Pharma 4.0 door kruisbestuiving tussen industrie en de academische wereld

(25-03-2021) Takeda Lessines en UGent innovatiecluster CESPE werken samen aan farmaceutische productie-innovatie

Kruisbestuiving tussen industrie & de academische wereld

Takeda en Universiteit Gent (UGent) zijn verheugd om aan te kondigen dat Takeda’s Global Manufacturing Site in Lessines officieel toegetreden is tot de CESPE innovatiecluster, een multipartner innovatieversneller in het domein van farmaceutische ingenieurswetenschappen en productie. Dit strategisch partnerschap weerspiegelt de sterke wil van beide partijen om hun inspanningen in onderzoek en innovatie verder te versterken en om de kruisbestuiving tussen de industrie en de academische wereld optimaal te benutten. Initieel zal dit partnerschap zich voornamelijk focussen op het optimaliseren van digitalisatie binnen pharma 4.0, innovatie in farmaceutische technologie en energie- en materiaalefficiëntie. Takeda Lessines - engineer.jpg

‘Als één van de wereldleiders in de productie van plasma derivaten optimaliseert Takeda continu haar productieprocessen. Om dit te realiseren is wederzijdse kennisuitwisseling met zowel andere bedrijven als kennisinstellingen, zoals UGent's CESPE noodzakelijk.' Gert Verheyden, Head Manufacturing Sciences bij Takeda Lessines

Kennisuitwisseling noodzakelijk voor innovatie

‘Als één van de wereldleiders in de productie van plasma derivaten optimaliseert Takeda continu haar productieprocessen. Om dit te realiseren is wederzijdse kennisuitwisseling met zowel andere bedrijven als kennisinstellingen, zoals UGent's CESPE noodzakelijk,’ vertelt Gert Verheyden, Head Manufacturing Sciences bij Takeda Lessines. ‘Takeda Lessines kan op die manier significant bijdragen aan het vormen van de farmaceutische ingenieur van morgen, zowel in bestaande als nieuwe opleidingstrajecten. Bovendien kunnen we de industriële relevantie van potentiële innovatieprojecten versterken op internationaal niveau.’

‘We zijn erg enthousiast om te kunnen samenwerken met Takeda en zo hun sterk engagement rond de implementatie van innovatieve productieprocessen, zowel voor actieve stoffen als afgewerkte geneesmiddelen, te faciliteren. Via een pre-competitieve samenwerking met een netwerk van industriële leden bouwen we aan een kennisecosysteem dat regionale verankering van talent en innovatie mogelijk maakt.’ Professor Thomas De Beer, directeur van CESPE

Over Takeda

Takeda Pharmaceutical Company Limited (TSE:4502/NYSE:TAK) is een wereldwijde, op waarden gebaseerde, door R&D gedreven biofarmaceutische leider met hoofdkantoor in Japan, toegewijd aan het ontdekken en leveren van levensveranderende behandelingen, geleid door onze toewijding aan patiënten, onze mensen en de planeet. Takeda richt zijn R&D op vier therapeutische gebieden: Oncologie, Zeldzame Genetische Aandoeningen en Hematologie, Neurowetenschappen en Gastro-enterologie (GI), met gerichte R&D-investeringen in Plasma-afgeleide Therapieën (PDT) en Vaccins. We focussen ons op de ontwikkeling van baanbrekende innovatieve geneesmiddelen die kunnen helpen om een verschil te maken in het leven van de mensen door de grenzen van nieuwe behandelingsopties te verleggen en gebruik te maken van onze versterkte collaboratieve R&D-motor en capaciteiten om een solide, modaliteitsdiverse pijplijn te creëren. Onze werknemers zetten zich in om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen en zijn actief met onze partners in de gezondheidszorg in ongeveer 80 landen.

Voor meer informatie, ga naar www.takeda.com.

Over UGent-CESPE

Universiteit Gent (UGent) is een top 100-universiteit en een van de grootste Belgische universiteiten in het hart van Europa. Wij zijn een actieve partner in nationale en internationale educatieve, wetenschappelijke en industriële samenwerking. Onze organisatie is toegewijd aan onderzoek en innovatie met een jaarlijks onderzoeksbudget van meer dan € 600 miljoen en meer dan 5.500 onderzoekers die actief zijn op een breed terrein van de levens-, fysieke en sociale wetenschappen. UGent TechTransfer en de UGent Business Development Platformen, zoals CESPE, ondersteunen onderzoekers bij het ontwikkelen van baanbrekende wetenschap om innovaties op de markt te brengen.

Het Centre of Excellence in Sustainable Pharmaceutical Engineering & Manufacturing (CESPE) is een multidisciplinaire innovatieversneller aan de UGent die zich toespitst op duurzame ontwikkeling, ontwerp en optimalisatie van productieplatformen, zowel voor actieve stoffen als afgewerkte geneesmiddelen. Onze ambitie is om de referentie te worden in Europa binnen het domein van (bio)farmaceutische productie. We versnellen de ontwikkeling van nieuwe productietechnologieën om de geneesmiddelen van de toekomst te vervaardigen op een duurzame en flexibele manier.

Voor meer informatie, ga naar www.cespe.be.

Media contacts

Takeda