Trainingen

De trainingen van afdeling Studieadvies worden georganiseerd door de studentenpsychologen en vinden plaats in kleine groepen.

  • Alle trainingen zijn gratis.
  • Je kan kiezen tussen on campus trainingen en online sessies. Online sessies gaan door via Microsoft Teams.
  • Bij inschrijving ontvang je een e-mail met alle praktische informatie. Neem deze door voor de training start!
  • Wil je in afwachting van de training graag al zelf aan de slag? Op de Ufora-site Wel in je vel kan je heel wat materiaal terugvinden rond uiteenlopende thema's!
  • Is de training die je wil volgen volzet? Ontvang je graag een e-mail wanneer er opnieuw een training beschikbaar is? Registreer je hier.
Je kan inschrijven vanaf 23 september voor de trainingen tijdens het 1ste semester.

Efficiënter studeren

Copyright foto Dries Luyten

 

Hoe kan ik de grote hoeveelheid leerstof verwerken en onthouden?

Hoe blijf ik voor langere tijd geconcentreerd studeren?

Hoe kan ik het hele pakket vakken per semester rond krijgen?

Hoeveel uur per dag moet ik studeren en wanneer plan ik mijn ontspanning?

Hoe krijg ik mezelf zover om te beginnen met studeren?

Tijdens deze sessie van 2u krijg je een bondige leidraad mee: kort, krachtig en to the point studeren. Experimenteer met een efficiëntere manier van studeren en pak zo je uitstelgedrag, perfectionisme, examenstress ... aan.

Goeie tips en er wordt voor gezorgd dat je terug zin krijgt in het studeren.

Van piekeren naar pieken

Gras

Merk je dat je hoofd vol zit met zorgen?

Kan je bepaalde negatieve gedachten niet loslaten?

Leiden piekergedachten je af van het studeren?

Verlies je hierdoor veel tijd en energie?

Tijdens deze sessie van 2u leer je om je eigen piekeren sneller te herkennen. Je krijgt tips om met je piekergedachten om te gaan, ze los te laten en tot actie over te gaan.

De groepssessie maakte voor mij duidelijk dat veel studenten met gelijkaardige uitdagingen zitten. Zo voel je je minder alleen en kunnen er meerdere studenten tegelijk (en sneller) geholpen worden.

Stress-les(s)

Sequoia trees

 

Word je soms overspoeld door stress tijdens het studeren?

Leidt dit vaak tot fysieke klachten of zelf een paniekaanval?

Voel je je voortdurend geagiteerd of opgejaagd?

Kom je niet meer tot rust of weet je niet hoe je moet ontspannen?

Zorgt dit ervoor dat je je niet meer ten volle kan focussen op het studeren?

Tijdens deze sessie van 2u leer je signalen van stress herkennen. Op die manier kan je vroeg ingrijpen en voorkomen dat je volledig overspoeld geraakt tijdens het studeren. Je maakt kennis met verschillende stressreductietechnieken en krijgt ook de kans deze in te oefenen. Zo kan je er nadien thuis zelfstandig mee aan de slag gaan.

Het geeft goede inzichten en handvatten om te helpen bij stress.
Nuttige tips, soms eye openers en zeker als je je nog niet bewust bent van je eigen problemen.

Faalangst

Foto Christophe Vander EeckenPieker je vaak over een mogelijke mislukking in je studies en de gevolgen daarvan?

Bezorgen papers, examens, practica of presentaties je veel stress?

Heb je moeite je studies los te laten en werk je je te pletter?

Of doe je er alles aan om je studies te vermijden en stel je alles uit?

Speelt je perfectionisme je parten? Ga je hierdoor onderpresteren of fysieke klachten ervaren?

De training wordt georganiseerd in kleine groepen, wat het heel aangenaam maakt. Men stelt je direct op je gemak. Je leert mensen kennen die met hetzelfde probleem sukkelen. Dit had zeker een positief effect op mij. Zo had ik niet het gevoel dat ik de enige was.

Korte formule

In deze sessie staan we stil bij wat faalangst is en hoe dat zich op verschillende manieren kan uiten. We kijken hoe je zelf aan de slag kan gaan om je faalangst aan te pakken. Je krijgt tools om je stress te lijf te gaan en komaf te maken met negatieve gedachten en piekeren.

Lange formule

Heb je al jaren last van faalangst en vind je het moeilijk die op je eentje onder controle te krijgen? Is een eenmalige sessie niet voldoende? Dan is deze intensieve training wellicht iets voor jou.

Met een kleine groep sporen we in een vijftal sessies samen belemmerende gedachten op, we leren situaties op een realistische manier te bekijken, haalbare doelstellingen te formuleren en onze fysieke stressklachten onder controle te houden door middel van relaxatietechnieken. We besteden ook een sessie aan efficiënter studeren. Je kan kiezen tussen een reeks sessies die online of on campus plaatsvinden. Voor deze lange formule schrijf je in via een vragenlijst.

Uitstelgedrag

Man werkt aan computerHeb je wel de intentie om te studeren, maar mondt dat steeds uit in een race tegen de klok op het laatste moment?

Ben je vaak van plan morgen écht te beginnen?

Zijn andere activiteiten te aantrekkelijk als je eigenlijk wil studeren?

Denk je steeds nog genoeg tijd te hebben? Kom je hierdoor in de problemen met je studies?

