SPE sponsort de aankoop van een Pollen AM printer

(23-10-2017) De Society of Plastic Engineers sponsorde de aankoop door UGent van een Pollen AM printer.

De 'Society of Plastic Engineers'(SPE) groepeert bedrijven en onderzoeksinstellingen in de kunststofindustrie. In deze sector krijgt 3D-printing steeds meer aandacht.

De meeste commerciële printers gebruiken rollen van kunststof-filament. Deze filamentrollen moeten worden aangekocht en zijn vaak gekoppeld aan de leverancier van het specifieke apparaat, waardoor de onderzoekers niet flexibel kunnen werken. Om deze problemen te vermijden, zou het gemakkelijker zijn om de plastic pellets direct te kiezen in plaats van filament te gebruiken. Een van de weinige toestellen die met pellets kunnen afdrukken, is die van de Franse Pollen AM. Met de steun van SPE heeft de Universiteit Gent onlangs een dergelijke printer kunnen kopen.

De onderzoeksgroep CPMT, onder leiding van prof. Ludwig Cardon en prof. Kim Ragaert, heeft al lang gewerkt aan de 3D-druktechniek genaamd 'Fused Deposition Modeling' (FDM). Deze techniek is het meest gebruikt in desktopprinters en wordt wijd verspreid in scholen en fablabs.

In de FDM techniek wordt een filament van een specifiek polymeer door een printkop geleid waar het gesmolten is en vervolgens op een gecontroleerde wijze op een bouwplatform geplaatst. De printkop beweegt in relatie tot het bouwplatform, met behulp van computerbesturing. Op deze manier kan een specifieke vorm gebouwd worden door meerdere lagen te deponeren.

Het nadeel van de meeste actuele printers is dat de soorten polymeren die in filamentvorm te krijgen zijn nog steeds beperkt zijn in aantal. Bovendien wordt aanbevolen om enkel filamenten te gebruiken die door de printerfabrikant zijn geleverd, om problemen tijdens het afdrukken te vermijden.

UGent werkt al lang op de optimalisatie van deze techniek. Met de steun van SPE heeft de CPMT-groep nu een commerciële pelletsprinter kunnen kopen die tegelijkertijd met vier materialen kan afdrukken.

Dit apparaat wordt gecombineerd met interne UGent-ontwikkelingen op het gebied van pellet-print en het printen van composieten. Al deze kennis en apparatuur worden gebruikt in projecten met de Vlaamse en Europese industrie en natuurlijk in UGent Fablab.