Breast Board wint prijs voor innovatie in de zorgsector

(14-12-2018) De prone breast Board is een nieuw toestel voor radiotherapie van de borst en regionale lymfeklieren voor borstkankerpatiënten.

De vzw In4care, die zorgt voor innovaties in zorg en welzijn, organiseerde de wedstrijd ‘Zorgvinding 2018’, met een prijzenpot van 50.000 euro. De hoofdprijs ging naar doctoraatstudenten Bert Boute en Max Schoepen van het Industrial Design Centrum (UGent Campus Kortrijk) met de gepatenteerde Prone Breast Board-technologie.
De prone breast Board is een nieuw toestel voor radiotherapie van de borst en regionale lymfeklieren voor borstkankerpatiënten. Op de breast board ligt de patiënt in buiklig. Deze positie moet het comfort en van borstkankerpatiënten en medische effectiviteit tijdens de bestraling verhogen.

Het voordeel van de buikligpositie t.o.v. de rugligpositie is dat zowel de borst als de lymfeklieren kunnen bestraald worden en dit met een hogere precisie en betere dosisverdeling. De vitale organen zoals hart, longen en schildklier worden beter gespaard. Tevens laat deze positie een meer verfijnde positionering toe door middel van een nieuw laser-positioneringssysteem. Hierdoor kan men de patiëntenpositie beter reproduceren en betere medische resultaten bekomen.

De studenten ontvingen 10.000 euro om het project verder te ontwikkelen. Het bedrag zal worden besteedt aan de productie van meer geavanceerde prototypes, de opleiding van verplegers en verdere klinische studies.

Industrieel Onderzoeksfonds (IOF)

Het project ontving in 2015 reeds IOF-financiering voor de ontwikkeling van verschillende prototypes. Hierdoor kon men een 10-tal prototype iteraties uitvoeren om zo een medisch effectief en comfortabel device te ontwikkelen. Momenteel worden er al 4 Breastboards gebruikt in het UZGent en loopt een studie met een 380-tal patiënten verdeeld over drie centra.