Vijf Vlaamse universiteiten werken samen voor optimale doorstroming toptalent naar het bedrijfsleven

(04-05-2021) Overgang universiteit naar arbeidsmarkt is cruciaal

Het werven van talent is een van de echte duurzame concurrentievoordelen in het bedrijfsleven. Daarom bundelen de 5 Vlaamse universiteiten de krachten om de doorstroom van doctoraathouders naar de bedrijfswereld te optimaliseren. Deze samenwerking omvat twee initiatieven: een interuniversitair jobplatform om het aantrekken van onderzoekstalent voor bedrijven te vergemakkelijken en een Stakeholder Engagement Panel (SEP) om nog beter de vragen en noden van de bedrijfswereld in kaart te brengen.  photo-1551836022-8b2858c9c69b.jpg

Interuniversitair jobplatform

Met het unieke PhD Talents jobplatform op Jobteaser kunnen bedrijven via één kanaal talent met een onderzoeksachtergrond (PhD’s, postdocs of masters met enkele jaren werkervaring) van de 5 Vlaamse universiteiten bereiken. Met een bedrijfsprofiel kunnen bedrijven en organisaties zichzelf in de kijker zetten, ook als er geen openstaande vacatures zijn.

Stakeholder Engagement Panel

De 5 Vlaamse universiteiten gaan echter nog een stap verder, en willen een duurzame relatie met de bedrijfswereld uitbouwen. Via het Stakeholder Engagement Panel kunnen vertegenwoordigers van zowel universiteiten als bedrijven en organisaties overleggen over de inzetbaarheid van PhD’s en postdocs op de werkvloer. Door de noden van het bedrijfsleven beter te begrijpen, kunnen universiteiten hun PhD-kandidaten en postdocs beter voorbereiden op hun transfer naar de externe arbeidsmarkt, en sneller inzetbaar maken.

Door middel van een korte enquête seinen bedrijven talent-gerelateerde topics door die ze op de agenda willen zetten van paneldiscussies met de 5 Vlaamse universiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hard en soft skills die tijdens een doctoraatstraject aan bod moeten komen, de beste manier om onderzoekers aan te trekken, het al dan niet implementeren van stages, … De enquête peilt ook naar de bereidheid om deel te nemen (van vrijblijvend en occasioneel tot sterk geëngageerd) aan de meetings van het Stakeholder Engagement Panel. Door deze samenwerking kunnen de Vlaamse universiteiten en het bedrijfsleven samen het verschil maken en de Vlaamse economie naar een hoger niveau tillen.