Vacature: Capture zoekt CTO

(16-06-2020) CAPTURE, gefocust op hergebruik van water, plastics & CO2, werft een CTO om dit open onderzoeks-, onderwijs- en valorisatieplatform verder uit te bouwen.

CAPTURE en UGent

CAPTURE, een platform (https://CAPTURE-resources.be/)  opgericht door UGent en haar kernpartners ( UAntwerpen en VITO) heeft als doel om bruggen te bouwen tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijven volgens het ‘triple helix’ model van innovatie. CAPTURE is een open onderzoeks-, onderwijs-en valorisatieplatform, dat focust op het hergebruik van grondstoffen (water, plastics en CO2). UGent, die administratief beheerder is van het platform, werft nu een Chief Technology Officer (20% FTE) aan, met als doel om het CAPTURE platform inhoudelijk en in samenwerking met de COO en de pijplijn managers verder uit te bouwen. De Universiteit Gent (UGent) is een top 100 universiteit en één van de grootste universiteiten in het Nederlandse taalgebied, met meer dan 42.000 studenten en 9.000 personeelsleden. De UGent heeft de uitdrukkelijke ambitie om met haar onderzoek bij te dragen tot het oplossen van de grote ecologische, sociale en economische vraagstukken van deze tijd.

Het CAPTURE onderzoeksplatform is opgezet als een one-stop-shop voor overheden en industrie en wordt volgens een open innovatie model opengesteld voor externe kennispartners, overheden en bedrijven. Voor de inhoudelijke uitbouw van dit platform zoeken wij een 20% CTO.

Aanvullend komt er een CAPTURE Onderzoeks-en innovatiecentrum, een nieuwe 7000 m2 faciliteit die een partnerschap vormt tussen UGent en het Incubatie-en Innovatiecentrum UGent. Deze CAPTURE accelerator staat open voor zowel universitaire onderzoeksgroepen als voor innovatieve cleantech-bedrijven en wordt zo bij uitstek de ontmoetingsplaats in de regio voor onderzoek en ontwikkeling in het domein van cleantech.

 

Functieomschrijving

Als CTO bouwt u het CAPTURE initiatief inhoudelijk verder uit, door het intensifiëren van samenwerkingen met kennisinstellingen, overheden en bedrijven. Het is tevens uw taak om CAPTURE te profileren buiten de landsgrenzen en om grootschalige ontwikkelingsprojecten op te zetten in samenwerking met de industrie.

Organisatorisch wordt de  CTO functie ingebed binnen UGent TechTransfer. Binnen UGent is de dienst TechTransfer verantwoordelijk voor ondersteuning bij het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere kennisinstellingen en bedrijven. Daarnaast is de dienst TechTransfer verantwoordelijk voor de oprichting van universitaire spin-offs, de creatie en het beheer van intellectuele eigendom en de commerciële ontwikkeling van universitair onderzoek.

Deze positie wordt initieel als een 20% opdracht opengesteld. U rapporteert aan de CAPTURE stuurgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van UGent, UA en Vito, en werkt nauw samen met de COO en de pijplijnmanagers (water, plastics en CO2). U voert uw taken uit in nauwe samenwerking met de verschillende onderzoeksgroepen binnen CAPTURE daarbij evenwicht bewarend tussen de drie partnerinstellingen (UGent, UAntwerpen en VITO) en met de dienst TechTransfer van UGent.

Uw taken zijn gericht op de verdere ontwikkeling van CAPTURE en op de doorstroming van nieuwe technologieën rond duurzaam gebruik van water, plastics en CO2 naar industrie en maatschappij. Hierbij streeft u ernaar om de kruisbestuiving tussen alle innovatiepartners te maximaliseren, met oog voor de belangen en specifieke objectieven van alle stakeholders.

