UGent matcht met ondernemers op Campus Oostende

(14-12-2018) Professoren en business developers van UGent hebben vertegenwoordigers van 18 West-Vlaamse bedrijven ontmoet op het wetenschapspark GreenBridge in Oostende.

De ondernemers stelden hun R&D-vragen aan deze experts, met het oog op een langetermijnsamenwerking en de verbetering van hun product of dienstverlening.

‘Dit netwerk is een wisselwerking. Enerzijds helpen onze onderzoekers deze ondernemers met een specifieke onderzoeksvraag. Anderzijds kan UGent leren van de ervaring en vragen van ondernemers. Wat leeft er in het werkveld? Wat zijn hun noden en problemen? Deze vragen inspireren niet enkel het toegepast, maar zelfs het fundamenteel onderzoek aan de UGent’, verduidelijkt professor Carl Devos, UGent Vertegenwoordiger in West-Vlaanderen. ‘Deze ontmoeting opent ook samenwerking op het vlak van onderwijs, zoals bijvoorbeeld via stages of bedrijfsbezoeken. Daarnaast kunnen UGent-onderzoekers op termijn gebruik maken van de unieke infrastructuur van die bedrijven. Kortom, zowel de bedrijven als de UGent worden hier beter en slimmer van'.

Het succes van dit netwerkevenement ligt in haar diversiteit. De aanwezige sectoren variëren van toerisme, bewakingssector, horeca, chemie tot product & design en audiovisuals.

Dit evenement illustreert dat het UGent menens is met Campus Oostende. De verdere ontwikkeling van de incubator GreenBridge NV en ook het recent opgerichte ‘Ostend Science Park’, die het wetenschapspark op de Campus zal beheren, blijven een topprioriteit.

Toegangspoort tot de lokale kenniseconomie

‘De focus van Campus Oostende is in de eerste plaats blauwe groei: mariene en maritieme innovatie. Tegelijk wil UGent ook in een bredere context met GreenBridge als toegangspoort haar rol spelen in de lokale kenniseconomie. In het Economisch Huis, mede-organisator, vonden wij hiervoor een ideale partner’, stelt dr. Noémie Wouters, CEO van GreenBridge.

Het evenement bracht 12 onderzoeksgroepen, vertegenwoordigd door professoren en business developers, samen in Oostende, samen goed voor een vijftigtal geïnteresseerden. Initiatiefnemers prof. Carl Devos, Raf Jacxsens (CEO Ostend Basic Chemicals en tevens bestuurder van UGent) en Thomas Dupon (CEO van het Economisch Huis) zijn tevreden met de opkomst en de diversiteit van de matchmaking.

‘Het succes is een uitstekend voorbeeld van het belang dat UGent als maatschappelijk verantwoorde universiteit hecht aan de relevantie van haar activiteiten ook voor het bedrijfsleven’, aldus prof. Carl Devos. ‘Voor ondernemers is dit een unieke kans om in dialoog te kunnen gaan met topexperts binnen hun sector en de ondernemers te steunen in hun bedrijfsvoering’, geeft Thomas Dupon mee.

GreenBridge en UGent TechTransfer namen met plezier de liaison met de UGent experts voor hunrekening. CEO dr. Noémie Wouters is dankbaar voor het enthousiasme dat aan dag is gelegd. ‘Dat de rector Rik Van de Walle zijn expliciete steun verleende was een mooi duwtje in rug.’

In totaal worden er 35 onderzoeksvragen van evenveel bedrijven behandeld door de onderzoekers. De 18 bedrijven die deelnemen aan de meet & greet op 13 december bij GreenBridge zijn:

L’ homard et la moule - Vichiunai Europe NV - Sea Matters - V-hub - Aroma Koffie - Passion 4 Wood - Zazou - Les Cabanes d'Ostende - Ostend Basic Chemicals - GC-Advice - vzw Duinhelm - Caerus Vision - Electro Rosseel bvba - Sanseveria Bagelsalon - K9 Detection Belgium - Belgian Natural Ice Cream Production - Vesuvius - Sucake.