Nieuwsberichten

Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

(24-11-2017) Het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery wil Vlaanderen laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik.

Op 22 november 2017 is het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (CAPTURE) voorgesteld . Het CAPTURE-platform is een samenwerking van professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners.  Iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage kan deel uitmaken van het onderzoeksplatform.

Daarnaast is een intentieverklaring ondertekend tussen UGent en VITO tot samenwerking onder de CAPTURE-vlag. De partners beschouwen plastic, vervuild water & CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen. CAPTURE wil bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond. 

TechLane

CAPTURE zal zijn activiteiten uitbouwen in een 7000 m² groot ontmoetings- en incubatiecentrum in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde (TechLane Ghent Science Park Campus E). Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van de CAPTURE-accelerator is gepland voor augustus 2018, . Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). IIC UGent heeft jarenlange ervaring met begeleiding en huisvesting van spin-offs.

Europese en regionale steun

Naast investeringen van de UGent en IIC UGent kan CAPTURE rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 15 miljoen euro.

UGent spin-off Smartivize neemt een exclusieve licentie op Shopper Vision-technologie

(06-11-2017) Smartivize analyseert winkelgedrag op basis van computer vision en artificiële intelligentie.

Smartivize wil met zijn eerste product Shopper Vision innovatie brengen in de winkelketen: handelaars en hun leveranciers (fabrikanten) aan de ene kant, en anderzijds individuele kopers. Smartivize biedt real-time gedragsanalyses die zo gedetailleerd zijn dat ze op één lijn worden gesteld met online winkels en hen helpen de verkoopefficiëntie te verhogen. Voor individuele kopers wil Smartivize de online en offline wereld bij elkaar brengen, waardoor de offline ervaring naadloos wordt uitgebreid met relevante online data. 

De Shopper Vision-technologie is gebaseerd op UGent onderzoek in beeldverwerking en interpretatie. Ze bouwen visiesystemen voor real-time en robuuste toepassingen. Een voorbeeld is de automobielsector, waar de huidige autonome systemen gegevens van verschillende sensoren moeten verwerken en snel moeten reageren op de omgeving. Dezelfde bouwstenen zijn handig voor andere domeinen. Met Shopper Vision is gekeken naar het karakteriseren van menselijk gedrag in binnen-omgevingen.

Smartivize CEO Vedran Jelaca: "Wij creëren een ecosysteem dat gebruik maakt van computer vision, augmented reality en artificiële intelligentie, samen met onderzoek naar winkelgedrag en zeer gerichte shopper-marketing. We gebruiken ‘slimme brillen’ die klanten tijdens het winkelen dragen als middel om klantgegevens te verzamelen. Onlangs hebben wij een onderzoek afgerond voor de Ferrero Group in Australië. We hebben het gedrag van duizenden klanten in winkels in Sydney en Melbourne van de twee grootste Australische retailers geanalyseerd en hierdoor Ferrero geholpen om hun product placement te verbeteren. Het project liep zo goed dat we nu een contract van twee jaar hebben afgesloten voor de Australische markt. We zijn van plan dit volgend jaar uit te breiden naar Europa en Noord-Amerika. Shopper-analyse en marketing zijn nog maar het begin. De technologie en oplossingen kunnen later gebruikt worden voor andere doeleinden: snel en handige self-checkouts (een alternatief en complementair aan oplossingen zoals Amazon Go), virtuele hulp aan visueel gehandicapten, augmented reality-handleidingen, enz.

Shopper Vision is ontwikkeld door Vedran Jelaca binnen het Department Telecommunicatie en Informatieverwerking van prof. Wilfried Philips, met hulp van een VLAIO-innovatiemandaat. Het is het tiende bedrijf dat een exclusieve licentie neemt op een technologieplatform uit het innovatiecluster i-KNOW. Smartivize zal zich vestigen in de smart city accelerator Watt Factory in Gent. 

