Azalea Vision sluit 8 miljoen euro serie A-investering af voor de ontwikkeling van een slimme contactlens voor lichtgevoeligheid en oogaandoeningen

(08-07-2021) Azalea Vision ontwikkelt slimme oplossingen om de levenskwaliteit van mensen met lichtgevoeligheid of oogaandoeningen te verbeteren, ingebed in een contactlens. Het bedrijf sluit haar serie A-financieringsronde af.

Azalea.PNGAzalea Vision, een spin-off van imec en de Universiteit Gent, is een pionier in de ontwikkeling van slimme oplossingen voor mensen met oogafwijkingen en kondigt haar serie A-financieringsronde van 8 miljoen euro aan. De grootste investeerder Imec.xpand wordt gevolgd door Elaia, Sensinnovat en Shigeru in een sterk internationaal investeerderssyndicaat. Het bedrijf kreeg bovendien een niet-diluerende onderzoekssubsidie van 1,8 miljoen euro van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Lees het volledige artikel over Azalea Vision op durfdenken.be

Een slimme contactlens om de levenskwaliteit van miljoenen patiënten te verbeteren

Azalea Vision ontwikkelt een innovatief en geoctrooieerd medisch apparaat dat een actief lichtmanagementsysteem integreert in een contactlens. Deze slimme contactlens zal in staat zijn de helderheid van het licht automatisch en dynamisch te filteren, specifiek afgestemd op de behoeften van elke patiënt. Tegelijkertijd zal de lens ook de functies van een traditionele contactlens vervullen. Het product zal de levenskwaliteit van miljoenen patiënten aanzienlijk verbeteren door hun lichtgevoeligheid te verminderen en hun gezichtsscherpte te verhogen. Patiënten die rechtstreeks baat hebben bij de intelligente contactlens zijn onder meer patiënten die lijden aan oogaandoeningen zoals aniridie (onvolledige ontwikkeling van de iris), coloboom en oculair albinisme, en neuro-oftalmische aandoeningen met lichtgevoeligheid als co-morbiditeit (bv. chronische migraine). De start-up werd opgericht door Prof. Andrés Vásquez Quintero (CTO), Enrique Vega (CEO) en Peter Vermeulen (niet-uitvoerend adviseur aan de raad van bestuur), als een spin-off van imec en de Universiteit Gent in juli 2021.

Enrique Vega, CEO van Azalea Vision: "Meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd lijden aan hoge lichtgevoeligheid en oogaandoeningen. Alleen al in Europa, de VS en Japan zouden meer dan twee miljoen patiënten baat hebben bij de oplossing van Azalea Visions, waardoor in deze regio's een zakelijke opportuniteit ontstaat van meer dan vier miljard euro per jaar."
Prof. Andrés Vásquez Quintero (UGent), CTO van Azalea Vision: "Onze slimme contactlens filtert binnenkomend licht in real-time door gebruik te maken van een dunne vloeibare kristalcel in combinatie met een op maat gemaakte microchip. Voor het eerst is er een oplossing die in staat zal zijn om zowel de gezichtsscherpte als de lichtgevoeligheid bij patiënten te verbeteren door de lichtniveaus dynamisch en op een gepersonaliseerde, niet-invasieve en gebruikersvriendelijke manier aan te passen. Deze technologie is gebaseerd op jarenlang academisch onderzoek aan imec en de Universiteit Gent, gesteund met overheidsmiddelen. We zijn erg blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten om dit product naar de patiënten te brengen."
Frank Bulens, partner bij imec.xpand: "We zijn verheugd met dit geweldige team van pioniers in de ontwikkeling van slimme oplossingen voor mensen met oogaandoeningen of lichtgevoeligheid, veroorzaakt door chronische migraine en waar vandaag nog geen oplossing voor bestaat. Het Azalea Vision platform biedt ook de mogelijkheid om andere medische toepassingen aan te pakken, evenals specifieke consumentenoplossingen."
Anne-Sophie Carrese, partner bij Elaia: "We zijn overtuigd van deze baanbrekende innovatie van de slimme contactlens van Azalea Vision, opgezet als een platform met ingebedde batterij en antenne, dat het beheer van visuele performantie en lichtomstandigheden mogelijk maakt. De potentiële markt is zeer groot, en Azalea Vision zal zich bovendien ook richten op diagnostiek. Het team is zeer bekwaam en heeft het product ontwikkeld in de loop van meer dan 5 jaar incubatie, inclusief klinisch werk met gerenommeerde artsen. Deze inspanningen zullen het vermarkten vergemakkelijken. Dit technologisch bedrijf is precies het soort project dat Elaia PSL Innovation Fund graag ondersteunt”.

