EU-financiering voor ambitieus 3D-printproject Grade2XL

Via Grade2XL wordt het materiaal laag per laag opgebouwd via een procedé vergelijkbaar met een traditioneel lasproces. (vergrote weergave)

(05-02-2020) Vooruitstrevend UGent 3D-printproject zal leiden tot producten van superieure kwaliteit.

Grade2XL is een grootschalig project van € 10 miljoen, dat wordt gefinancierd in het kader van het H2020-programma van de Europese Unie. Vanaf maart 2020 tracht dit vooruitstrevende 3D-printproject het potentieel van wire arc additive manufacturing (WAAM) voor grote structuren bestaande uit verschillende soorten materialen aan te tonen, wat zal leiden tot producten met superieure prestaties en kwaliteit. In plaats van het uitsnijden van complexe structuren uit een groot blok materiaal, wordt in dit proces het product laag per laag opgebouwd via een procedé vergelijkbaar met een traditioneel lasproces. Hierdoor kan de benodigde productietijd voor complexe machineonderdelen met 96% worden ingekort, wat enorme besparingen voor de productie van onderdelen voor industriële machines en de maritieme- en energiesector met zich meebrengt. Om die reden heeft 3D-printen het potentieel om ‘the next big thing’ te worden in de metaalindustrie, aangezien een erg groot aantal Europese kleine of middelgrote metaalbedrijven via deze techniek in staat zal zijn om zijn productieproces gevoelig te optimaliseren.

Grade2XL wordt gecoördineerd door het Nederlandse Materials Innovation Institute M2i. 21 Top-innovators op vlak van WAAM uit acht Europese landen, zowel academische als industriële partners, zullen de ambitieuze doelstellingen van het project in goede banen leiden. Ook de Universiteit Gent is via de industriële onderzoeksplatformen Metals en Composites en de onderzoeksgroepen van Wim Van Paepegem en Leo Kestens een structurele partner in dit innovatieve project.

Meer informatie is vanaf 1 maart 2020 te vinden op www.Grade2xl.eu.