Urban Crop Solutions verkozen tot meest innovatieve starter in de Vlaamse voedingssector

(27-10-2017) Urban Crop Solutions mag deelnemen aan de Europese finale van de FoodNexus Start-Up Challenge.

FoodNexus is een Europees consortium van internationale voedingsbedrijven en toonaangevende kennisinstellingen dat ernaar streeft om een robuust en duurzaam Europees voedingssysteem te creëren. De FoodNexus Start-Up Challenge beoogt de selectie van de meest beloftevolle voedingsstart-up in Europa. De eerste Europese finale van deze Start-Up competitie vindt plaast op 13 december 2017 in Wageningen.

Vanuit België mogen twee start-ups aan deze Europese finale deelnemen, één uit Vlaanderen en één uit Wallonië. Voor de Belgische preselectie hebben het expertisecentrum Food2Know van de Universiteit Gent,  de Universiteit van Luik en het Vlaamse Speerpuntcluster Flanders’ FOOD de handen in elkaar geslagen.  Een jury van experten uit de landbouw- en voedingssector maakte een eerste preselectie uit de talrijke Vlaamse deelnemende start-up bedrijven en hun innovatieve voedingsconcepten.

Op 26 oktober 2017 hebben de geselecteerde deelnemers hun bedrijf en innovaties gepresenteerd aan een ondernemerspubliek uit de agro-voedingssector. Daarna werd het bedrijf Urban Crop Solutions uit Beveren-Leie als Vlaamse winnaar uitgeroepen.

Urban Crop Solutions heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om in containers of gesloten gebouwen aan landbouw te doen met behulp van LED-verlichting en slimme sturingssystemen. Hierdoor kan voedsel worden geproduceerd op voor landbouw minder geschikte locaties zoals steden, sterk vervuilde gronden en woestijnen. Dergelijke technologie draagt bij tot het garanderen van voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking en toenemende klimaatsveranderingen.

De Vlaamse winnaar ontvangt een prijs van Flanders’ FOOD, en ondernemersadvies van onder meer ING. Daarnaast zal Urban Crop Solutions deelnemen aan een Europese management bootcamp op 11 en 12 december 2017 en meedingen naar de prijs van 50.000 euro tijdens de Europese finale in Wageningen.

Meer info:

• , directeur Food2Know (T +32 9 264 99 44)
  • , Project Manager Food2Know (T +32 9  264 93 95 – M +32 485 43 21 27)