Vacature valorisatie-adviseur/kickstart manager Digitale technologieën en microsystemen

(06-10-2021) Als Valorisatie-Adviseur/Kickstart Manager begeleid je binnen het domein van digitale technologieën en microsystemen acceleratie- en valorisatieprojecten op vlak van IP-bescherming, spin-off creatie en het faciliteren van businessactiviteiten.

De Universiteit Gent (UGent) is een top 100 universiteit en één van de grootste universiteiten in het Nederlandse taalgebied, met meer dan 42.000 studenten en 9.000 personeelsleden. De UGent heeft de uitdrukkelijke ambitie om met haar onderzoek bij te dragen tot het oplossen van de grote ecologische, sociale en economische vraagstukken van deze tijd. Eén van de thema’s waar de UGent sterk op inzet zijn digitale technologieën en microsystemen. Aan de UGent zijn er rond digitale technologieën en microsystemen talrijke initiatieven met als doel om bruggen te bouwen tussen kennisinstellingen, overheden, bedrijven en gebruikers. Voor de begeleiding van deze initiatieven van opstart tot maturiteit zoekt de UGent een ondernemende en dynamische medewerker (m/v).

Functieomschrijving

Binnen de UGent is de dienst TechTransfer verantwoordelijk voor ondersteuning bij het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere kennisinstellingen, overheden en bedrijven. Daarnaast is de dienst verantwoordelijk voor de oprichting van universitaire spin-offs, de creatie en het beheer van intellectuele eigendom, de commerciële ontwikkeling van universitair onderzoek en voor ondersteuning bij het aantrekken van externe onderzoeksfinanciering.

De UGent opent binnen de dienst TechTransfer een vacature voor de functie van Valorisatie-adviseur / Kickstart Manager Digitale Technologieën en Microsystemen, een breed domein dat zowel software als hardware omvat. Software betreft een ruim scala aan onderzoeksresultaten gaande van embedded software tot high level software modellen in verscheidene disciplines. Hardware betreft meestal prototype microsystemen van elektronische of optische aard voor allerhande toepassingen.

Als Valorisatie-Adviseur / Kickstart Manager begeleid je acceleratie- en valorisatieprojecten binnen het domein van digitale technologieën en microsystemen, dit op het vlak van IP-bescherming, spin-off creatie en het faciliteren van businessactiviteiten.

Je beheert, in samenwerking met externe partners, de gerelateerde IP-portfolio en werkt specifieke strategieën op vlak van IP-bescherming uit. Hierbij ligt de focus niet enkel op octrooibescherming maar overweeg je eveneens andere vormen van intellectuele eigendom.

Daarnaast volg je het UGent spin-off gebeuren op binnen het domein van de digitale technologieën en microsystemen. Dit omvat zowel het in kaart brengen van de spin-off opportuniteiten in samenwerking met het bestaande team van business developers alsook de gestructureerde opvolging van de opportuniteiten richting oprichting binnen het UGent Venture Track proces.

Het uiteindelijk objectief van je taken is de doorstroming van technologische innovaties naar bedrijven en maatschappij. Hierbij streef je ernaar om de kruisbestuiving tussen alle innovatiepartners te maximaliseren, met oog voor de belangen en specifieke objectieven van alle stakeholders.

Je belangrijkste taken bestaan uit:

 • Het stimuleren en begeleiden van technologieontwikkeling en valorisatie (IP, industriële proof-of-concept, vermarkting, …), waaronder de ondersteuning bij de pre-incubatie van nieuwe spin-offs;
 • Het uitwerken van een IP-strategie voor bescherming en valorisatie van onderzoeksresultaten binnen het domein van digitale technologieën en microsystemen.
 • In geval van octrooibescherming, het opvolgen met externe octrooigemachtigden van de gerelateerde IP-portfolio.
 • Het uitwerken van een intern beheersysteem voor het beschermen en valoriseren van softwareapplicaties.
 • Het adviseren van toepassingsgerichte onderzoeksprojecten rond digitale technologieën en microsystemen binnen de UGent.
 • Het opvolgen van de spin-off dossiers met betrekking tot digitale technologieën en microsystemen binnen het Venture Track proces van de UGent.
 • Deelname namens de UGent aan onderhandelingen met spin-off teams om de contractuele afspraken tussen de UGent en een spin-off vast te leggen.

Profiel

· Je bent in het bezit van een masterdiploma of ingenieursdiploma in ICT, computerwetenschappen, elektrotechniek of natuurkunde (of hebt een masterdiploma dat qua curriculum daar sterk bij aanleunt).

· Je beschikt over minstens 5 jaar relevante valorisatie-georiënteerde werkervaring in het domein van digitale technologieën en microsystemen, met betrekking tot minstens twee van de volgende aspecten:

 • valorisatie van onderzoek in het algemeen;
 • opstarten en matureren van nieuwe onderzoeksprogramma’s en -platformen;
 • business development in een business-to-business omgeving of academy-to-business omgeving;
 • intellectuele eigendomsrechten en vermarkting ervan via het afsluiten van licenties;
 • opstellen en/of analyse van business en financiële plannen van start-ups of nieuwe productlijnen.

· Je hebt affiniteit met de academische en de bedrijfssector en kan zowel zelfstandig als in teamverband projecten deskundig en tijdig afhandelen;

· Je hebt een ondernemende ingesteldheid, bent diplomatisch en werkt resultaat- en servicegericht;

· Je bent een teamplayer en aarzelt niet om te werken in een complexe werkomgeving met vele stakeholders;

· Je beschikt over uitgesproken communicatieve en bemiddelingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels;

· Je bent goed georganiseerd, proactief en werkt punctueel.

- Ervaring of opleiding in de volgende elementen zijn een pluspunt in jouw profiel:

 • Ervaring met de contractuele aspecten van onderzoeks- en valorisatieprojecten (licentie-overeenkomsten, aandeelhoudersovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, term-sheets);
 • Ervaring in marketing, prospectie naar nieuwe partners, het voeren van PR en het uitbouwen van professionele netwerken;
 • Ervaring met het opzetten en coördineren van domein-overschrijdende en multidisciplinaire structuren;
 • Ervaring met financieel management en prijszetting van technologie en diensten;
 • Ervaring in de interactie met investeerders in startups (venture capital, business angels);
 • Ervaring in de sector van digitale technologieën;
 • Ervaring met procesverbetering ten einde onze werking verder te optimaliseren;
 • Ervaring met of kennis van octrooi wetgeving en/of auteursrecht.

Ons aanbod

Wij bieden jou een uitdagende functie met veel groeipotentieel, waarbij je tastbaar kan meewerken aan oplossingen voor de grote duurzaamheidsvraagstukken van de toekomst. Het betreft een contractuele aanstelling van onbepaalde duur.

Inlichtingen

Voor bijkomende informatie kun je contact opnemen met An Van den broecke via an.vandenbroecke@ugent.be of op het nummer 09/264.89.86.

Solliciteren

We verwachten je gemotiveerde sollicitatiebrief met uitgebreid CV ten laatste op vrijdag 12 november 2021. Deze brief dient te worden gericht aan de General Manager TechTransfer via Veerle.Mattheus@UGent.be.