UGent spin-off AM-Team wint prestigieuze Water Innovation Europe Award

(18-06-2021) Met hun revolutionaire computermodel Amozone kan AM Team voorspellen hoe medicijnresten uit afvalwater verwijderd kunnen worden en zo afvalwater omzetten in drinkwater.

De jonge UGent spin-off AM-TEAM, een wereldspeler op vlak van 3D-simulaties voor water-, farma- en biotech-bedrijven, heeft met hun Amozon-computermodel hun eerste Water Innovation Europe Award te pakken en dit in de belangrijke categorie ‘Digital Water’. Op basis van hun computermodel kunnen ze voorspellen hoe medicijnresten uit afvalwater verwijderd kunnen worden, en zo afvalwater omzetten in drinkwater. ‘Dit is een schitterende bekroning voor ons team, onze partners en klanten. Dit plaatst ons echt in de internationale spotlight, waardoor we de transitie naar waterhergebruik een extra boost kunnen geven,’ vertelt Wim Audenaert, ceo & co-founder van AM-TEAM.WIE AM-TEAM.PNG

Een onzichtbare uitdaging 

Vier jaar lang werkte de UGent spin-off, in samenwerking met partners in de VS en Europa, aan hun revolutionaire computermodel. ‘Deze medicijnresten zijn dan wel onzichtbaar, maar ze moeten worden verwijderd vóór gezuiverd afvalwater in rivieren vloeit of alvorens we het, al dan niet voor menselijke consumptie, hergebruiken. En dat bood toch enkele uitdagingen. Enerzijds zitten er heel wat verschillende dergelijke stoffen in afvalwater, waardoor je op heel veel verschillende parameters moet inzetten. Anderzijds zijn de concentraties zeer laag. Je kunt deze concentraties vergelijken met een mespuntje suiker in een olympisch zwembad, wat analyses zeer duur en complex maken,’ verduidelijkt Wim Audenaert. 'Drie jaar geleden geloofden specialisten niet dat het ons zou lukken om deze uitdaging op te lossen. Ruim drie jaar later hebben we dankzij teamwork, de juiste skills, passie en visie het onmogelijke kunnen waarmaken: waterhergebruik is een feit.'

Met het nieuwe ‘Amozone’ computermodel kan nu relatief eenvoudig voor honderden van zo’n medicijnresten worden voorspeld hoe ze verwijderd kunnen worden. Dit bespaart ook waterzuiveringsstations veel geld, tijd en energie. ‘Dit model leert hen zoveel over wat er in het water zit. Met het AM-TEAM computermodel kunnen we met instellingen spelen of veranderingen in waterkwaliteit testen, terwijl zo’n zaken in de praktijk eigenlijk zelfs nooit kunnen worden getest. We moeten hiervoor zelfs niet ter plaatse te gaan,’ licht Wim Audenaert toe.

Afvalwater omzetten in drinkwater is dé oplossing voor de toekomst

Het ‘Amozone’ model wordt nu in de VS en Europa toegepast in enkele grote projecten. In de Amerikaanse projecten wordt afvalwater omgezet in drinkwater. Deze trend komt nu ook in Europa op gang. ‘We verwachten dat ons ‘Amozone’ model een zeer belangrijke rol zal spelen in de transitie naar waterhergebruik. Ook in België zullen wij op grote schaal water hergebruiken in de komende tien jaar. Denk maar aan onze waterschaarste en lage grondwatertafels de laatste jaren. Stoppen met lozen van gezuiverd afvalwater, maar het omzetten in drinkwater of water voor de industrie kan veel problemen oplossen. Deze mindshift zal een grote impact hebben op Europa, omdat deze projecten als voorbeelden gelden en de hele industrie inspireren,’ preciseert Wim Audenaert.

 

Over Water Europe

Water Europe werd opgericht door de Europese Commissie om innovatie in de Europese watersector te stimuleren en te versnellen. Jaarlijks reikt deze organisatie de prestigieuze Water Innovation Europe Awards uit om de meest impactvolle innovaties te bekronen. 

watereurope.eu/water-innovation-europe

 

AM-Team.PNGOver AM-TEAM

AM-Team verzorgt simulatie services voor de water-, farma- en biotech-industrie. Op basis van 3D-simulaties van zuiverings- en productieprocessen testen ze betere ontwerpen en operationele strategieën om processen op alle mogelijke manieren te verbeteren. 

www.am-team.com