BIOMARES zet koers om het onbekende gebied van blauwe biotechnologie te verkennen

(12-11-2021) Onze zeeën en oceanen bevatten een ongekende rijkdom aan mariene organismen, van bacteriën, fungi, sponzen tot algen.

Deze organismen kunnen gescreend worden op hun potentieel als duurzame producenten van hoogwaardige componenten (bv omega-3-vetten en antioxidanten). Deze componenten vinden een toepassing in een brede waaier van sectoren zoals de landbouw, cosmetica en in de farmaceutische sector.

Het potentieel van mariene biotechnologie

Mariene biotechnologie heeft ontzettend veel potentieel gaande van ontwikkeling van medicijnen tot de productie van voedsel en biobrandstof. Actuele en potentiële markten van mariene biologische bronnen omvatten naast bovenstaande ook de ontwikkeling van voedingssupplementen, cosmetica, landbouwchemicaliën, moleculaire merkers, enzymen, fijne chemicaliën, proteïnen, biopolymeren, biomaterialen, etc. Zo gaan ondertussen gezichtscrèmes met zeewierextracten vlot over de toonbank en wordt chitosan, een suiker verkregen uit het harde skelet van schaaldieren zoals krab, kreeft en garnaal, gebruikt als voedingssupplement en geneesmiddel om hoge bloeddruk, hoge cholesterol, zwaarlijvigheid, wondgenezing enzovoort te bestrijden, steeds populairder.

BIOMARES-platform voor onderzoek en innovatie

Met het nieuwe platform BIOMARES investeert de UGent in onderzoek en innovatie in de Mariene Biotechnologie. Het platform krijgt de steun van het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) en zal zich vooral toeleggen op de ontwikkeling van processen en toepassingen in het domein van bioraffinage van mariene basisproducten en mariene bioactieve stoffen. Door middel van bioraffinage kunnen meerdere bestanddelen uit de biomassa worden gewonnen.

Nieuwe producten uit de zee

Seaweed.pngBIOMARES is een samenwerkingsverband tussen de UGent IOF-consortia BLUEGent, CropFit, End-of-Waste, ChemTech en Biomolecules. Deze vijf consortia verenigen kennis van primaire en secundaire mariene biomassa en bijproducten (BLUEGent), biostimulanten en biopesticiden (CropFit), bioraffinage, extractie, fermentatie en zuivering (End-of-Waste), biomaterialen (ChemTech) en modificatie van biopolymeren (Biomolecules), over verschillende onderzoeksgroepen en faculteiten heen.
Het nieuwe platform focust op de vertaling van de expertise van bovenvermelde consortia naar een mariene context. Dit biedt tal van nieuwe valorisatieopportuniteiten voor de UGent, waaronder nieuwe:

  • innovatieve producten die de groei en weerstand van onze gewassen versterken (biostimulanten), maar ook biopesticiden en voedingsadditieven;
  • technieken om biomassa te extraheren uit mariene organismen, alsook technieken voor het opvoeren van de productie;
  • ontwikkelingen voor waterbehandelingen die hun toepassing kunnen hebben in de aquacultuursector;
  • protocollen voor aquacultuurproductie. Deze moeten resulteren in nieuwe samenwerkingen met de industrie en spin-off-opportuniteiten.

Link met verschillende industriële sectoren

BIOMARES zal nauw samenwerken met de industrie. Het platform zal bedrijven uit diverse sectoren samenbrengen - onder andere de bio-economie, agrochemie, voeding, polymeren, farmaceutica, cosmetica, aquacultuur en visserij - tijdens workshops, waarop nieuwe concepten worden voorgesteld om de haalbaarheid en marktopportuniteit af te toetsen, en om samenwerkingsopportuniteiten te identificeren. Op die manier wilt BIOMARES de ontwikkelde technologieën en producten zo vlot mogelijk naar de markt brengen.

Wil uw bedrijf samenwerken?

Bedrijven die willen samenwerken met BIOMARES rond mariene bioraffinage kunnen contact opnemen met Filip Velghe, BIOMARES platform-coördinator.