 

Contact:

Urban Crop Solutions verkozen tot meest innovatieve starter in de Vlaamse voedingssector

(27-10-2017) Urban Crop Solutions mag deelnemen aan de Europese finale van de FoodNexus Start-Up Challenge.

FoodNexus is een Europees consortium van internationale voedingsbedrijven en toonaangevende kennisinstellingen dat ernaar streeft om een robuust en duurzaam Europees voedingssysteem te creëren. De FoodNexus Start-Up Challenge beoogt de selectie van de meest beloftevolle voedingsstart-up in Europa. De eerste Europese finale van deze Start-Up competitie vindt plaast op 13 december 2017 in Wageningen.

Vanuit België mogen twee start-ups aan deze Europese finale deelnemen, één uit Vlaanderen en één uit Wallonië. Voor de Belgische preselectie hebben het expertisecentrum Food2Know van de Universiteit Gent,  de Universiteit van Luik en het Vlaamse Speerpuntcluster Flanders’ FOOD de handen in elkaar geslagen.  Een jury van experten uit de landbouw- en voedingssector maakte een eerste preselectie uit de talrijke Vlaamse deelnemende start-up bedrijven en hun innovatieve voedingsconcepten. 

Op 26 oktober 2017 hebben de geselecteerde deelnemers hun bedrijf en innovaties gepresenteerd aan een ondernemerspubliek uit de agro-voedingssector. Daarna werd het bedrijf Urban Crop Solutions uit Beveren-Leie als Vlaamse winnaar uitgeroepen.

Urban Crop Solutions heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om in containers of gesloten gebouwen aan landbouw te doen met behulp van LED-verlichting en slimme sturingssystemen. Hierdoor kan voedsel worden geproduceerd op voor landbouw minder geschikte locaties zoals steden, sterk vervuilde gronden en woestijnen. Dergelijke technologie draagt bij tot het garanderen van voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking en toenemende klimaatsveranderingen.

De Vlaamse winnaar ontvangt een prijs van Flanders’ FOOD, en ondernemersadvies van onder meer ING. Daarnaast zal Urban Crop Solutions deelnemen aan een Europese management bootcamp op 11 en 12 december 2017 en meedingen naar de prijs van 50.000 euro tijdens de Europese finale in Wageningen. 

Meer info: 

  • , directeur Food2Know (T +32 9 264 99 44)
  • , Project Manager Food2Know (T +32 9  264 93 95 – M +32 485 43 21 27)

UGent blijft actief in het oprichten van spin-offs

(26-10-2017) Ontdek hier enkele van onze recent opgerichte spin-off bedrijven aan UGent:

Smartivize

Smartivize wil de UGent-Shoppervision-technologie commercialiseren,. Deze technologie registreert het gedrag en de aandacht van consumenten in warenhuizen en supermarkten door te volgen wat ze zien wanneer ze door een winkel wandelen. Het bedrijf werd geïnitieerd binnen de onderzoeksgroep "Image Processing and Interpretation" (IPI) van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en kreeg financiering van het Vlaanderen Agentschap Innovatie & Ondernemen (VLAIO).

BiFast

Bifast ontwikkelt high speed I/O chips. Zij bieden zowel ASIC als standaardproducten. Hun vlaggenschip is een 110Gbps transceiver chipset voor datacenter-communicatie via twin axiale koperkabels. Dit project werd gefinancierd door het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) aan UGent en gesteund door de Onderzoeksgroep "Electromagnetism, RF and High-Speed Circuits and Systems" binnen ID-Lab.

iMPULSE

iMPULSE is opgericht door drie onderzoekers die allemaal een doctoraat in de Experimentele Psychologie behaalden aan UGent en talrijke publicaties in internationale peer-reviewed tijdschrijften in de cognitieve en hersenwetenschappen op hun palmares kunnen schrijven. Via iMPULSE willen zij hun neurowetenschappelijke expertise en knowhow aanbieden om toegepaste marketing- en managementvragen op te lossen. Vragen worden aangepakt met de meest recente technologische innovaties in marktonderzoek (bijvoorbeeld mobiele EEG, mobiele fNIRS, mobiele eye tracking, mobiele fysiologische metingen, VR, online reactietaken, online emotion tracking, ...).

