UGent op 5e plaats in Europese ranking digitale scale-ups

(04-02-2021) De UGent creëert al jaren een continue output van digitale spin-offs. Zo sterk dat we vandaag een vijfde plaats versieren op de Europese ranking digital scale-ups van Omar Mohout.

_CL05323.jpg

Apps, Internet of Things, Artificial Intelligence, wearables, SaaS (software as a service), drones, … Je wordt ermee om de oren geslagen. Aan de UGent is dat zelfs niet zo vreemd, want al jaren creëren we hier een continue output van digitale spin-offs. Zo sterk zelfs dat we vandaag een vijfde plaats versieren op de Europese ranking digital scale-ups van Omar Mohout. Met dank aan Molecubes, Luceda, Morrow, Indigo Diabetes, FEops, Pozyx Labs, Sentea, Antelope DX en heel wat anderen.

Mohout is voormalig technologie-ondernemer, veelgeprezen technologie-auteur, adviseur voor snelgroeiende startups en Fortune 500-bedrijven en verbonden als professor ondernemerschap aan de Antwerp Management School. Kortom, iemand die het start-uplandschap als zijn broekzak kent. Als Entrepreneurship Fellow bij Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, houdt hij sinds 2013 een ranking bij van Europese digitale scale-ups die kapitaal ophalen en voortgroeien uit spin-offs van net geen 200 universiteiten en kennisinstellingen. Uit data van meer dan 10.000 Europese scale-ups blijkt dat de UGent zich mag beroemen op een sterke vijfde plaats, na kleppers als University of Cambridge, ETH Zurich, University of Oxford en de École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

‘Dit is geen toevalstreffer, maar het gevolg van een duidelijke strategie van de universiteit om in te zetten op de valorisatie van onderzoek’, volgens Omar Mohout. ‘Dit resultaat geeft aan hoe de UGent, dankzij onder andere Interface- en IOF-financiering, aan spin-offs heeft kunnen bouwen de voorbije 15 jaar en hoe deze opstartende bedrijven in het Gentse ecosysteem kunnen uitgroeien tot succesvolle scale-ups’, beaamt ook Wim Van Camp, general manager bij UGent TechTransfer. ‘Met onze unieke valorisatiestructuur binnen de Associatie UGent zullen we de komende jaren blijven inzetten op het ondersteunen, sensibiliseren en motiveren van onderzoekers om méér uit hun research te halen.’

Wim.PNG ‘Met onze unieke valorisatiestructuur binnen de Associatie UGent zullen we de komende jaren blijven inzetten op het ondersteunen, sensibiliseren en motiveren van onderzoekers om méér uit hun research te halen.’ Wim Van Camp, General Manager UGent TechTransfer

‘Uiteraard speelt ook de omgeving waarin deze spin-offs gedijen een belangrijke rol’, aldus Mohout. ‘Start-ups schieten bij wijze van spreken overal als paddenstoelen uit de grond. Het gros verdwijnt echter even snel als ze gekomen zijn. Een deel blijft kleinschalig actief, slechts een minderheid groeit door, zowel organisatorisch als financieel, en haalt groeikapitaal op om die opschaling te ondersteunen. Als bedrijf heb je nood aan een sterk ecosysteem dat je verder ondersteunt, financiert, opleidingen en events organiseert… De Arteveldestad is een mooi voorbeeld van een ecosysteem dat bottom-up is gegroeid vanuit de ondernemers zelf. Zo bracht het Gentse bedrijf Netlog een hele generatie aan ambitieuze tech ondernemers voort. Hier zijn tot wel vijftig bedrijven uit voortgevloeid. Denk maar aan de oprichters van Showpad. En de wisselwerking tussen stad en universiteit versterkt dit ecosysteem alleen maar.’

Omar.PNG'De Arteveldestad is een mooi voorbeeld van een ecosysteem dat bottom-up is gegroeid vanuit de ondernemers zelf.' Omar Mohout

‘Sinds 2010 merk je echt een kwantumsprong in het aantal spin-offs dat doorgroeit, mede wellicht door de drempelverlaging van open source software, cloudinfrastructuur, apps en krachtige programmeertalen… die innovatie stimuleren en democratiseren’, volgens Mohout. ‘Maar daar waar velen enkele jaren terug dachten dat vooral technologieën als blockchain en virtuele realiteit de grootste gamechangers zouden zijn, zien we vandaag dat vooral AI doorbreekt. Het is nog vroeg dag maar valorisatie van fotonica en smart materials via spin-offs begint tractie te krijgen, domeinen waar de UGent de nodige adelbrieven kan voorleggen. In elk geval, het beloven nog boeiende jaren te worden in scale-upland’, besluit hij. Zijn oproep aan onderzoekers klinkt dan ook luid en duidelijk: ‘Get out of the building! Valoriseer je research, luister naar de noden van de markt en de maatschappij en ga in je onderzoek op zoek naar manieren om daar een antwoord op te vinden.

Ook enthousiast om te ondernemen op basis van je eigen onderzoek? Neem contact op met UGent TechTransfer via spinoff@ugent.be!

Kom meer te weten over onze UGent spin-offs!