Veilig naar de on campus examens

In augustus 2021 vinden aan de UGent online en on campus examens plaats. Deze laatste worden georganiseerd volgens de coronamaatregelen voor social distancing, zowel in het examenlokaal als bij het betreden en verlaten ervan. Studenten dragen een eigen mondmasker. Hieronder bundelen we de belangrijkste info en richtlijnen.

BELANGRIJK: In tegenstelling tot de voorbije examenperiodes dragen studenten tijdens het examen in tweede zittijd een eigen mondmasker. Het dragen van een mondmasker is nog steeds verplicht.

Examens in tijden van corona

Voor alle informatie over de online examens kan je terecht op de specifieke webpagina over online examens.

Er zullen in elk examenlokaal slechts een beperkt aantal studenten toegelaten worden. De UGent doet er alles aan om de examens veilig en vlot te laten verlopen. Bij de schriftelijke en mondelinge on campus examens draagt elke student en medewerker een zelf te voorzien mondmasker, en er is aan elke ingang en doorheen de gebouwen handgel voorzien.

Elk examen duurt behoudens uitzondering maximum 3 uur. Tussen elk examenblok wordt tijd gereserveerd om studenten op een veilige manier de examenlokalen te laten binnenkomen en verlaten, en om de examenlokalen veilig klaar te maken voor het volgende examen.

Lees op voorhand deze veiligheidsprocedure en pas de richtlijnen strikt toe. Zo zorg je er mee voor dat de on campus examens zo veilig mogelijk verlopen en help je mee het risico op besmetting met COVID-19 te reduceren.

Veilig naar je examen

Kom op tijd maar ook niet te vroeg. Voor examens in Flanders Expo is de richttijd 30 minuten op voorhand, voor andere locaties 20 minuten op voorhand. Zo kan je rustig de route naar je lokaal afleggen en alle veiligheidsinstructies opvolgen.

Hou afstand van minstens 1,5 m op elke locatie en in elke situatie. Social distancing is de basisregel. Let hier ook op bij de fietsenstallingen, parkeerplaatsen en wachtplaatsen. Vermijd samenscholingen.

Kom bij voorkeur met de fiets of te voet. Lukt dit niet, kun je de wagen gebruiken: je rijdt alleen en parkeert op publieke parkeerplaatsen of wordt afgezet door een gezinslid. Info voor Flanders Expo vind je hieronder. Carpoolen kan als je 1,5m afstand van elkaar kan houden.
Gebruik het openbaar vervoer enkel als je geen alternatief hebt. Het openbaar vervoer is immers de minst optimale optie om social distancing te bewaren. Volg de veiligheidsrichtlijnen die gelden voor het gebruik van het openbaar vervoer.

Mondmasker

Draag verplicht een mondmasker op alle UGent-campussen en op de site Flanders Expo. Zorg dat je een mondmasker bij hebt wanneer je naar een examen vertrekt. De UGent voorziet in de tweede zittijd geen nieuwe mondmaskers, gezien de sterk stijgende vaccinatiegraad en de vertrouwdheid van elkeen met het dragen van een eigen mondmasker in binnenruimtes.

Route naar campussen UGent

 1. Bekijk eerst waar je examenlokaal is via je examenrooster op Oasis > 'mijn kalender' (linkerkolom). Keer daarna terug naar deze webpagina.
 2. Download hieronder het campusplan en bekijk welke ingang je moet nemen: 
  • Voor examenlokalen op het campusplan (in grote groepen) neem je de gemarkeerde ingang. Volg ter plaatse de gekleurde looplijn op de grond en alle verdere veiligheidsinstructies.
  • Voor andere examenlokalen (individueel of in kleine groepen) die niet op het plan staan, volg je vanaf de hoofdingang de vaste signalisatie in het gebouw. Dit is onder andere het geval voor mondelinge examens.

Route naar Flanders Expo

 1. Bekijk eerst waar je examenlokaal is via je examenrooster op Oasis > 'mijn kalender' (linkerkolom). Keer daarna terug naar deze webpagina.
 2. Download het grondplan van Flanders Expo. Bekijk welke ingang je moet nemen: de juiste ingang is ter plaatse gemarkeerd met dezelfde kleur en cijfer. Volg ter plaatse de gekleurde looplijn op de grond en alle verdere veiligheidsinstructies.

Met de fiets of te voet

Volg de bewegwijzering 'Expo/The Loop': via de Kortrijksesteenweg en de voetgangers- en fietsbrug in de Derbystraat, ofwel via de Timichegtunnel en de Valentin Vaerwyckweg langs de R4 (deze is bereikbaar vanaf de Koningin Fabiolalaan aan de voorkant van het Sint-Pietersstation). Eens aangekomen op de site, volg de pijlen ‘Gent, Gek op fiets’ naar de fietsenstallingen op parking PA1. Een fiets parkeren elders op het terrein is niet toegestaan.

Met de wagen of moto

Kiss&Ride op parking D is gratis. Van daaruit stap je door de voetgangerstunnel naar de expohallen. De chauffeur die je komt halen, blijft in de wagen wachten tot je er bent.

Parkeren gebeurt deze examenperiode op parking C. Het vaccinatiecentrum maakt gebruik van parking B, dus let op dat je niet op de verkeerde parking belandt. Daar zal je immers doorgestuurd worden, wat je extra tijd kost.

Parkeren kan tegen betaling  aan een tarief van €5,- per dag (ongeacht de parkeerduur). Koop een parkeerticket voor of na het examen aan de parkeerautomaat of kassa op de parking. Controle gebeurt bij het buitenrijden. Volg de instructies van de bewakingsagenten. Ben je te vroeg, wacht dan even in je eigen wagen.

