Nieuwe kankertherapieën mogelijk door Flamingo Therapeutics

(10-09-2021) UGent spin-off Flamingo Therapeutics zou een game changer kunnen zijn in de behandeling van kanker met een RNA-gerichte aanpak. Ze hebben hun alliantie met Ionis Pharmaceuticals uitgebreid voor nieuwe behandelingen van onbehandelbare kankers.

Flamingo Therapeutics, opgericht door VIB, KU Leuven, Universiteit Gent en de Universiteit van Michigan, en investeerders Kurma Partners (FR) en PMV, pioniert met RNA-gerichte therapieën voor oncologie met geavanceerde chemie. De wetenschappelijke teams waren baanbrekend op het gebied van niet-coderende RNA-genen bij kanker en behoorden tot de eersten die een rol lieten zien voor lncRNA's als aanjagers van ziektes in de oncologie. Flamingo heeft vandaag aangekondigd dat het zijn relatie met het Amerikaanse bedrijf Ionis Pharmaceuticals heeft uitgebreid om RNA-gerichte therapieën verder te ontwikkelen.

Wetenschappers onder leiding van professor Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven) en professor Pieter Mestdagh (Cancer Research Institute Gent (CRIG), Universiteit Gent) hebben het verband bestudeerd tussen kanker en een specifieke vorm van RNA, genaamd lang niet-coderend RNA (lncRNA), al jaren. In 2016 hebben deze onderzoeksteams een opmerkelijk verband onthuld tussen bepaalde lncRNA's en kwaadaardig melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Een van die lncRNA-moleculen heette SAMMSON en bleek cruciaal te zijn voor de groei van agressieve huidkankers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

'Deze RNA's worden in toenemende mate geassocieerd met kanker, maar zijn nog niet onderzocht als therapeutische doelen bij kanker. Het is echt opwindend om te zien hoe de ontwikkeling van gerichte lange niet-coderende RNA-therapieën zich ontvouwt,' vertelt professor Pieter Mestdagh, hoofdonderzoeker bij het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) en de UGent, en co-founder van Flamingo Therapeutics.

'Het is echt opwindend om te zien hoe de ontwikkeling van gerichte lange niet-coderende RNA-therapieën zich ontvouwt.' Pieter Mestdagh, hoofdonderzoeker bij het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) en de UGent, en co-founder van Flamingo Therapeutics

Samen met het baanbrekende onderzoek van professor Arul Chinnaiyan aan de Universiteit van Michigan (VS), opende dit werk veelbelovende wegen voor de behandeling van kanker. In 2020 richtte VIB samen met de Universiteit Gent, KU Leuven, de Universiteit van Michigan en met investeerders Kurma Partners (FR) en PMV Flamingo Therapeutics op om op basis van deze inzichten innovatieve kankertherapieën te ontwikkelen.

De alliantie met Ionis Pharmaceuticals maakt gebruik van Flamingo's oncologie- en lncRNA-expertise gecombineerd met Ionis' expertise in de ontwikkeling van RNA-therapeutica. Flamingo's pijplijn wordt uitgebreid met drie klinische programma's van Ionis en een preklinisch lncRNA-programma. Rob MacLeod, voormalig VP Oncology Research & Development bij Ionis, voegt zich bij het managementteam van Flamingo als Chief Scientific Officer. Deze alliantie is een uitbreiding van een bestaande samenwerking met Ionis op Flamingo's FLAME™-ontdekkingsmotor, volgend op Flamingo's Series A-financiering in 2020.