ML2Grow

ML2Grow biedt voorspellende tools op basis van artificiële intelligentie die de besluitvorming verbeteren bij het optimaliseren van processen en systemen, uitgaande van de klantengegevens en het model. Een voorbeeld hiervan is het oogstvoorspellingtools voor serres. Deze spin-off werd opgericht met de steun van de onderzoeksgroep Machine Learning en Data Mining van IDLab.

 

Dit jaar zijn nog meer nieuwe spin-off bedrijven gepland, in verschillende domeinen zoals chemische procesmodellering, medische apparatuur en silicon photonics.

 

Proximus en UGent ondertekenen samenwerkingsprotocol

(25-10-2017) De bedoeling is om samen onderzoeksprojecten op te zetten en academische wereld en industrie meer op elkaar af te stemmen

Dominique Leroy, gedelegeerd bestuurder van Proximus, en Rik Van de Walle, rector van de UGent, hebben een samenwerkingsprotocol ondertekend dat loopt tot eind 2020. Proximus en de UGent gaan nauwer samenwerken op tal van vlakken en willen naast gezamenlijke onderzoeksprojecten ook academische wereld en industrie meer op elkaar afstemmen.

SPE sponsort de aankoop van een Pollen AM printer

(23-10-2017) De Society of Plastic Engineers sponsorde de aankoop door UGent van een Pollen AM printer.

De 'Society of Plastic Engineers'(SPE) groepeert bedrijven en onderzoeksinstellingen in de kunststofindustrie. In deze sector krijgt 3D-printing steeds meer aandacht.

De meeste commerciële printers gebruiken rollen van kunststof-filament. Deze filamentrollen moeten worden aangekocht en zijn vaak gekoppeld aan de leverancier van het specifieke apparaat, waardoor de onderzoekers niet flexibel kunnen werken. Om deze problemen te vermijden, zou het gemakkelijker zijn om de plastic pellets direct te kiezen in plaats van filament te gebruiken. Een van de weinige toestellen die met pellets kunnen afdrukken, is die van de Franse Pollen AM. Met de steun van SPE heeft de Universiteit Gent onlangs een dergelijke printer kunnen kopen.

De onderzoeksgroep CPMT, onder leiding van prof. Ludwig Cardon en prof. Kim Ragaert, heeft al lang gewerkt aan de 3D-druktechniek genaamd 'Fused Deposition Modeling' (FDM). Deze techniek is het meest gebruikt in desktopprinters en wordt wijd verspreid in scholen en fablabs.

In de FDM techniek wordt een filament van een specifiek polymeer door een printkop geleid waar het gesmolten is en vervolgens op een gecontroleerde wijze op een bouwplatform geplaatst. De printkop beweegt in relatie tot het bouwplatform, met behulp van computerbesturing. Op deze manier kan een specifieke vorm gebouwd worden door meerdere lagen te deponeren.

Het nadeel van de meeste actuele printers is dat de soorten polymeren die in filamentvorm te krijgen zijn nog steeds beperkt zijn in aantal. Bovendien wordt aanbevolen om enkel filamenten te gebruiken die door de printerfabrikant zijn geleverd, om problemen tijdens het afdrukken te vermijden.

UGent werkt al lang op de optimalisatie van deze techniek. Met de steun van SPE heeft de CPMT-groep nu een commerciële pelletsprinter kunnen kopen die tegelijkertijd met vier materialen kan afdrukken.

Dit apparaat wordt gecombineerd met interne UGent-ontwikkelingen op het gebied van pellet-print en het printen van composieten. Al deze kennis en apparatuur worden gebruikt in projecten met de Vlaamse en Europese industrie en natuurlijk in UGent Fablab.

Extra kapitaal voor Qbic 2

(19-10-2017) Het interuniversitair investeringsfonds Qbic II heeft 8 miljoen euro extra kapitaal verzameld.

