Agidens neemt Argus Technologies over

(28-06-2018) Agidens, een Belgisch systeemintegratiebedrijf gespecialiseerd in procesoptimalisatie, heeft Argus Technologies overgenomen, dat focust op het verzamelen van data en het monitoren van energieverbruik.

EnergyMonitor
Argus Technologies werd in 2012 opgericht als een spin-off van ‘Argus Solar’, een onderzoeksproject van de Universiteit Gent i.v.m. hernieuwbare energie, met een focus op het monitoren van de energieproductie van windmolens en fotovoltaïsche zonne-installaties. In 2014 werd het team van Argus geconfronteerd met de ineenstorting van de PV-markt nadat de regering de subsidies voor hernieuwbare energie aanzienlijk afbouwde. Argus liet zich hierdoor niet uit zijn lood slaan en verlegde zijn aandacht van energieproductie naar energieverbruik. Het team bleef verder onderzoek verrichten, kreeg waardevolle input vanuit verschillende use cases, en bouwde zo voort op de ontwikkeling waarmee het met zijn PowerMonitor software voor hernieuwbare energie was begonnen. Het resultaat is EnergyMonitor, een gesofisticeerd en tegelijk gebruiksvriendelijk systeem voor energiemonitoring dat in tal van industrieën kan worden toegepast.
Het Argus-platform is van in het begin ontwikkeld om hardware-neutraal te zijn en is compatibel met zoveel mogelijk databronnen. De Argus EnergyMonitor is een cloud-gebaseerde SaaS-oplossing voor het verzamelen, analyseren, visualiseren van, informeren over en rapporteren van data in verband met energieverbruik.

Automatiseringsoplossingen
Agidens is vooral bekend als een expert op het vlak van het optimaliseren en automatiseren van industriële processen. Het Argus-platform is een ideale aanvulling op die automatiseringsoplossingen. Op basis van de beschikbare energiedata kunnen heel precieze protocollen voor analyse en acties worden opgesteld. Die protocollen maken geautomatiseerde waarschuwingsboodschappen aan, bijvoorbeeld wanneer het energieverbruik plots stijgt of wanneer er iets ongewoons gebeurt. De rapportering kan volledig geautomatiseerd worden en manuele analyses behoren definitief tot het verleden. Klanten krijgen ook een heel accuraat inzicht in het energieverbruik van afzonderlijke processen of productielijnen en hun positie in het totale proces. Met zijn expertise op het vlak van procesoptimalisatie en -automatisering kan Agidens dan de resultaten evalueren en optimalisatievoorstellen doen.

One-stop-shop voor energie-beheer
Door de overname van Argus Technologies is Agidens nu de one-stop-shop voor alle mogelijke oplossingen inzake energiebeheer. Hun consultants kunnen een eerste inzicht bieden dankzij energie-audits, adviseren welke verbeteringen mogelijk zijn om efficiënter met energie om te gaan en kunnen een concept uitwerken om de energiestromen te monitoren. Agidens kan ook helpen met het installeren van hardware (bijvoorbeeld extra meters, sensoren, data loggers enz.) en kan zorgen voor veilige verbindingen met bestaande databronnen, zoals systemen voor procescontrole. Door op een efficiëntere manier met energie om te gaan, kunnen klanten dankzij Argus geld besparen én bijdragen aan een beter milieu.