Opgelet! De gewone Park&Ride en Ikea-parking mogen niet gebruikt worden. Studenten die naar de parking van het vaccinatiecentrum rijden, worden doorgestuurd. Foutgeparkeerde wagens worden getakeld.

Met de tram of bus

Tramlijn 1 rijdt op weekdagen om de 6 minuten van in het centrum via station Gent-Sint-Pieters naar Flanders Expo. Op zaterdagen is dat iets minder frequent. Ook bussen 76, 77 en 78 stoppen aan Flanders Expo. 

Vertrek minstens 30 minuten vroeger dan normaal. Wacht niet op de laatste rit. Zo zit de tram of bus niet overvol en ben je zeker dat je op tijd bent voor de start van je examen. Plan je route online

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer. Koop vooraf je vervoerbewijs. Meer info op de website van De Lijn

Tijdens het examenon campus examen: check-in

Hou 1,5 m afstand overal en in elke situatie

 • Houd minstens anderhalve meter afstand van andere mensen, ook als je een mondmasker draagt, en blijf na je examen niet in groepjes rondhangen.
 • Dit geldt zowel voor zitplaatsen, doorgangen, foyers als flows binnen maar ook buiten op bijvoorbeeld parkeerplaatsen.

Wat mag je meenemen?

 • Neem enkel strikt noodzakelijke items mee.
 • Plaats je eigen jas/rugzak/tas in het examenlokaal onder de eigen tafel of stoel, nergens anders.
 • Een flesje water (zonder etiket) is toegestaan.
 • Etenswaren zijn niet toegestaan, tenzij medisch noodzakelijk.

Handen ontsmetten

 • De UGent voorziet ontsmettende handgel. Je mag gerust zelf handgel meebrengen, dit is niet noodzakelijk. Hoe handen ontsmetten?
 • Moet je om medische redenen vrijgesteld worden van contact met hydroalcoholische handgels of bepaalde zepen? Laat dit attest invullen door je arts en breng het mee naar je examen.

Mondmasker

 • Draag steeds je eigen mondmasker vanaf het betreden van een gebouw.

Toilet

 • Ga voor de aanvang van het examen naar het toilet. Beperk het toiletbezoek tijdens het examen tot het minimum.
 • Hou afstand en beperk het aantal personen in de sanitaire ruimte.
 • Was na het toiletbezoek je handen met water en vloeibare zeep op een correcte manier.
 • Alle sanitaire ruimtes worden geregeld ontsmet.

Schoonmaak / ontsmetting

 • Alle examenlocaties worden regelmatig ontsmet en schoongemaakt.
 • In de pc-lokalen wordt voorafgaand aan elk examen het toetsenbord, muis en scherm ontsmet.

Specifieke richtlijnen per type examen

Alle richtlijnen voor studenten bij het afleggen van de examens on campus worden in één draaiboek opgelijst. Eerst komen de algemene voorschriften aan bod waarna de veiligheidsprocedure omschreven wordt per type examen: schriftelijk examen, individueel examen, pc-examen en examen met jury.

Veiligheidsprocedure examens studenten

Na het examenon campus examen: check-out

 • Deponeer je examen in de voorziene kartonnen doos.
 • Toon je studentenkaart: je aanwezigheid wordt geregistreerd. Studentenkaart verloren? Het aanvragen van een nieuwe studentenkaart is niet nodig om examens te kunnen afleggen. Breng dan je identiteitskaart mee naar het examen zodat je identiteit geverifieerd kan worden.
 • Verlaat na je examen onmiddellijk het lokaal en het gebouw. Blijf na het examen niet ‘hangen’ rond het gebouw of op de site.
 • Vermijd in elke situatie samenscholingen.

Ziekte of quarantaine

 • Ben je ziek? Blijf thuis! Als je je ziek voelt of ziektesymptomen vertoont, kom in dat geval niet ‘on campus’ en neem niet deel aan het examen. Verwittig tijdig het examensecretariaat en de lesgever volgens de procedure van de faculteit. Met een doktersattest kan je deelnemen aan het inhaalexamen.
 • Kan je door quarantaine een of meerdere examens niet afleggen? Dan kan je een bijzonder statuut aanvragen. Meer info over het bijzonder statuut omwille van corona omstandigheden

Uitzondering: Studenten die terugkeren uit een rode zone na een verblijf van meer dan 48u, mogen de opgelegde quarantaine onderbreken voor het afleggen van hun examens (en uiteraard alleen daarvoor). Meer info op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-30-12/Om bij eventuele controles vanwege de overheid te kunnen aantonen dat onder deze uitzondering valt, neem je best je studentenkaart én een afdruk van je examenrooster mee wanneer je naar een examen vertrekt. Deze uitzondering geldt enkel bij terugkeer uit een rode zone. Indien je in quarantaine bent omwille van contact met een besmet persoon, dan is het niet toegestaan om on campus examens af te leggen.

Voor internationale studenten staat ook heel wat info op deze pagina en concretere info over quarantaine op de website Info Coronavirus (rubriek Internationaal). 

 • Indien je onwel wordt tijdens het examen, verwittig dan een toezichthouder. Mogelijks zal je gevraagd worden het lokaal te verlaten, indien nodig geassisteerd door een toezichthouder.
 • Panikeer niet onmiddellijk als je iemand hoort kuchen of hoesten tijdens een examen. Dit is niet meteen alarmerend, het kan komen door bijvoorbeeld zenuwen, droge lucht of een lichte verkoudheid.

Stress in tijden van corona?Flyer examenstress in tijden van corona

Dat je stress ervaart, spanning voelt of onzeker bent, is een normale reactie op een abnormale situatie.

Herken je symptomen en ga er veilig mee om.