Het interuniversitair investeringsfonds Qbic II, dat zich toelegt op start-ups in het allervroegste stadium, heeft 8 miljoen euro extra kapitaal verzameld. 

Het kapitaal is afkomstig van enkele Vlaamse ondernemers en onderzoeksinstellingen. Het totaalbedrag dat Qbic in zijn tweede fonds ter beschikking komt daarmee op 48 miljoen euro. Onder anderen Jules Noten (de CEO van Vandemoortele), de familie Santens, Walter Mastelinck (ex-Transics) en bedrijven als Televic en Reynaers Aluminium brachten centen aan. Het overgrote deel komt evenwel van de Vlaamse (PMV) en de federale (FPIM) overheid, enkele banken en de onderzoekinstellingen waarmee Qbic een bevoorrechte relatie heeft: UGent, de Universiteit Antwerpen, de VUB, VITO en nu ook de Luikse universiteit en Imec.

Qbic legt zich toe op zaaikapitaal: investeringen in start-ups in het allervroegste stadium en heeft al drie investeringen op zijn palmares staan. Een ervan, Aphea.Bio, gaat op zoek naar bacteriën om maïs en tarwe te beschermen tegen schimmels, als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Blue Foot Membranes legt zich dan weer toe op waterzuiveringstechnologie en wist zelfs geld bij de Amerikaanse chemiereus Dow los te weken. De recentste investering was in Laminaria, dat in Schotland een installatie gaat testen om via de golven op zee energie op te wekken.

De bedoeling van Qbic II is om hun investeringen binnen een periode van zes à acht jaar te verzilveren via een verkoop aan andere investeringsmaatschappijen of een industriële speler. 

TechLane Ghent Science Park verwelkomt HomeLab en Brolis

(18-10-2017) HomeLab opent de deuren op TechLane Ghent Science Park en Brolis vestigt er een nieuwe R&D divisie.

HomeLab on TechLane Ghent Science ParkHomeLab, een initiatief van imec en UGent, is de eerste onafhankelijke testlocatie voor smart home toepassingen en diensten in Europa. Het focust op het testen en co-ontwikkeling van smart home innovaties in meerdere toepassingsdomeinen - van domotica en gezondheidszorg tot entertainment, energie en veiligheid.

HomeLab is een huis met twee verdiepingen (600m²) waarin onderzoekers en gebruikers tijdelijk kunnen wonen om testen uit te voeren en Internet of Things (IoT) prototypes of producten te creëren. Met een technische corridor in elke kamer en een open huisautomatiseringssysteem, biedt het enorme flexibiliteit om slimme producten te installeren en hun inter-operabiliteit met andere systemen te testen.

R&D vestiging van Brolis voor silicon photonics 

UAB Brolis Semiconductors vestigt een nieuwe R&D divisie - Brolis Semiconductors BVBA op TechLane Gent Science Park. De Belgische entiteit zal zich richten op het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe, geavanceerde geïntegreerde fotonische systemen, die Brolis' eigen III-V-technologie van infrarood lichtbronnen met lange golf en CMOS-compatibele fotonische geïntegreerde schakeltechnologie zal combineren. CMOS-technologie is de meest gebruikte en meest ontwikkelde technologie voor de productie van hedendaagse geïntegreerde schakelingen die in elk elektronisch apparaat worden gebruikt in zeer grote volumes. Bijzondere nadruk wordt gelegd op de ontwikkeling van een nieuwe OEM GaSb / Silicon-on-isolator system-on-chip lasersensortechnologie voor het detecteren van toepassingen in het spectrumbereik van 1,5 - 3,5 micron en voor de gezondheids- en industriële markten. De succesvolle samenwerking met de Photonics Research Group van de Universiteit Gent heeft een beslissende invloed gehad op de commercialisering van de GaSb / SOI technologie.

