UGent-MMS wint de Aerospace NDT-challenge 2019

(25-11-2019) Het winnende UGent-MMS-team gebruikte zowel thermische als elastische golven om naar defecten te zoeken in materialen.

De Aerospace NDT-Student Challenge is een internationale wedstrijd die wordt georganiseerd door Airbus, Gifas en Safran en waarin verschillende onderzoekslaboratoria met elkaar in competitie gaan. Het doel van deze wedstrijd is om een nieuwe niet-destructieve testaanpak voor te stellen en om de superieure prestaties van schadeherkenning en -beoordeling op een complex samengesteld onderdeel expliciet aan te tonen.

Sterke onderzoekslaboratoria uit verschillende landen (Duitsland, Polen, Spanje, Frankrijk, VK ...) namen deel. De jury bestond uit zowel academia als vertegenwoordigers van de ruimtevaartindustrie.

Het UGent-team gebruikte zowel thermische als elastische golven om in materialen naar defecten te zoeken en werd verkozen als winnaar vanwege hun uitstekende detectie van defecten en afmetingen, het innovatieve karakter en de goede uitvoerbaarheid onder industriële omstandigheden.

Het team maakt deel uit van de onderzoeksgroep Mechanics of Materials and Structures (UGent-MMS), van de Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde. 

Het onderzoek dat tot deze prijs heeft geleid, is verkregen binnen het SBO-project DETECT-IV (Grant nr. 160455), dat past in het SIM-onderzoeksprogramma MacroModelMat (M3), gecoördineerd door Siemens (Siemens Digital Industries Software, België) en gefinancierd door SIM (Strategic Initiative Materials in Flanders) en VLAIO (Vlaams overheidsinstituut Flanders Innovation & Entrepreneurship), alsook binnen FWO-beurzen 1S11520N, 1148018N en 12T5418N.