Matti is nationaal tweede geworden op de prestigieuze internationale James Dyson Award.

(18-09-2020) Matti, een interactieve revalidatiemat, ontwikkeld door UGent spin-off Creative Therapy werd bekroond als nationale runner-up voor een Dyson Award.

De James Dyson Award is een internationale designprijs die de volgende generatie designingenieurs viert, aanmoedigt en inspireert. De prijs staat open voor huidige en recent afgestudeerde studenten design ingenieur en wordt uitgereikt door de James Dyson Foundation, het liefdadigheidsfonds van James Dyson, als onderdeel van haar missie om jonge mensen enthousiast te maken voor design engineering.

Dit jaar werd Matti, een interactieve revalidatiemat, bekroond als nationale runner-up. Matti is een drukgevoelig revalidatiemiddel ontwikkeld door UGent spin-off Creative Therapy.  Patiënten verbeteren hun balans en coördinatie door het spelen van exergames op de mat.

Wat het doet

Matti vermindert de verveling in de fysiotherapie door de gebruiker te laten spelen tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Het controleert ook het verloop van de patiënt in de loop van de tijd. Op deze manier wordt duidelijk of de patiënt na verloop van tijd beter wordt (of niet).

De inspiratie

Het idee om dit product te ontwikkelen kwam eigenlijk van een groep studenten fysiotherapie zelf. Zij suggereerden dat spelletjes een goede motivator zouden kunnen zijn om patiënten hun oefeningen te laten doen. Dit zou het risico op therapiemoeheid kunnen verminderen, wat het revalidatieproces weer sneller en aangenamer zou kunnen maken.

Hoe het werkt

Matti bestaat uit 4 verschillende lagen. De onderste laag van het product is een antisliplaag die voorkomt dat de mat wegglijdt terwijl een persoon aan het spelen is. De tweede laag is een flexibel druksensor rooster dat de handelingen van de patiënt bewaakt. Het is een raster van 64 bij 64 lijnen met als resultaat een meting van 4096 drukpunten. De informatie van deze drukpunten wordt door een microprocessor in kaart gebracht en naar een computer gestuurd als invoer voor de spellen. De derde laag is een LED-raster van 225 (15x15) lichtpunten. Deze leds dienen als input voor de gebruiker voor het uitvoeren van oefeningen bij het spelen op de mat. De bovenste laag van dit product is een transparante wasbare textiellaag. Tussen de LED's en het transparante textiel wordt een LED-schuim geplaatst om het spelen op de mat comfortabel te maken. De afmetingen van het product zijn 1.3m bij 1.3m. De mat is oprolbaar en heeft een CE-goedkeuring voor medische klasse 1.

Ontwerpproces

Drie ontwerpen waren nodig om te komen tot ons definitieve iteratie. 0: Als proof of concept voor de drie studenten fysiotherapie werd een kopie van een dansmat gemaakt door vier stukken aluminiumfolie en een Makey Makey (foto 2). iteratie 1: De eerste iteratie van het product maakte gebruik van drukschakelaars die in wisselwerking staan met de mat. De patiënt kon in 6 richtingen stappen (voor, achter, links, rechts, diagonaal-links, diagonaal-rechts). met dit prototype zijn twee spellen ontwikkeld: een doolhofspel en een versie van subway surfer. iteratie 2: Bij het testen van dit product door de gebruiker met fysiotherapeuten bleek dat het beter is om over het hele oppervlak te kunnen voelen in plaats van vaste schakelaars te gebruiken. Er is een nieuw prototype ontwikkeld met aangepaste druksensoren en er zijn LED's toegevoegd om het product interactiever te maken. iteratie 3: na validatie van het concept met meer fysiotherapeuten bleken er meer analyses en spellen nodig. Zo werden in de nieuwste iteratie nieuwe games, analysetools en een betrouwbaarder product geproduceerd.

Hoe het anders is

Matti richt zich op een specifiek segment van de markt. Aangezien er al zeer dure versies van dit product op de markt kunnen zijn, hebben we onze inspanningen gericht op het meer motiverend maken van de spellen en het ontwerpen van het product op een manier dat het ook toegankelijk is voor kleinere praktijken. Veel therapeuten hebben geëxperimenteerd met het wii-balansbord, maar waren niet overtuigd van de nauwkeurigheid. Matti onderscheidt zich door het aanbieden van therapiespecifieke oefeningen en deze via een online platform aan te bieden aan fysiotherapeuten. Hierdoor kan de therapeut gemakkelijk op de hoogte blijven van de nieuwste exergames en de voortgang van hun patiënten volgen.

Toekomstige plannen

We zijn geïnteresseerd om te zien wanneer onevenwichtigheid een risico kan zijn voor bepaalde patiënten. Er wordt een algoritme ontwikkeld om het risico op vallen bij ouderen in te schatten als ze op de mat staan. Door dit valdetectie-instrument in bejaardentehuizen aan te bieden, wordt het gemakkelijker om in te schatten welke bewoners het risico lopen om te vallen en op te rollen met een breuk. Daarnaast werkt het creatieve therapieteam ook aan oplossingen om de kracht in de handen en armen van de gebruikers te monitoren. Dit maakt het mogelijk om zowel het boven- als het onderlichaam te beoordelen.

Lees hier meer over het project! https://www.mycreativetherapy.com/
Bron verslaggeving