International Days

Infosessies

Onderstaand vind je een gevarieerd aanbod aan infosessies met een korte beschrijving. Sessies worden verschillende malen aangeboden, gelieve in te schrijven voor de sessie(s) van jouw keuze: planning sessies en inschrijven.

Studies

Een studie- of onderzoeksverblijf in het buitenland is het resultaat van een weloverwogen keuzeproces, een zoektocht naar informatie en financiering, en een aantal andere (administratieve) stappen. Hoe pak je een en ander aan?

Het onderwijssysteem in de Verenigde Staten verschilt van het Europese. Deze sessie gidst je door de terminologie, toelatingsvoorwaarden, kostenplaatje, welk visum je nodig hebt, hoe je je voorbereidt, etc. Ook mogelijke stages in de VS komen aan bod.

De prestigieuze beurs van het Belgian American Educational Foundation helpt studies/onderzoek bekostigen aan topuniversiteiten in de V.S. In de sessie krijg je zicht op voorwaarden en de aanmeldingsprocedure.
Een prestigieuze beurs om in de VS terecht te kunnen bij een topuniversiteit is de Fulbright beurs. Wat zijn de voorwaarden? Hoe verloopt de aanvraagprocedure?… Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in deze sessie.

De Erasmus Mundus Master Courses bieden excellentie in opleidingen die binnen een internationaal samenwerkingsverband worden aangeboden door verschillende universiteiten. Je brengt tijdens de opleiding een periode door aan minstens twee instellingen in Europa en daarvoor zijn beurzen ter beschikking.

Een buitenlandse ervaring tijdens je doctoraat wordt ten zeerste aangemoedigd. In deze sessie kom je te weten hoe je dit aanpakt en bij welke instanties je terecht kan.

Stage

Hoe begin je de zoektocht? Waar hou je best rekening mee? Welke zoekkanalen kan je aanboren? De praktische tips die je in deze sessie krijgt, helpen je op weg.

Het Europese Erasmus+-programma biedt financiële ondersteuning voor een buitenlandse stage naar keuze in een Europees land. Je krijgt zicht op de voorwaarden en aanvraagprocedure.

Stage/Werk

Werken bij de Europese Unie: het is een droom van velen, maar werkelijkheid voor weinigen. Deze sessie geeft concrete informatie over hoe succesvol solliciteren voor een stage of job bij de Europese Unie. Vele praktijkvoorbeelden en specifieke hints leiden je op weg naar je Europese droomjob.

Een stage/werk bij de Verenigde Naties in New York of Genève, een mogelijke springplank naar een internationale carrière. Met de info die je in deze sessie krijgt, kan je aan de slag om een goed dossier voor te bereiden. Je krijgt ook info over mogelijke financiering via de Vlaamse Gemeenschap.

Werk

Zo goed als gratis naar het buitenland? Via het Europees Vrijwilligersnetwerk (EVS) trek je er voor twee maanden tot een jaar op uit om in een Europese organisatie als vrijwilliger mee te werken. De sessie biedt een overzicht van de mogelijkheden en voorwaarden.

Een intense interculturele ervaring in een ontwikkelingsland; een boeiende uitdaging. Het Juniorprogramma van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking helpt je aan een eerste werkervaring in een ontwikkelingsland.

Wil je als werkzoekende je geluk beproeven in een ander EU-land? Eures is als het ware de Europese VDAB en helpt in je zoektocht naar een buitenlandse job.

Als startende ondernemer krijg je de kans om in een EU-land mee te lopen met een ervaren ondernemer. De ideale manier om nieuwe ideeën op te doen, kennis te vergaren over Europese markten en om internationale contacten te leggen.

Infostands

Tijdens de infomarkt in de Refter kan je terecht met allerlei bijkomende vragen die niet tijdens de sessies aan bod kwamen.

  • AIESEC - AIESEC biedt betaalde stages aan van ongeveer 1 jaar. Ze zijn een boost voor je internationaal netwerk en helpen je leiderschapscapaciteiten te ontwikkelen. Veel stageplaatsen zijn grote multinationale ondernemingen waar je zonder AIESEC moeilijk binnen geraakt.
  • Afdeling Internationalisering - Bij de Afdeling Internationalisering kan je terecht met al je vragen over een internationale ervaring na je studies.
  • Fulbright - Fulbright is ‘the Commission for Educational Exchange between the United States of America and Belgium’ en biedt naast prestigieuze beurzen ook allerlei informatie met betrekking tot studies/stage in de VS.
  • Go Strange - Go Strange biedt informatie over een divers aanbod aan buitenlandse mogelijkheden. Ook voor een internationale ervaring die niets met je studies te maken heeft, kan je hier terecht.
  • Stage/werk bij de VN - Heb je de sessie met betrekking tot stage/werk bij de VN gemist? Aan de stand antwoorden medewerkers op al je vragen.
  • Universitair Centrum voor Talenonderwijs - Ter voorbereiding van je internationale ervaring kan je bij het Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT) terecht voor tal van taalcursussen
  • Werkervaring in ontwikkelingssamenwerking via BTC - Het Juniorprogramma van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking helpt je aan een eerste werkervaring in een ontwikkelingsland.
  • Werk in een ander EU-land - De Eures-consulent staat je bij in je zoektocht naar een job in een ander EU-land en heeft tal van nuttige tips.


Contact