Deze training heeft me heel hard geholpen vooral door inzicht te bieden in mijn eigen uitstelgedrag. Hierdoor weet je welke praktische tips er voor jezelf handig kunnen zijn om te implementeren. De training is een zeer handig hulpmiddel als je het gevoel hebt dat je vast zit in bepaalde gedragspatronen van uitstellen. Zeker een aanrader om te proberen!

Korte formule

In deze sessie van 2 uur gaan we in op jouw uitstelgedrag. We reiken je een aantal tools aan om meer greep te krijgen op die negatieve gewoonte, en zoeken naar manieren waardoor jij kan beginnen studeren. Je kan daar nadien zelf mee aan de slag.

Lange formule

Als je uitstelgedrag vrij hardnekkig is, dan kun je aanmelden voor een lange training. We gaan in een kleine groep op een interactieve manier aan de slag tijdens een vijftal sessies. We staan stil bij wat uitstellen nu eigenlijk is en zoeken samen naar wat jou doet werken zodat je kan bereiken wat je wil: studeren om vervolgens te kunnen slagen. We formuleren haalbare en zeer concrete doelstellingen, we leren zelfcontrole technieken aan en staan stil bij afleiders en uitstelsmoezen. We besteden ook een sessie aan efficiënter studeren. Alle sessies vinden on campus plaats. Voor deze lange formule schrijf je in via een vragenlijst.

Faalangst of uitstelgedrag bij bachelor- of masterproef

Vulpen Blokkeer je bij het idee een bachelor- of masterproef te moeten bedenken?

Is je zoveelste poging eraan te beginnen opnieuw mislukt?

Heb je moeite met het uitschrijven van je ideeën?

Ben je veel te perfectionistisch en daardoor te lang bezig met het schrijven van één goeie zin?

Naast inhoudelijke problemen of onvoldoende schrijfvaardigheden kan het schrijfproces gehinderd worden door emoties. Tijdens deze online sessie gaan we na wat er aan de hand is, waar je zit in het schrijfproces, en wat je prioriteiten zijn. Waarom ga je dit uit de weg? Maar vooral, hoe slaag je erin je opdracht af te werken?

Goede wegwijzer, wijze tips om praktisch aan de slag te gaan en te blijven werken, krachtige motivatie.

Spreekangst

Event

  

Bezorgt een belangrijke presentatie je reeds van tevoren veel stress?

Is je grootste angst het krijgen van een complete black-out tijdens een presentatie?

Heb je geen idee hoe je je goed moet voorbereiden op het geven van een presentatie voor een groep?

Knikken je knieën en laat je stem het afweten als je voor een groep mensen staat?

  

In deze training bekijken we hoe spreekangst zich precies bij jou uit en welke tools je kan gebruiken om hiermee om te gaan. Binnen de training wordt er ook aandacht besteed aan hoe je een presentatie inhoudelijk en structureel voorbereidt en worden er oefeningen aangeboden met betrekking tot non-verbale (lichaamshoudingen, bewegingen,...) en verbale (stemvolume, taal, ...) communicatie. Deelnemers krijgen de kans om stapsgewijs te oefenen in het presenteren: eerst in kleine groepjes van 2 à 3 personen, opgebouwd naar een steeds grotere groep. Je oefent tijdens de sessies op eigen tempo, niemand wordt gedwongen om te spreken.

Het heeft er actief voor gezorgd dat ik iets comfortabeler kan praten in publiek. Ik kan tevens met alle tips aan de slag gaan bij een volgende presentatie. Als je spreekangst ervaart, is deze training wel echt de moeite (al is het om andere mensen te leren kennen die ook worstelen met die angst).

Mentale zelfzorg

Train je veerkracht met gratis workshops over piekeren en slaapproblemen

Vind jij het moeilijk om jezelf te zijn of je grenzen aan te geven aan anderen?

Op zoek naar meer rust in je hoofd en je lijf?

Hoe ga je om met eenzaamheid of liefdesverdriet? Of met het verlies van iemand?

Wil je eens een relaxatiesessie uittesten?

    Student in Warme Stad Gent* organiseert workshops voor alle Gentse studenten rond allerlei thema's zoals stress & angst, persoonlijke ontwikkeling, sociale en intieme relaties en een gezonde levensstijl. Er zijn zowel éénmalige sessies als trajecten die bestaan uit meerdere sessies. Heel wat sessies zijn gratis, voor langere trajecten wordt soms een kleine vergoeding gevraagd.

    *Student in Warme Stad Gent is een samenwerkingsproject van alle hogeronderwijsinstellingen van Gent, Stad Gent en Logo Gezond+.

    FAQ

    Individuele gesprekken

    • Heb je één van de trainingen gevolgd en heb je nadien nog specifieke vragen?
    • Heb je nood aan meer persoonlijke begeleiding?
    • Zijn er bepaalde zaken die je liever individueel bespreekt?

    Dan kan je een individuele afspraak maken met een studentenpsycholoog.

    Contact

    Heb jij een andere vraag waar je mee zit? Wel in je vel biedt een overzicht van alle plekken aan de UGent waar je terecht kan. Je vindt er ook initiatieven georganiseerd door studenten voor studenten!

    Niet gevonden wat je zocht? We helpen jou graag verder:

    Studieadvies

    Gerelateerde inhoud