Perscontact

Enrique Vega, CEO van Azalea Vision

Over Azalea Vision

Azalea Vision werd opgericht als spin-off van imec en de Universiteit Gent in 2021. Als HealthTech pionier werkt Azalea Vision aan slimme oplossingen voor mensen met oogafwijkingen. Zo ontwikkelt Azalea Vision een slimme contactlens om het leven te verbeteren van mensen die leven met lichtgevoeligheid en oogafwijkingen. Het bedrijf sloot in 2021 een Serie A van 8 miljoen euro af, gesteund door investeerders Imec.xpand, Elaia, Sensinnovat en Shigeru, naast een onderzoekssubsidie van het Vlaamse Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Voor meer info: azaleavision.com

Over imec.xpand

Imec.xpand is een ‘early stage’ groeifonds met een baanbrekende aanpak om hardware gedreven nanotechnologische innovaties om te zetten in succesvolle wereldwijde ondernemingen. Het fonds wordt onafhankelijk beheerd door een team van ondernemers, doorgewinterde durfkapitalisten en bedrijfsexperts. Het richt zich op ambitieuze technologische starters die voldoen aan alle criteria om een succesvolle, schaalbare onderneming te worden met het potentieel om de wereld te veranderen en waarbij de kennis, expertise en infrastructuur van imec een bepalende rol kunnen spelen in hun succes. Meer informatie over imec.xpand vind je op www.imecxpand.com.

Over Elaia

Elaia is een Europees top VC-bedrijf met een sterk tech-DNA. Wij ondersteunen tech-disruptors met wereldwijde ambitie, van ‘early stage’ tot groeiontwikkeling. De voorbije 18 jaar hebben wij ons geëngageerd om hoge prestaties te leveren met waarden. Meer informatie: www.elaia.com of @Elaia_Partners.

Over Sensinnovat

Sensinnovat is een investeringsmaatschappij gevestigd in België. Het bezit onrechtstreeks grote belangen in verscheidene Europese beursgenoteerde halfgeleiderbedrijven. Het bedrijf beheert en investeert ook actief in andere sectoren zoals de gezondheids- en medische technologiesector. 

Over Shigeru

SHIGERU is een private equity-gebaseerd durfkapitaalfonds in Basel, Zwitserland. Wij bieden platformen voor technologieoverdracht ter ondersteuning van veelbelovende venture-bedrijven en onderzoekers-ondernemers die bijdragen aan de wereldwijde gezondheid. shigeru.ch

Over imec

Imec is een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën. Imec maakt gebruik van state-of-the-art R&D-infrastructuur en een team van meer dan 4.500 werknemers en toponderzoekers, voor O&O in geavanceerde halfgeleider- en systeemschaling, siliciumfotonica, artificiële intelligentie, ‘beyond 5G’-communicatie en sensingtechnologieën, en in toepassingsdomeinen zoals gezondheid en biowetenschappen, mobiliteit, industrie 4.0, agrovoeding, slimme steden, duurzame energie, onderwijs, ... Imec verenigt industrieleiders uit de hele wereld in de halfgeleiderwaardeketen, in Vlaanderen gevestigde en internationale tech-, farma-, medische en ICT-bedrijven, start-ups, en de academische wereld en kenniscentra. Imec heeft zijn hoofdkwartier in Leuven (België), en heeft onderzoeksvestigingen in België, Nederland, Taiwan en de VS, en kantoren in China, India en Japan. In 2020 bedroegen de inkomsten (P&L) van imec in totaal 680 miljoen euro. Meer informatie over imec vindt u op www.imec-int.com.

Over Universiteit Gent

De Universiteit Gent (UGent) is een van de grootste Belgische universiteiten in het hart van Europa en een actieve partner in nationale en internationale samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en industrie. Onze organisatie is gewijd aan onderzoek en innovatie met een jaarlijks onderzoeksbudget van meer dan 600 miljoen euro en meer dan 5.500 onderzoekers. www.ugent.be/techtransfer/nl/overtechtransfer/overview.htm

Over VLAIO

Het Vlaamse Agentschap voor Innovatie en Ondernemen(VLAIO) is een organisatie van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. www.vlaio.be