Project rond stadsmobiliteit krijgt belangrijke EU-subsidie

(11-10-2017) "Traffic Management as a Service" is geselecteerd voor een subsidie van het EU-initiatief Urban Innovative Actions (UIA).

Het Traffic Management as a Service-platform is een radicaal nieuwe manier om een verkeerscentrum te ontwikkelen voor kleine en middelgrote steden. De Europese Commissie zal het Traffic Management as a Service-project de komende drie jaar financieel ondersteunen bij de realisatie van hun plannen.

Een onderdeel van het meest recente mobiliteitsplan van Stad Gent is het opzetten van een verkeerscentrum. Het Gentse Mobiliteitsbedrijf ontwikkelde ‘Traffic Management as a Service’ (TMaaS.eu), een initiatief met een visie die verschilt van de traditionele verkeerscentra: het Traffic Management as a Service concept gaat namelijk uit van een volledig digitaal en virtueel platform, dat automatisch gegevens verwerkt en informatie realtime beschikbaar stelt aan de inwoners van de stad Gent. Daarbij worden de gegevens automatisch verwerkt en uitgestuurd en hoeven er geen operatoren dag in, dag uit naar schermen te staren. 

Het project werd ook na de tweede subsidieronde geselecteerd uit 206 Europese inzendingen door het Urban Innovative Actions–initiatief (UIA). Dat initiatief werd in het leven geroepen door de Europese Unie en heeft als doel stedelijke gebieden in Europa te voorzien van de nodige financiële middelen om gloednieuwe oplossingen voor allerhande stedelijke uitdagingen uit te testen.

Belangrijke partner in het geheel is UGent, vertegenwoordigd door het innovatiecluster i-KNOW en het netwerk voor duurzame mobiliteit. Zij ontwikkelen state-of-the-art verwerkingskettingen voor slimme city data sources zoals smartphone data, IoT sensoren en fleet management systemen. Dit heeft geleid tot het business intelligence platform MOVE voor real-time verwerking en analyse voor slimme stadsapplicaties. De burger als consument en mede-maker van stadsdiensten staat centraal in MOVE. Ontwikkelde oplossingen zijn ingezet in diverse nationale en internationale woonprojecten en overheidscampagnes. MOVE ondersteunt beleidsmakers door gedetailleerd inzicht te geven in duurzame mobiliteit, participatie van burgers en stadsbestuur. Andere partners in het project zijn navigatiebedrijf TomTom, softwarebedrijf Waylay en communicatiebureau B.Bloom.