Twee jonge CropFit-onderzoekers winnen Bayer Innovation Award voor beste Masterthesis

Micro climate sensor (vergrote weergave)

Micro climate sensor

(26-09-2019) Elk jaar reikt Bayer de meest innovatieve masterproeven uit op het gebied van duurzame landbouw. Twee jonge CropFit-onderzoekers Jill Peeters en Aaron Vannevel wonnen respectievelijk de eerste en tweede prijs.

Jill Peeters, masterstudent van professor Tina Kyndt won 1.000 euro met haar onderzoek naar het gebruik van chitine om aardbeien te beschermen tegen de schimmelpathogeen Botrytis cinerea. Jill ontdekte dat chitine de samenstelling van het microbioom in de rhizosfeer van aardbeien positief beïnvloedt. Substraat verrijkt met chitine, stimuleerde de groei van nuttige bacteriën en activeerde de plantafweermachines die aardbeienplanten beschermen tegen schimmelziekten (B. cinerea). Het gebruik van chitine in de bodem of het substraat van planten kan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de toekomst aanzienlijk verminderen. Deze studie werd uitgevoerd in samenwerking met Caroline De Tender (geassocieerd met UGent en ILVO) en Jane Debode (ILVO). .

Aaron Vannevel, masterstudent van professor Kathy Steppe, won 500 euro. Hij onderzocht de dynamiek in het microklimaat rond plantenbladeren en de implicaties voor de ontwikkeling van plantenziekten. Hij ontdekte dat de bladnatte periode de meest bepalende parameter is om het uitbreken van bladschimmelziekten te voorspellen. Aaron testte met succes een nieuw ontwikkelde microklimaatsensor van het Laboratorium voor Plantenecologie, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, om de bladnatte periode op plantenbladeren nauwkeurig te meten. Deze microklimaatsensor lijkt een uitstekend hulpmiddel om bladvochtigheid te kwantificeren en appelschurft (Venturia inaequalis) in boomgaarden te bestrijden.

www.ugent.be/cropfit