Plechtige proclamatie

Na jaren hard werk heb je je welverdiende diploma op zak. En dat mag niet ongemerkt voorbijgaan, want het maakt ons trots jou een UGent-alumnus te noemen. We bezorgen je een waardige uitzwaaiplechtigheid, zelfs in tijden van Covid-19.

This information in English

Timing en locatie proclamaties 2021

Je toga aantrekken en baret opzetten, het is een bijzonder moment. Omdat we je heel graag nog eens terugzien, organiseren de faculteiten plechtige proclamaties. Inclusief fotomoment.

De timing van de proclamaties is afhankelijk van je opleiding. Je ontvangt een uitnodiging van je faculteit. De meeste proclamaties voor alumni van afstudeerjaar 2021 vinden plaats van september tot november. Doorgaans is dat in het weekend of op een weekavond. In de meeste gevallen worden de proclamaties georganiseerd in de Aula (Voldersstraat 9) en het Ufo (Sint-Pietersnieuwstraat 33).

Belangrijk: zorg dat je persoonlijk e-mailadres correct is in Oasis (voor studenten) en in Infinitum (voor alumni). Zo ontvang je zeker jouw uitnodiging.

Lichting 2019-2020

Voor alumni die vorig academiejaar afstudeerden werd in oktober 2020 al een digitaal uitzwaaimoment georganiseerd. Maar de rector beloofde ook voor jullie een echte, traditionele proclamaties. Die staan voor de meeste faculteiten gepland in het najaar van 2021.

InfinitumVideo Infinitum - alumniplatform UGent

Een netwerk van duizenden UGent-alumni, daar mag jij niet ontbreken! Registreer je als kersvers alumnus/alumna op ons alumniplatform infinitum.ugent.be en durf denken, je hele leven lang.

FAQ

Zullen mijn ouders uitgenodigd zijn voor de fysieke proclamatie?

Dit is afhankelijk van opleiding tot opleiding. Onder andere de timing van je proclamatie, het aantal studenten en de locatie beïnvloeden de mogelijkheid om gasten te verwelkomen op een veilige manier. Via je faculteit ontvang je meer informatie over jouw proclamatie.

Waar vinden de fysieke proclamaties plaats?

In de meeste gevallen worden de fysieke proclamaties georganiseerd in de Aula (Voldersstraat 9) en het Ufo (Sint-Pietersnieuwstraat 33).

Zal ik een toga en baret kunnen dragen?

Ja, het blijft een bijzonder moment om je toga aan te trekken en baret op te zetten. We zorgen ervoor dat dit in alle veiligheid verloopt. De toga's leen je en kan je vanaf een uur voor de aanvang van de plechtigheid ophalen aan de uitleenbalie. De baretten worden uitzonderlijk geschonken en mag je na de plechtigheid houden. 

Wat met Covid-19? 

Het spreekt voor zich dat dit feestelijke gebeuren in alle veiligheid moet verlopen en we daarvoor rekening houden met de nationale veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen. De data en maatregelen zijn dan ook onder voorbehoud. 

Op welke dag vinden de fysieke proclamaties plaats?

In de meeste gevallen worden de proclamaties georganiseerd op zaterdagen en zondagen. Je ontvangt een uitnodiging van jouw faculteit met de exacte datum.

Is er al een datum gekend voor de proclamatie van mijn richting?

Zodra de datum gekend is, zal je faculteit hierover communiceren. Controleer zeker of je persoonlijk e-mailadres correct is (in Oasis of op Infinitum), zodat we je een save the date of uitnodiging kunnen bezorgen.

Waarom zijn sommige richtingen al geproclameerd en andere niet?

De proclamaties zijn meer gespreid dan in normale jaren. Dat komt door een aantal factoren:

  • In 2021 proclameren we twee lichtingen, de alumni van 2020 en die van 2021
  • De lokalen van de UGent worden zoveel mogelijk ingezet voor on campus onderwijs en examens. Er zijn dus minder beschikbaarheden voor de proclamaties.
  • Door de maatregelen is de bezettingsgraad van een zaal lager dan normaal. Dat resulteert in kleinere groepen, en dus meer proclamaties.
  • Enkele faculteiten wachten tot de maatregelen het mogelijk maken om gasten (ouders, partners,…) uit te nodigen, terwijl andere faculteiten proclamaties organiseren waarop uitsluitend alumni mogen aanwezig zijn.

We hopen op begrip voor deze uitzonderlijke situatie. We streven ernaar om elke alumnus/-a een waardige proclamatie te bezorgen.

Na je studies

Wat na je studies? Je hebt ongetwijfeld heel wat vragen. Wij helpen je op weg.

Diploma

Meer info

Gerelateerde inhoud