

Weetjes

(18-04-2017) Circulatieplan, 12-urenloop, Tumult in Gent, Hackaton

 • Circulatieplan - Voorlopig lijkt het Circulatieplan in de Gentse binnenstad goed mee te vallen, als je 't ons vraagt. Heb je toch moeite om op je bestemming te geraken? Info en tips via de website van Stad Gent.
 • 12-urenloop - Welke studentenvereniging kroont zich tot winnaar van de 34e editie van de Gentse 12-urenloop? Schreeuw je team naar de overwinning en loop vooral zelf enkele rondjes mee! Lees meer.
 • Hackaton - Van 28 april tot 30 april vindt een 'Hackaton' plaats over sterrenkunde. Een ha-wat? Lees meer. 
 • Tumult in Gent - Het kunstenfestival TUMULTINGENT viert haar vijfde verjaardag op drie verschillende locaties in de stad. Op 19 april ben je vanaf 14 uur welkom in zwembad Van Eyck, het Designmuseum en de Koer. Om 22 uur is er een heuse kunstveiling in De Koer, gevolgd door een slotfeest. Lees meer.