 

Uw belangrijkste taken bestaan uit:

 • Inhoudelijke uitbouw van CAPTURE, in samenwerking met stuurgroep, pijplijnmanagers en COO;
 • Het verhogen van de (onderzoek)samenwerking met kennispartners, overheden en industrie;
 • Het stimuleren en ondersteunen van deelname aan industriële onderzoeksprogramma’s (bv. via VLAIO, EU, enz...), in het bijzonder het opzetten van multi-partnerprojecten;
 • Het identificeren, consolideren en opvolgen van strategische partnerships met economisch en maatschappelijk relevante spelers die een toegevoegde waarde hebben voor CAPTURE;
 • Het stimuleren van onderzoekssamenwerkingen binnen CAPTURE gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieplatformen;
 • Het profileren van CAPTURE op nationaal en internationaal vlak bij bedrijven en overheden, door middel van seminars, workshops, website, business events, enz., met het oog op het ontwikkelen van partnerships.
 • Het detecteren van en handelen naar nieuwe opportuniteiten voor technologie ontwikkeling binnen de 3 pijplijnen van CAPTURE of voor het opzetten van een nieuwe pijplijn waar nodig.

 

Profiel

 • U beschikt over een excellente wetenschappelijke achtergrond in CAPTURE relevante domeinen. Hiermee helpt u CAPTURE inhoudelijk vorm te geven en het excellentieprofiel te bewaken. Dit betekent ook dat u voldoende nationaal en internationaal aanzien geniet, contact heeft bij relevante internationale en nationale organisaties en daar een aantoonbaar track record heeft.
 • U beschikt over een gedegen wetenschappelijke (technologisch en/of economisch) kennis en expertise in het domein van het duurzaam hergebruik van grondstoffen;
 • U bent in het bezit van een doctoraat in de Wetenschappen of Ingenieurswetenschappen (incl. Bio-of Handelsingenieurswetenschappen);
 • U beschikt over minstens 5 jaar relevante valorisatie-georiënteerde werkervaring in het domein van duurzaam hergebruik van grondstoffen, met betrekking tot minimaal 3/4de  van de volgende aspecten:
  • Valorisatie van onderzoek in het algemeen
  • R&D-management en project management-opzetten van multi-partner consortia in het kader van industriële onderzoeksprogramma’s (Europees, regionaal)
  • U heeft aantoonbare ervaring in het opzetten van strategische samenwerkingsverbanden
  • U heeft affiniteit met de academische en de bedrijfssector en kan zowel zelfstandig als in teamverband functioneren;
  • U heeft een ondernemende ingesteldheid, bent diplomatisch en werkt resultaat-en servicegericht;
  • U bent een teamspeler en aarzelt niet om te werken in een complexe werkomgeving met vele stakeholders;
  • U beschikt over uitgesproken communicatieve en bemiddelingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels;
  • U beschikt over een relevant (internationaal) netwerk in het domein van cleantech;
  • U heeft relevante ervaring op vlak van minimaal twee van de drie pijplijnen (water, plastics en CO2);
  • U heeft voldoende ervaring opgebouwd om CAPTURE nationaal en internationaal mee op de agenda te zetten;
  • U heeft ervaring met het opzetten en coördineren van domein-overschrijdende en multidisciplinaire structuren;
  • U heeft kennis van, en kan acteren in de lokale/regionale/nationale politieke omgeving

 

Ons aanbod

Wij bieden u een uitdagende functie met veel groeipotentieel, waarbij u tastbaar kan meewerken aan oplossingen voor de grote duurzaamheidsvraagstukken van de toekomst en het uitbouwen van een unieke, innovatieve organisatie. Het betreft een contractuele 20% aanstelling van onbepaalde duur. Voor bijkomende informatie kunt u ons contacteren via onderstaande contactgegevens kan u contact opnemen met de Stijn Ronsse, COO van CAPTURE via stijn.ronsse@capture-resources.be of 0473.27.15.86

 

Solliciteren

We verwachten uw gemotiveerde sollicitatiebrief met uitgebreid CV ten laatste op vrijdag 30 juni 2020. Deze brief dient te worden gericht aan de General Manager TechTransfer Wim Van Camp en COO van CAPTURE Stijn Ronsse via Veerle.Mattheus@UGent.be.