MyCartis verwerft ANTELOPE Dx-platformtechnologie

(13-12-2018) Het biotechbedrijf MyCartis heeft de point-of-need-testtechnologie, ANTELOPE Dx verworven, als aanvulling op het aanbod van immunoassaytechnologie. ANTELOPE Dx werd ontwikkeld aan de UGent.

ANTELOPE Dx is een immunodiagnostisch platform in ontwikkeling. Het heeft als doel klinische laboratoriumprestaties te bieden met het gebruiksgemak van een zwangerschapstest tegen een consumentenprijskaartje. De technologie is afkomstig van de UGent, onder supervisie van professor Peter Bienstman, in de Photonics Research Group van professor Roel Baets, met Jan-Willem Hoste als hoofdonderzoeker. Jan-Willem Hoste zal een cruciale rol spelen in de verdere ontwikkeling van de technologie, het platform en het testmenu.

Het platform bestaat uit een wegwerppatroon en een zeer kleine leesmodule. Het hart van de technologie is een siliciumfotonische chip in de cartridge. Met deze test voor eenmalig gebruik kunnen verschillende parameters worden gemeten die tegelijkertijd gericht zijn op de kwaliteit van de grote klinische analyseapparaten. ANTELOPE Dx maakt het mogelijk om binnen enkele minuten klinische diagnostiek thuis of op het kantoor van de dokter te krijgen.

"Deze technologie is al meer dan tien jaar in ontwikkeling en we zijn verheugd en trots dat ANTELOPE Dx en MyCartis een partnerschap aangaan om de patiënten deze point-of-need-tests te bezorgen,” aldus Prof. Peter Bienstman.

Jan-Willem Hoste, ANTELOPE Dx-leider in MyCartis, vult aan: "Zowel digitale gezondheidsoplossingen als diagnostiek op het punt van zorg evolueren snel en bieden oplossingen voor decentrale gezondheidszorg, elk op hun eigen manier. Wij geloven dat de Antelope-technologie de punten met elkaar verbindt: betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken, maar zonder toegevingen te doen aan de kwaliteit.”