Deze investering getuigt van de sterke reputatie van Vlaanderen in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de fotonica. Bedrijven kiezen voor Vlaanderen door de aanwezigheid van universiteits- en onderzoeksinstellingen van wereldklasse gecombineerd met een vriendschappelijke fiscale omgeving voor onderzoeksgedreven bedrijven.

Project rond stadsmobiliteit krijgt belangrijke EU-subsidie

(11-10-2017) "Traffic Management as a Service" is geselecteerd voor een subsidie van het EU-initiatief Urban Innovative Actions (UIA).

Het Traffic Management as a Service-platform is een radicaal nieuwe manier om een verkeerscentrum te ontwikkelen voor kleine en middelgrote steden. De Europese Commissie zal het Traffic Management as a Service-project de komende drie jaar financieel ondersteunen bij de realisatie van hun plannen.

Een onderdeel van het meest recente mobiliteitsplan van Stad Gent is het opzetten van een verkeerscentrum. Het Gentse Mobiliteitsbedrijf ontwikkelde ‘Traffic Management as a Service’ (TMaaS.eu), een initiatief met een visie die verschilt van de traditionele verkeerscentra: het Traffic Management as a Service concept gaat namelijk uit van een volledig digitaal en virtueel platform, dat automatisch gegevens verwerkt en informatie realtime beschikbaar stelt aan de inwoners van de stad Gent. Daarbij worden de gegevens automatisch verwerkt en uitgestuurd en hoeven er geen operatoren dag in, dag uit naar schermen te staren. 

Het project werd ook na de tweede subsidieronde geselecteerd uit 206 Europese inzendingen door het Urban Innovative Actions–initiatief (UIA). Dat initiatief werd in het leven geroepen door de Europese Unie en heeft als doel stedelijke gebieden in Europa te voorzien van de nodige financiële middelen om gloednieuwe oplossingen voor allerhande stedelijke uitdagingen uit te testen.

Belangrijke partner in het geheel is UGent, vertegenwoordigd door het innovatiecluster i-KNOW en het netwerk voor duurzame mobiliteit. Zij ontwikkelen state-of-the-art verwerkingskettingen voor slimme city data sources zoals smartphone data, IoT sensoren en fleet management systemen. Dit heeft geleid tot het business intelligence platform MOVE voor real-time verwerking en analyse voor slimme stadsapplicaties. De burger als consument en mede-maker van stadsdiensten staat centraal in MOVE. Ontwikkelde oplossingen zijn ingezet in diverse nationale en internationale woonprojecten en overheidscampagnes. MOVE ondersteunt beleidsmakers door gedetailleerd inzicht te geven in duurzame mobiliteit, participatie van burgers en stadsbestuur. Andere partners in het project zijn navigatiebedrijf TomTom, softwarebedrijf Waylay en communicatiebureau B.Bloom. 

PoCOsteo: Europa richt zich op detectie van vroegtijdige osteoporose

(09-10-2017) PoCosteo, H2020 NMBP gelanceerd

Vorige week werd PoCosteo gelanceerd, een project voor de ontwikkeling, klinische validatie en voorbereiding van de commercialisering van een middel voor het voorkomen, detecteren en behandelen van botziekten.

Het project wordt ondersteund door het Horizon 2020-NMBP programma van de Europese Unie (nanotechnologieën, geavanceerde materialen, biotechnologie, advanced manufacturing & processing).

UGent coördineert het project, samen met de volgende industriële, academische en klinische partners: Universitat Rovira I Virgili en microLIQUID (Spanje), Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der Angewandten Forschung (Duitsland), Labman Automation (Verenigd Koninkrijk), Medizinische Universität Graz Oostenrijk), Endocrinology and Metabolism Research Institute (Iran) en Fundico (België). De International Osteoporosis Foundation (IOF) ondersteunt en adviseert over het project.

Drie onderzoeksgroepen uit verschillende business development centers (ondersteund door het Industrieel Onderzoeksfonds aan de Universiteit Gent) zijn betrokken bij het project: e-POLY, ChemTech Life Sciences en Food2Know.